Vis eten: wel of niet doen? Want is vis nu echt wel zo gezond? En wat kan je dan beter eten: vers of ingeblikt? Hoe vaak mag of moet je vis eten per week? En oké, dan trakteren we ook nog maar meteen op 2 recepten!
Is vis eten gezond?
Ja, vis eten is gezond. Vissen, schaal- en schelpdieren bevatten veel vitamine B12 en B6. Ook mineralen als jodium, fosfor en seleen vind je bij deze dieren. Eet je vis, dan krijg je ook eiwitten en gezonde vetten binnen. Daarnaast heeft ieder soort vis natuurlijk nog zijn eigen kenmerken. Vette vis is bijvoorbeeld rijk aan vitamine D, B2 en A. Vis bevat bijvoorbeeld meer onverzadigd vet dan vlees. Deze goede vetten heb je juist nodig. Vette vissoorten zijn helemaal prima leveranciers van omega 3. Deze vetten beschermen je tegen hart- en vaatziekten.
Hoe vaak eet je vis?
Volgens het Voedingscentrum eet je het beste 1 keer per week vis. Let wel op want vis wat bewerkt is kan veel zout bevatten. Hierbij kan je denken aan gerookte zalm of zoute haring. Kies niet iedere week deze soorten! Want te veel zout is uiteraard weer niet goed voor je gezondheid.
Hoe meer vis hoe gezonder?
Uit onderzoek met supplementen is gebleken dat de kans op sterfte aan bepaalde hartziekten verkleind wordt en het heeft ook een gunstig effect op de bloeddruk. De gezondheidsraad heeft dan ook het advies uitgegeven om iedere dag 200 milligram EPA en DHA binnen te krijgen (volwassenen). Dit zijn de vetzuren die in vis zitten. In 100 gram vette vis zit al meer van deze hoeveelheden dan wat je voor 7 dagen nodig zou hebben. Uit gezondheidsoogpunt zou meer dan 1 keer vis eten per week dus niet nodig zijn.
Wat is vette vis?
We hebben het steeds over vette vis. Maar wat is nu eigenlijk vette vis? Vis wordt vet genoemd als er meer dan 5% vet inzit. In principe zou je dit op het etiket kunnen zien.
Ingeblikt vis
Misschien ben je op TikTok er al tegenaan gelopen:’tinned fish date night’. Het is zelfs een trend en draait allemaal om ingeblikte vis tips van HelloFresh. Op zich maakt het niet uit of je vis vers eet of uit de diepvries of in blik. Het is allemaal gezond. Het enige waar je wel op let is of het gezouten of gepaneerd is, want dat zijn ongezondere varianten. Zoals gezegd moet je die niet te vaak eten en kan je dus beter vaker voor andere soorten kiezen.
Twee visrecepten voor jou
Vispannetje met kabeljauw en prei (2 personen)
Benodigdheden
1 ui
1 prei
100 ml kookroom
2 stuks kabeljauwfilet
2/3 zakje paprikapoeder
2 snufjes nootmuskaat
125 gram rode cherrytomaten
25 gram geraspte belegen kaas
400 gram aardappelen
2 tl mosterd
10 ml melk
1 el witte balsamicoazijn
3 el roomboter
Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
De oven verwarm je voor op 180 graden.
Snij zowel de ui als de prei in dunne ringen, waarbij je die van de ui halveert. Rasp een klein beetje nootmuskaat (ongeveer een mespuntje per persoon). De prei bak je vervolgens 4-6 minuten in een pan, waarin je een eetlepel roomboter hebt verhit. Na het bakken leg je de prei in de ovenschaal.
Verhit opnieuw een eetlepel roomboter in het pannetje en nu fruit je de ui in zo’n 1 à 2 minuten. Daarna voeg je paprikapoeder toe. Dit laat je opnieuw ongeveer 1 à 2 minuten bakken. Je blust het geheel af met een eetlepel witte wijnazijn en de kookroom. Nu mag alles 4-5 minuten inkoken. Voeg naar eigen smaak peper, zout en nootmuskaat toe.
De kabeljauw dep je droog met keukenpapier en ook nu kruid je het naar smaak met peper en zout. De kabeljauw leg je in de ovenschaal bij de prei, en voeg hier gehalveerde cherrytomaatjes bij. De roomsaus mag er daarna overheen en maak het allemaal af door het geheel te bestrooien met de belegen kaas.
De ovenschaal kan nu de oven in voor 20 – 25 minuten. De kabeljauw moet gaar zijn.
Ondertussen kook je de aardappelen ongeveer in een kwartier gaar en maak hier puree van. De laatste eetlepel roomboter voeg je toe, samen met een scheutje melk. 2 theelepels mosterd en naar smaak peper, zout en nootmuskaat geven het geheel nog meer smaak.
(Ingeblikt) Vis met sperziebonen
Benodigdheden
1 groot blik zalm
1 blik kleine garnalen
1 grote Boursin
Volkorenpasta
500 gram sperziebonen (en/of sugarsnaps)
IJsbergsla
Dressing
Bereidingswijze
De zalm en de garnalen laat je even uitlekken en bij de zalm verwijder je de harde stukjes. Ondertussen kook je de pasta samen met de sperziebonen gaar. Is de pasta gaar, dan giet je dit af en meng je de Boursin door de pasta. Dit zal vanzelf smelten door de temperatuur van de pasta.
Alles goed mengen en daarna kan je ook de vis toevoegen.
Heerlijk met een frisse (ijsberg)salade erbij.
Eet smakelijk!
Meer informatie
Mosselen?! En zo maak je ze klaar!
Recepten vlees, kip en/of vis
Alternatief voor kinderen die liever geen vis eten
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com