Wanneer een spermatozoïden er in slaagt de eicel te bevruchten, ben je zwanger. Hoewel de zwangerschap op dat moment nog niet echt begonnen is. Je kunt pas van een zwangerschap spreken, wanneer de bevruchte eicel een plekje heeft gevonden in de wand van de baarmoeder. De innesteling van de embryo in de baarmoederwand.
Embryo hecht zich aan de baarmoederwand
Door middel van een aantal cellen die zich in het baarmoederslijmvlies ‘graven’, hecht de embryo zich aan de baarmoederwand. Dit noemen we ‘innesteling’. Dit gebeurt ongeveer een week na de bevruchting. Vanaf dat moment kan de embryo zich verder gaan ontwikkelen. De tijdsbalk is als volgt:
01 dag – Eerste dag van je laatste menstruatie
14 dag – Eisprong (ovulatie) & bevruchting
23 dag – Innesteling van de bevruchte eicel
28 dag – Overtijd (testen!)
Voorafgaande aan de innesteling
In de weken die aan het innestelen voorafgaan, gebeurt er al van alles in je lichaam. Tijdens je cyclus, is er een eicel gerijpt in je eierstokken. Die zorgde voor een eisprong; de rijpe eicel werd de eileider ingeschoten, richting de baarmoeder. Rondom de eisprong, bevinden zich je vruchtbare dagen. Vrijen gedurende deze dagen, kan er voor hebben gezorgd dat je eicel is bevrucht.
Ondertussen werd de baarmoeder klaar gemaakt voor de innesteling. Het slijmvlies van de baarmoederwand werd steeds dikker, onder invloed van de hormonen Oestrogeen en Progesteron.
Gaat het altijd goed?
Nee helaas lukt het de bevruchte eicel niet altijd om zich goed in te nestelen. Een ruwe schatting is dat het zelfs maar bij een kleine 60% van de bevruchte eicellen lukt. Dit is ook een beetje afhankelijk van jouw leeftijd, gezondheid en stress. Naarmate je ouder wordt, wordt de kans op succes kleiner.
Tips bevordering positieve innesteling
Wil je een positieve innesteling bevorderen? Dan hebben we een paar tips:
- zorg voor zo min mogelijk stress (doe bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen)
- slik vitaminen en eet zo gezond en gevarieerd mogelijk
- zorg voor voldoende beweging
- stop met roken en/of het drinken van alcohol
Niet schrikken
De innesteling kan gepaard gaan met een klein beetje bloedverlies, dit wordt innestelingsbloed genoemd. Zo’n bloeding komt in ongeveer 20% van de zwangerschappen voor. Dit kan één van de eerste zwangerschapsverschijnselen zijn, maar het gebeurt vaker niet, dan wel.
Bij iedere vrouw zal de hoeveelheid bloed verschillend zijn, maar je kunt het niet vergelijken met je menstruatiebloeding. De bloeding is minder hevig en duurt ook minder lang. Ook de kleur van het bloed kan variëren van helder rood, tot bruin.
Andere symptomen innesteling
Naast een kleine bloeding, zijn er ook vrouwen die zeggen de innesteling te kunnen voelen. Dit wordt omschreven als een soort kramp in de baarmoeder te vergelijken met een milde menstruatiekramp. Dit wordt innestelingspijn genoemd.
Tijdens de innesteling kan er een lichte daling van je lichaamstemperatuur zijn. Als je iedere dag zou temperaturen zou je dit kunnen constateren.
Na de innesteling gaat je lichaam hCG aanmaken, een zwangerschapshormoon.
hCG
Op het moment dat de innesteling plaatsvindt, bestaat de bevruchte eicel al uit honderden cellen. Zodra de innesteling heeft plaatsgevonden, begint de vorming van de placenta. Hierbij begint het embryo het zwangerschapshormoon hCG (humaan ChorionGonadotrofine) aan te maken. De aanwezigheid van dit hormoon maakt je zwangerschapstest positief. Voor een positief resultaat van de test, heb je nog wel een paar dagen nodig om voldoende hCG in je urine te hebben om de test positief te laten oplichten.
Na zo’n dertien dagen is de embryo volledig in de baarmoederwand ingenesteld. Nog steeds kan er een miskraam optreden, maar de kans is – na een succesvolle innesteling – niet meer zo groot.
Symptomen van een innesteling
Symptomen van een innesteling kunnen zijn:
1) Innestelingsbloeding
2) Lastige krampjes
3) Daling van de lichaamstemperatuur
Bij ongeveer 40% van de bevruchte eicellen die de baarmoeder bereiken, vindt er geen innesteling plaats. De kans op een positieve innesteling, is mede afhankelijk van de leeftijd van de vrouw. Het kan ook gebeuren dat de innesteling buiten de baarmoeder plaatsvindt. Dit gebeurt gelukkig niet vaak, maar wanneer dit gebeurt wordt gesproken over ‘buitenbaarmoederlijke zwangerschap’. Deze zwangerschap kan helaas nooit worden voldragen en kan erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de moeder.
Meer informatie
De innesteling, een belangrijk moment van de zwangerschap
Buikpijn tijdens de zwangerschap, veelal een onschuldige zwangerschapskwaal (maar niet altijd)
Zwangerschapstesten. Vanaf wanneer kun je ze gebruiken?
Bloedverlies tijdens de zwangerschap
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
Zwangerschapskwaaltjes
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com