De impact van de coronamaatregelen op onze kinderen
Kleine kinderen hebben nog geen idee wat normaal is. Zij hebben immers (nog) geen referentiekader opgebouwd van enkele jaren, waar ze op kunnen terugvallen. Wij als ouders, weten dat natuurlijk heel goed. Wij weten dat “het nieuwe normaal” eigenlijk helemaal niet zo “normaal” is. Welk effect hebben de corona maatregelen op onze kinderen?
Vies zijn is gezond
Een paar maanden “anders leven”, dat wist niet direct onze jarenlange ervaring, maar dit ligt bij kleine kinderen een beetje anders. Zij hebben nog geen tientallen jaren ervaring. Zij leven voornamelijk in het nu. Dit is (en wordt) voor hen normaal. Al die maatregelen rondom Corona, van handjes wassen, het dragen van mondkapjes tot 1,5 meter afstand houden van elkaar, wordt voor hen normaal. Dat wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat het ook daadwerkelijk normaal is. Je kunt je zelfs afvragen in hoeverre het zelfs niet schadelijk is. Mensen zijn sociale wezens die het nodig hebben om elkaar aan te raken en te knuffelen. Het is een eerste levensbehoefte, net zo belangrijk als eten en drinken. En zelfs “vies zijn” is hartstikke gezond voor kinderen. Het houdt het immuunsysteem alert en dat is juist belangrijk om gezond te blijven.
Anderhalve meter afstand
Je kunt als ouder proberen je kind zoveel mogelijk buiten de maatregelen te houden, de kleinsten zijn immers niet vatbaar voor dit virus en lijken ook geen wezenlijke rol te spelen in het besmetten van anderen, maar je hebt niet overal invloed op. Ook kun je niet alle invloeden voorkomen. Op school en kinderopvang zijn er hoe dan ook regels die kunnen afwijken van wat voorheen normaal was. Zo circuleerde op schoolTV (Tonky & Jack) een liedje over “het nieuwe normaal” waarin wordt gezongen dat als je van elkaar houdt, anderhalve meter afstand van elkaar houdt.
Het liedje dateert van begin mei, toen we nog niet zoveel van het virus wisten. Inmiddels is gelukkig duidelijk dat tot en met twaalf jaar je onderling en tot volwassen geen anderhalve meter hoeft aan te houden. Dat is ook terug te lezen op de website van Rijksoverheid. Kinderen blijven het echter zingen, leren het weer van elkaar, of vinden het op internet. Maar wat doet dit met kleine kinderen? Hoeveel kwaad kan het?
Eenzaamheid bij pubermeisjes
De kindertelefoon heeft vorige maand al laten weten dat er de afgelopen periode meer kinderen uit eenzaamheid contact hebben opgenomen. Meestal waren dit meisjes tussen de 13 en 15 jaar. Een kwetsbare leeftijd, waarin er – los van Coronaperikelen – sowieso heel wat onzekerheid wordt ervaren. De maatregelen hebben dit nog eens extra versterkt. Ze misten de dagbesteding, hun sport, contacten met vrienden en hun clubs. Ze voelden zich soms in de steek gelaten en verveelden zich bij gebrek aan afleiding. Gelukkig is dit inmiddels weer redelijk opgestart, maar we moeten er toch echt niet aan denken dat de beperking opnieuw wordt afgeroepen.
Natuurgericht vaktherapeut aan het woord over de effecten van de corona maatregelen
Het valt me op dat over dit onderwerp op de specifieke sites voor jonge ouders maar weinig wordt geschreven. Daarom zocht ik contact met Chiara van der Linden. Chiara is natuurgericht vaktherapeut bij Praktijk Bimbi in Vlaardingen. Ik vroeg haar naar de consequenties van de coronaperikelen voor onze kinderen en hoe wij als ouders “de schade” zoveel mogelijk kunnen beperken. Het werd een fijn maar vooral interessant gesprek over het effect van de maatregelen en hoe groot de impact in zo’n korte tijd al is. Ik had het interview kunnen uitschrijven, maar Chiara is zo’n prettige, passionele en enthousiaste prater dat het veel leuker is om naar haar te luisteren. Daarom geen pixels maar een podcast!
Luister naar onze podcast met Chiara van der Linden over het effect van de Coronamaatregelen op onze kinderen (mp3)
Meer informatie
Leesdip bij kinderen is deze zomer groter dan ooit
Een petitie ter bescherming van onze kinderen
Parentificatie door de maatregelen! Dit zijn de risico’s
Eenzaamheid groeit onder jongeren – Hoe houden we ze gelukkig?
Hoe houd je de kids/pubers happy met al die maatregelen?
Hoe houd je de kids en jezelf positief tijdens Corona
Coronamaatregelen en het onderwijs, wat is de stand van zaken?
Coronatijd, een loodzware tijd voor pubers!
Ouders en kinderen betalen een hoge prijs
Verplichte sneltesten voor scholieren. Dit zijn je rechten.
Gezellig met elkaar de tijd doorbrengen? Met deze tips gaat het lukken!
Corona: Vergeet oma en opa niet!
Spelen in Coronatijd
Is het dragen van mondkapjes aan te raden?
Een mondkapje op de basisschool. Is dat wel wenselijk?
Scholen sluiten vanaf 16 december opnieuw hun deuren
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com