Het einde van jouw zwangerschap komt nu steeds meer in zicht. Spannend! Ook je baby gaat zich voorbereiden op de bevalling en zal zo rond week 36 gaan indalen. Maar wat is indalen precies? In dit artikel vertellen wij je er meer over.
Indalen, wat is het?
In het derde trimester zal je kindje zich gaan voorbereiden op de bevalling en begint het indalen. Dit is niet gegarandeerd, soms begint het indalen ook pas tijdens de bevalling. Indalen betekent letterlijk; je kindje daalt af naar beneden. Hij zakt dieper in je bekken. Voordat het proces begint zal je kindje een positie aannemen waarin hij zich fijn voelt, de geboortepositie. Ligt je kindje met het hoofd naar beneden? Dat is één van de beste posities, zo kan je kindje het makkelijkst ter wereld komen. Maar het kan ook voorkomen dat je kindje met het hoofd omhoog ligt; een stuitligging. Is dat het geval dan wordt een natuurlijke bevalling iets lastiger. En ook kan je kindje lekker ‘dwars’ zijn en dwars gaan liggen. Dan is een natuurlijke bevalling onmogelijk en zal je via een keizersnede moeten bevallen. Is je baby volledig ingedaald, dan zit je kindje klem tussen je bekken en kan hij zich niet meer terugdraaien.
Ga ik nu bevallen?
Wees gerust, begint je kindje in het derde trimester met de weg naar de uitgang, dan betekent het niet meteen dat je ook direct gaat bevallen. Je baby kan bijvoorbeeld met 30 weken al ingedaald zijn en zo nog 10 weken blijven zitten, zodat de bevalling pas bij 40 weken begint. Vroeg indalen wil dus niet zeggen dat je ook gaat bevallen. Andersom is het natuurlijk hetzelfde; is je baby met 38 weken nog niet ingedaald? Je bevalling kan ook beginnen met 38 weken terwijl je kindje nog niet is ingedaald.
Is het indalen begonnen?
Hoe weet je dat het indalen is begonnen? Tijdens het indalingsproces kun je last krijgen van indalingsweeën en harde buiken. De indalingsweeën komen een beetje overeen met menstruatiekrampen. Ook kun je een stekende pijn in je liezen en vagina voelen. Het kan ook zo zijn dat je er helemaal niets of nauwelijks iets van merkt. Sommige vrouwen merken niets, maar wel dat hun kindje lager in de buik zit. Ben je er niet zeker van of je kindje is ingedaald? De verloskundige of gynaecoloog voelt of je kindje daadwerkelijk is ingedaald.
Nadelen van indalen
Indalen heeft nadelen, maar ook voordelen! We benoemde al een paar vervelende, lichamelijke ongemakken.
Je kunt last krijgen van indalingsweeën.
Je kunt last krijgen van een stekende pijn in je liezen of vagina.
Nu je baby ingedaald is, zul je vaker naar het toilet moeten omdat je kindje extra druk op je blaas geeft.
Misschien wordt voor jou het lopen wat lastiger en zul je een beetje gaan waggelen.
Doordat de baby lager zit, zit je buik ook lager en dit kan met bepaalde bewegingen wat ongemakkelijk zijn. Denk aan sokken en schoenen aan trekken of bepaalde klusjes in huis uitvoeren.
Voordelen van indalen
Wanneer je kindje ingedaald is zijn er ook lichamelijke voordelen.
Merk je dat je weer wat ademruimte krijgt? En je bent ook vast minder benauwd. Je kindje drukt minder op je longen.
Dat eeuwige maagzuur, na de indaling ben je daar als het goed is van af. De druk op je maag zal minder worden.
Is je kindje ingedaald? Dan betekent het ook dat het hoofdje de bekken afsluit, dit houdt in dat als je vliezen breken je niet plat hoeft te gaan liggen. Breken je vliezen en je baby is niet ingedaald dan moet je wel direct gaan liggen. De navelstreng kan dan om het nekje gaan zitten.
De weg naar de uitgang is voor je kindje een stuk korter geworden, vaak hoef je dan ook minder lang te persen.
En het belangrijkste: je kindje ligt in de juiste positie om geboren te worden!
Is het indalen begonnen? Blijf rustig, bereid je voor op het moment. Zet alvast een tas klaar met de spulletjes die je mee wilt nemen naar het ziekenhuis. (Of misschien heb je dat allang gedaan) Dit geeft rust en mocht de bevalling toch plots beginnen dan ben je voorbereidt!
Meer informatie
Wat niemand je vertelt over de bevalling
Indalen van je baby – Wat betekent dit?
Dikke buiken tijd – De laatste loodjes
Je baby in een stuitligging
Wat zijn harde buiken?
Een bevalling inleiden, hoe gaat dat?
Medisch alfabet
Hoe schrijf je een geboorteplan? (Met invulformulier!)
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Bronvermelding
Tekst: Sandra Evers
Stockfoto: 123rf.com