Spelen is goed voor de ontwikkeling. Dat weten ze zelfs in de dierenwereld, waar kleine dieren ook spelenderwijs van alles leren. Het spel van kleine kinderen kan variëren en zelfs van cultuur en generatie verschillen, maar de basis blijft hetzelfde. Maar wat is nou eigenlijk het ideale speelgoed voor onze kids?
Enorm aanbod speelgoed
Er is een enorm aanbod aan speelgoed, in allerlei vormen, maten, kleuren, materialen en geluiden. Maar wat is nou eigenlijk goed speelgoed voor je peuter? Wat is op dit moment voor hem het meest geschikt? En waar is speelgoed en/of spelen nou eigenlijk goed voor?
Hersenverbindingen (Synapsen)
Wist je dat onderzoekers hersenverbindingen (synapsen) bij dieren hebben waargenomen die ontstonden tijdens het spelen? Hieruit is de theorie ontstaan dat bij mensenkinderen hetzelfde plaatsvindt. Spelen is niet alleen goed voor de motorische ontwikkeling maar doet veel meer met een kind dan je op het eerste oog zou denken. Hij kan zich almachtig voelen in zijn spel. Een peuter kan zich ‘heel groot spelen’, terwijl hij nog maar heel klein is. Hij kan hierdoor eventuele frustraties verwerken en zich minder hulpeloos voelen. In het spel hebben ze het zelf voor het zeggen, in plaats van papa of mama. Dat is nog eens een fijn gevoel!
Emoties
Tijdens zijn spel kunnen allerlei emoties worden verwerkt en leert hij met zijn gevoelens om te gaan. Als een peuter iets spannends heeft meegemaakt, kan hij het in zijn spel verwerken. Daar kun je natuurlijk ook op inspelen door een spel samen met hem te spelen, of de voorwaarden ervoor te scheppen.
Verbetering van zijn motoriek
Je kunt je voorstellen dat het spelen, met bijvoorbeeld blokken, de fijne motoriek van je peuter kan verbeteren. Het gebruik van handen en vingers, bevordert tevens de oog-hand-coördinatie. Denk aan het spelen met klei, blokken, zand, puzzelen of stoepkrijten. Stuk voor stuk prima spelmethoden om hem te laten ontwikkelen.
Grove motoriek
Een actief spel bevordert zijn grove motoriek. Denk bijvoorbeeld aan lopen, rennen, springen, schommelen, huppelen en gooien. Laat hem maar lekker ravotten en struinen. Heerlijk toch?! En wat zal hij ’s avonds lekker slapen na een dag actief bezig zijn geweest!
Fantasie
Spelenderwijs leren kinderen de wereld om hen heen verkennen, denk maar aan kleuren, vormen, uittesten, onderzoeken en ontdekken. In zijn fantasie kan hij van alles zijn, van papa tot astronaut en alles wat er tussen zit. Zijn spel geeft hem zelfvertrouwen omdat zij in hun spel dingen kunnen doen waar ze goed in zijn. Daarbij kunnen ze zelf de regels bepalen, dus ze kunnen eigenlijk niet falen. Want als het dreigt mis te gaan, stel je toch gewoon de regels bij?
Creativiteit
Zijn spel vergroot zijn creativiteit en zijn verbeelding. Het is veel makkelijk hun grenzen te verkennen en te verleggen in een spel, dan in de werkelijkheid. Een oude tak van een boom wordt ineens een zwaard of een oude schoenendoos wordt een flatgebouw. Alles kan en de eigen fantasie, is de enige beperking.
Wat is goed speelgoed voor je peuter?
Wat is nou goed speelgoed voor een peuter van één jaar? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
Creativiteit
Speelgoed dat de creativiteit stimuleert, zoals tekenen of schilderen. Bijvoorbeeld krijtjes, klei, papier en vingerverf.
Onderzoeken
Speelgoed wat peuters iets vertelt over hoe dingen werken. Bijvoorbeeld: zandbak, kiepwagens, blokken, waterspeelgoed, onbreekbare spiegel en sorteerspelletjes.
Muziek
Speelgoed waarmee je muziek kunt maken. Bijvoorbeeld: trommel, fluit, tamboerijn, toeter, sambaballen of een eenvoudige piano. Wat altijd leuk is, om samen met je kindje te zingen of te dansen.
Vergrote van kennis
Speelgoed waarvan peuters iets over hun omgeving en/of de wereld kunnen leren. Bijvoorbeeld: miniatuur huishoudelijke apparaten, wandelwagentje, auto’s, kassa, tuingereedschap (schepje, zeefje), telefoon, houten trein en poppen.
Verbeelding
Speelgoed dat de verbeelding kan vergroten, door iets zelf te moeten maken of bouwen. Bijvoorbeeld blokken, verkleedkleren, serviesje, hoedjes en tasjes.
Motoriek
Speelgoed dat de motoriek kan verbeteren zoals blokken, vormenspelletjes, houten puzzel, Duplo, activity-speelgoed, ballen, klimrek of glijbaan.
Veiligheid en speelgoed
Denk bij alles wat je hem geeft om zijn veiligheid, bijvoorbeeld door er op te letten dat speelgoed geen kleine onderdelen bevat en/of gemaakt is van niet giftige materialen. Koop voor je kleine peuter geen speelgoed waar ‘vanaf 3 jaar’ op staat, want dit speelgoed bevat vaak kleine onderdelen die nog niet voor je peuter geschikt zijn. Ook kan het speelgoed frustratie geven, omdat hij er gewoon nog te klein voor is. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Te makkelijk speelgoed kan ook weer als ‘saai’ ervaren worden. Blijf je peuter dus goed in de gaten houden of zijn speelgoed hem voldoende uitdaging blijft geven.
Prikkels
Geef je peuter niet teveel speelgoed tegelijk waardoor hij overprikkelt kan worden. Je ontneemt hem de kans zich ergens echt in te verdiepen en dat zou jammer zijn. Ruim speelgoed gewoon een tijdje op en laat hem met iets anders spelen. Na een tijdje haal je het gewoon weer voor dag en is het weer helemaal nieuw voor hem.
Nuttig
Kortom, spelen is dus een zeer nuttige bezigheid voor peuters en kleuters. Bovendien vinden ze het nog leuk ook! Tijdens het spel, is het spelen belangrijker dan het eindresultaat! Bij knutselen gaat het niet om een mooie knutsel te maken, het gaat erom dat hij lekker bezig is en leert om te gaan met verschillende materialen en zijn creativiteit de vrije loop te geven. Sta toe dat je kindje fouten maakt, daar leert hij alleen maar meer van!
Speelgoed van het jaar
Ieder jaar wordt door een vakjury speelgoed genomineerd in diverse categorieën. Uiteindelijk wordt daar een definitieve collectie uit samengesteld, waarbij iedereen zijn stem kan uitbrengen. Ouders en kinderen bepalen hiermee zelf welk speelgoed wordt gekozen als Speelgoed van het jaar. Wil je ook je stem uitbrengen? Dit kan op www.speelgoedvanhetjaar.nl. Je maakt met je stem ook nog eens kans om het genomineerde speelgoed te winnen!
Meer informatie
5x Geschikte spelletjes voor de fijne motoriek
Buiten regen? Zo leuk kan binnen spelen zijn!
De lievelingsknuffel – Als je hem maar niet kwijt raakt!
Sensory play: Zo stimuleer je zijn zintuigen!
Astma & speelgoed: Gaat dat wel samen?
Speelgoed voor baby van 0 tot 1 jaar
Speelgoed voor peuters (van 1 tot 4 jaar)
Kindermake-up, vanaf welke leeftijd?
Hoe vergroot je zijn zelfvertrouwen?
Hoe leuk is elektrisch vervoer voor kinderen?
De leukste grote mensen cadeaus voor kinderen
Uren speelplezier met Playmobil
K’nex – Kid K’nex Safari Mates
Leerzame spelletjes met je peuter
Wat zijn de leerdoelen tijdens het spelen? Je gaat ze nu ontdekken!
Ontdek de 7 ontwikkelingen tijdens het spelen!
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com