Je kind is best behendig op zijn fiets en ook rijdt hij de laatste tijd netjes met je mee, veilig aan de rechterkant van de weg. Hij zwabbert allang niet meer en hij weet heel goed wanneer hij zijn hand moet uitsteken en waar hij op moet letten bij het benaderen van een zijweg, verkeerslicht of kruispunt. Kortom, hij snapt de verkeersregels. Maar wanneer laat je hem nou los in het verkeer? Wanneer is dat moment? Als je worstelt met deze vraag, weet dan dat veel ouders dit doen.
Wat wordt het moment dat hij voor het eerst naar school gaat fietsen? Of naar zijn sport? En fiets je dan toch nog stiekem achter hem aan?
Iedere leeftijd kent andere uitdagingen
Elke ontwikkelingsfase brengt andere uitdagingen en mogelijkheden met zich mee. Zo kunnen kinderen tot vier jaar moeilijk stoppen als ze eenmaal rennen. Tot een jaar of negen zien ze gevaren niet aankomen. En tot elf jaar rennen kinderen nog steeds wel eens spontaan de straat op!
Het is een lastig spanningsveld want je wilt je kind zoveel mogelijk beschermen, maar ook de ruimte geven. Het is vooral belangrijk dat je goed oefent en kijkt naar wat je kind doet in het verkeer. Dat geeft vertrouwen dat je kind zich kan redden. Maar ook als je ziet dat het allemaal goed gaat als je erbij bent, dan blijft die laatste stap een lastige. Niet alleen voor jou, maar voor heel veel ouders. Je moet er immers niet aan denken wat er allemaal zou kunnen gebeuren. En toch, toch moet je op een gegeven ogenblik er vertrouwen in hebben dat hij het prima kan.
Dagelijks in het verkeer
Kinderen hebben dagelijks te maken met het verkeer. Ze krijgen hier al les over bij voor- en vroegschoolse educatie en op de basisschool. Maar kinderen leren vooral door te doen. Je krijgt meer verkeerservaring door zelf actief deel te nemen aan het verkeer. Hoe vaker, hoe beter. Daar ligt voor ouders een mooie kans om hun kind ‘wegwijs’ te maken. Loop of fiets bijvoorbeeld naar school. Dan oefent je kind dagelijks met verkeerssituaties. En laten we eerlijk zijn, samen naar school fietsen is ook hartstikke gezellig. Veel gezelliger dan met elkaar in de auto.
Geef het goede voorbeeld
Verkeersopvoeding vormt zo een natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven. Kinderen leren volop van allerlei verkeerssituaties en van andere verkeersdeelnemers. Onderschat daarom niet hoe groot je voorbeeldfunctie als ouder is. Als je met je kind een keer door rood loopt omdat er geen verkeer aan komt, dan geef je een signaal af naar je kind dat het oké is om door rood te lopen. Ten eerste is het dat natuurlijk niet, maar je kind kan zelf ook nog niet de afweging maken wanneer het wel of niet veilig is om over te steken. Daarom kun je beter elke keer het goede voorbeeld geven; dat is duidelijk voor een kind.
Factsheet
Omdat jij niet de enige ouder bent die hiermee worstelt, heeft Veilig Verkeer Nederland een handige factsheet opgesteld. Op deze sheet kun je precies zien welk verkeersgedrag bij welke leeftijd past. Natuurlijk bepaal je uiteindelijk zelf het moment, maar dit kan in ieder geval een klein hulpmiddel zijn.
Meer informatie
Met de fiets naar school, wat is ervoor nodig?
Je kind gaat leren fietsen!
In het verkeer – Hoe leer je je kind fietsen?
De kinderfiets, niet alleen voor kleine kinderen
Op de fiets naar school. Hier let je op!
Leren fietsen begint met een geschikte fiets!
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com