De allereerste belangrijke stap is natuurlijk de bevruchting van de eicel door de zaadcel, maar dit moment wordt rap opgevolgd door een tweede belangrijke moment: de innesteling! De bevruchte eicel nestelt zich in het baarmoederslijmvlies. Eigenlijk ben je pas daarna écht zwanger!
Wat is innesteling?
Innesteling is het moment dat de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder, om precies te zijn in het baarmoederslijmvlies wat zich aan de binnenkant van de baarmoeder bevindt. Dit slijmvlies is opgebouwd uit twee lagen: basale laag en de functionele laag. De basale laag is altijd aanwezig en de functionele laag wordt iedere maand opnieuw aangemaakt en tijdens de menstruatie afgestoten.
Tijdens het innestelingsproces zal de bevruchte eicel zich gaan hechten in de functionele laag van het baarmoederslijmvlies. Dit kan gepaard gaan met een klein beetje bloedverlies, het zogezegde ‘innestelingsbloed’. Na de innesteling begint het embryo het zwangerschapshormoon hCG aan te maken en kun je dus met een zwangerschapstest meten dat je zwanger bent!
Het moment van innesteling vindt plaats tussen de vijf en twaalf dagen na de eisprong. Meestal rond de negende dag na ovulatie.
Het prille begin
Innesteling is een belangrijke stap aan het begin van de zwangerschap maar er zitten nog wat stapjes voor. Om een goed beeld te krijgen van wat innesteling precies inhoudt, is het handig om de eerste stapjes even op een rij te zetten.
1) Eicel is rijp
De eicel is tijdens de eerste dagen van je menstruatiecyclus gerijpt in één van je eierstokken.
2) Ovulatie
Tijdens de eisprong (ovulatie) komt de eicel vrij en beweegt zich, via de eileider, naar de baarmoeder. De dagen rondom dit moment zijn je meest vruchtbare dagen.
3) Bevruchting
Zowel de eicel als de zaadcel zijn ‘slechts’ halve cellen. Tijdens de bevruchting dringt de zaadcel de eicel binnen en vormen ze samen één complete nieuwe cel.
4) Op weg!
De bevruchte eicel beweegt zich richting de baarmoeder en tegelijk vindt er celdeling plaats zodat die ene bevruchte cel zich ontwikkelt tot een embryo. Na een week heeft het embryo de baarmoeder bereikt.
5) Slijmvlies
Terwijl de bevruchte cel op weg is naar de baarmoeder, bereid ook de baarmoeder zich voor op deze komst. Dat doet hij overigens iedere maand door het slijmvlies wat dikker te maken, onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron.
Innestelling
Als het embryo de baarmoeder heeft bereikt, zal het zich gaan innestelen in het slijmvlies van de baarmoeder. Dit gebeurt door middel van een aantal cellen die zich in het baarmoederslijmvlies nestelen, zodat de embryo zich kan hechten aan de baarmoederwand. Hierna ben je echt helemaal zwanger.
Belangrijk moment
Je kunt je voorstellen dat dit een belangrijk moment is tijdens de zwangerschap. De kans dat het goed gaat is afhankelijk van de leeftijd van de vrouw. Het gaat dus niet altijd goed. Iets minder dan de helft van de bevruchte eitjes lukt het om zich uiteindelijk goed te nestelen. Heel soms nestelt het embryo zich buiten de baarmoeder en dan spreken we van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Je snapt dat dit niet goed kan gaan en zelfs gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van de moeder.
Als de innesteling niet goed is gegaan merk je vaak niet eens dat je bevrucht bent geweest. Daarna wordt je namelijk gewoon weer ongesteld en wordt het bevruchte eitje samen met het baarmoederslijmvlies afgevoerd. Het kan zijn dat de menstruatie iets later komt dan je normaal gewend bent, maar meer zal je er niet van merken.
Er zijn meerdere factoren die een rol spelen waarom het wel of niet goed gaat. De leeftijd van de moeder speelt een belangrijke rol, maar soms is er ook al iets fout gegaan bij de celdeling, of is de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies niet goed.
Merk je iets van de innesteling?
Je zou kunnen berekenen wanneer de innesteling ongeveer zou moeten plaatsvinden en dan goed op eventuele symptomen letten.
- 9 dagen na je ovulatie
- 5 dagen voor je verwachte menstruatie
Innestelingsbloeding
In de meeste gevallen wordt er niets gemerkt van dit moment. Heel soms gaat innesteling gepaard met een klein beetje bloedverlies. Deze bloeding is mogelijk als er bij het innestelen een bloedvaatje wordt geraakt. De kleur is doorgaans helderrood of roze en is minder hevig dan een menstruatie.
Tussentijds bloedverlies duidt niet altijd op innestelingsbloed, het kan bijvoorbeeld ook optreden bij een te vroege menstruatie, een miskraam, de overgang, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een eisprong, een doorbraakbloeding bij pilgebruik of bij bepaalde ziekten. Even in de gaten houden dus.
Temperatuurverschil
Als je temperatuurt, kun je tijdens het moment van innesteling een lichte daling van je temperatuur meten. De afwijking is echter minimaal en is alleen maar te constateren als je consequent iedere dag op hetzelfde moment temperatuurt.
Krampen
Er zijn ook vrouwen die de innesteling hebben ervaren met wat kleine krampen van de baarmoeder. Die krampen worden ook wel eens innestelingspijn genoemd. De meeste vrouwen hebben hier echter geen last van en merken er niets (of nauwelijks iets) van.
Zwangerschapstest
Zwangerschapstesten werken op basis van de aanwezigheid van het hCG hormoon. Vanaf de eerste dag dat je overtijd bent, kun een test doen waarbij de uitkomst redelijk betrouwbaar is. Het kan zijn dat je lichaam nog even iets langer de tijd nodig heeft, dus bij een negatieve test kun je het beste na een dag of twee het nog eens opnieuw proberen. Wie weet!?
En is de test positief?! Gefeliciteerd! Je bent nu drie weken zwanger! Want de eerste twee zwangerschapsweken krijg je er gewoon bij cadeau aangezien er altijd wordt gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.
Zwangerschapskwaaltjes
Doordat nu de aanmaak van hCG van start is gegaan, kunnen er meer symptomen merkbaar worden. De eerste zwangerschapskwaaltjes kunnen zich aandienen, zoals: gevoelige borsten, vermoeidheid, stemmingswisselingen en misselijkheid. Ook hieraan kun je merken dat je wellicht zwanger bent! Vanaf nu ga je een spannende periode tegemoet en zal je leven nooit meer hetzelfde zijn!
Meer informatie
Wat is de functie van hCG of het zwangerschapshormoon?
Innesteling van de embryo in de baarmoederwand
Zwangerschapstesten. Vanaf wanneer kun je ze gebruiken?
Bloedverlies tijdens de zwangerschap
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
Zwangerschapskwaaltjes
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com