Ik moet plassen!

Ik moet plassen. Je kent vast deze uitspraak van je kind. Als je kind zindelijk is gaat je kind vanzelf naar de wc als je thuis bent en anders geef je vast aan dat je kind naar de wc moet gaan. Hetzelfde zal opgaan voor de tijd dat je kind op school zit. En wat is dat fijn als je kind zindelijk is, want die luiers verschonen is ook niet het leukste klusje. En vooral als je meer dan 1 kind hebt heb je je handen al helemaal vol aan de opvoeding. Want een luier verschonen doe je niet 1x per dag maar meerdere dagen per dag. Hoe vaak hoor jij de kreet “ik moet plassen”.

Ik moet plassen!

Tijdens de vakantie rit

Niets is vervelender dan dat je net getankt hebt en iedereen is naar de wc geweest dat je hoort vanaf de achterbank “ik moet plassen”. Je stopt bij de benzinepomp. Kind gaat de auto uit om te gaan plassen en de rest zegt “nee hoor net geweest”. Je vraagt het voor de zekerheid nog na. En je krijgt stellige antwoorden, nee. Vervolgens hervat je de reis weer en potverdorie na een uur zegt je vrouw “schat ik moet toch plassen. En je twee kids op de achterbank roepen instemmend “ja pap, ik ook”. Je zucht weer eens diep en op de snelweg hou je de borden in de gaten.

En bij de volgende benzinepomp stop je maar weer eens. Hup iedereen naar de wc. Je wacht geduldig. En zo kan het gebeuren dat je tijdens een lange rit dit herhaaldelijk moet doen.

Wat kun je zelf doen?

Als je in het geval van de lange autorit, herhaaldelijk moet stoppen, dan is het slim om gewoon rustig te blijven. Want als iemand zegt dat hij of zij moet plassen, dan moet het ook gewoon. De drang komt gewoon op bij het erover nadenken. Ik ben van de psychische plas, altijd als ik weg moet, dan ga ik plassen net als voor het naar bed gaan. Doe ik dat niet en ik denk erbij na, dan moet ik geheid na tien minuten al plassen. Kortom soms kunnen we er als mens ook niets aan doen, het heeft met een reactie te maken in de hersenen.

Geen aandacht eraan besteden helpt maar vaak werkt dat niet zo. Tijdens die lange rit kun je als je moet stoppen de tijd benutten om de benen te strekken, iets te eten en iets te drinken. Niet teveel dat laatste want anders sta je straks weer stil. En dan zou je kunnen denken ik geef aan mijn gezin door dat we iedere twee uur stoppen, dat ze dan kunnen plassen. Dat werkt niet, want dan leg je de focus erop. Kortom het is niet anders.

Volwassenen

Niet alleen kinderen hebben dat “plasgedrag” maar ook volwassenen. Alleen zijn wij wat vrijer is ons doen en laten. Ik zit regelmatig in mijn verwarmde bubbelbad en daar mag ik graag lang en vaak in vertoeven. Ik neem dan koffie mee, en wat anders te drinken. En op een gegeven moment dan moet ik eruit. De reden? Ik moet plassen, echt zo vervelend. Ik wacht dan eerst even bij de eerste drang, maar op een gegeven moment moet ik echt en ben blij als ik het dan net gered heb. En wat ik zal schreef, voor het weggaan en voor het naar bed gaan moet ik echt. Want negeer ik dat, dan moet ik toch in korte tijd toch. Dan kan ik maar beter wel gaan.

Opletten

Wat als je kind nu heel vaak moet plassen of jijzelf als volwassene? Dan is het zaak om te kijken waar dat van komt, er kan sprake zijn van een blaasontsteking, of iets anders medisch. Mocht je nu zien dat je kind, vaak naar de wc gaat maar eigenlijk niet plast, dan zou het ook een vorm van vluchtgedrag kunnen zijn, wat je overigens ook bij volwassenen wel ziet. Om iets te ontwijken of aangeleerd gedrag.

Voor volwassenen kan gelden dat ze teveel stress ervaren en doordat veel nachtelijk moeten plassen. Of teveel hebben gedronken, dat kan uiteraard ook. Op tijd stoppen met het drinken van frisdrank, water, thee of wat anders is een goede zaak, maar daarover is het men het niet altijd eens. En zeker niet als het warm weer is, dit is ook gewoon per persoon verschillend. Een kwestie van goed op je eigen patronen letten en kijken naar de oorzaak.

Te weinig

Te weinig plassen kan ook voorkomen. Door drukte, wordt het plassen vaak uitgesteld. En naarmate je dit vaker doet, geven je hersenen niet meer dat signaal door, en kan het zijn dat je daardoor een blaasontsteking krijgt en uiteindelijk als je dit jarenlang doet, het negeren van het “plassignaal” dat zou het zomaar kunnen dat je een plasstoma krijgt. Want door plassen voer je afvalstoffen uit je lichaam af. Ze moeten er dus uit. Anders heeft dat nare gevolgen. Er zijn geen maatstaven voor het aantal keren plassen, de één plast meer dan de ander. Het is in ieder geval slim het plaspatroon van je kind wat in de gaten te houden. En uiteraard die van jezelf.

Liefs Karin

Extra informatie

Tips & tricks voor de grote toilet-verovering
Zindelijkheidstraining. Veelal een kwestie van geduld en belonen.
Zindelijk maken is kinderspel (Welk potje kies je hiervoor?)
Je kind zindelijk maken: 5 hacks waar je nooit aan gedacht zou hebben
Zindelijk worden: Hoe wordt je peuter zindelijk?

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *