Hulp bij het zwanger worden: wat houdt IUI in?

Als het zwanger worden niet wil lukken, kan intra-uteriene inseminatie (IUI) helpen. Dit is een vorm van kunstmatige inseminatie waarbij bewerkt zaad direct in de baarmoeder wordt ingebracht: hierdoor neemt de kans op zwangerschap toe. Hoe werkt de behandeling en voor wie is IUI bedoeld?

Hulp bij het zwanger worden: wat houdt IUI in?

Wat is een IUI behandeling?

Ineens zie je alleen nog maar zwangere vrouwen om je heen; het kan veel verdriet geven wanneer het jou en je partner niet lukt om zwanger te raken. Hoewel het misschien lijkt alsof alleen jullie lang moeten wachten op een kindje, ervaren veel mensen vruchtbaarheidsproblemen. Gelukkig bestaan er manieren om jou en je partner hierbij te helpen. De meest toegepaste vruchtbaarheidsbehandeling in Nederland is IUI.

Vrij vertaald betekent intra-uteriene inseminatie het binnenbrengen van zaad in de baarmoeder. Eigenlijk helpen we daarmee het lichaam een stukje op weg in het proces van zwanger worden: het zaad hoeft de weg naar de baarmoeder niet zelf meer te vinden. Bovendien krijgen alleen de beste zaadjes een kans om de eicel te bevruchten, zodat stellen met een verminderde vruchtbaarheid nu ook een goede kans op een zwangerschap hebben.

Voor wie is een IUI behandeling?

IUI kan worden toegepast bij een diagnose van onbegrepen verminderde vruchtbaarheid, of wanneer er na onderzoek van een van de volgende situaties sprake lijkt te zijn:

De spermakwaliteit is verminderd. Bij IUI worden de beste zaadcellen geselecteerd en ingebracht in de baarmoeder; ze hoeven dus de lange weg naar de baarmoederhals niet af te leggen.
De samenwerking van het baarmoederslijm en de zaadcellen niet goed is, waardoor het baarmoederslijm de zaadcellen niet voldoende doorlaat. Dit kan worden vastgesteld met een ‘samenlevingstest’.

De behandeling: natuurlijk of kunstmatig

Er zijn twee vormen van IUI: inseminatie tijdens een natuurlijke cyclus, of een gestimuleerde IUI behandeling. In beide gevallen wordt het zaad van de man op de dag van de inseminatie geproduceerd en vervolgens ‘opgewerkt’: bewegende en dus sterke zaadcellen worden gescheiden van de minder kwalitatieve zaadcellen.

IUI in natuurlijke cyclus

De meest vruchtbare periode in jouw natuurlijke cyclus wordt onderzocht met behulp van ovulatietesten en bloedonderzoek. Wanneer de concentratie van het luteïniserend hormoon (LH) een piek bereikt is duidelijk dat binnen 24-36 uur de eisprong plaatsvindt. Het zaad wordt op het juiste moment ingespoten met een slangetje: dit is meestal een pijnloze ingreep.

IUI in gestimuleerde cyclus

Het kan ook zijn dat je vooraf een hormoonbehandeling krijgt om de cyclus te stimuleren. Soms is dit omdat de vrouw geen eicel produceert; maar het kan ook gedaan worden om de vruchtbaarheid te vergroten. Er wordt dan getracht niet één maar meerdere eicellen te laten rijpen, waardoor de kans op een zwangerschap toeneemt. Zodra de eiblaasjes groot genoeg zijn wordt met een ander hormoon de eisprong opgeroepen.
Ook de kans op een meerling neemt door hormoonstimulatie toe. In Nederland wordt daarom goed gecontroleerd hoeveel eiblaasjes groeien. Als dit er meer dan drie zijn gaat de inseminatie in principe niet door.

Wat is de kans op een zwangerschap na een IUI?

Met een IUI behandeling probeert men eigenlijk de natuurlijke gang van zaken te simuleren, zodat de kans op een zwangerschap bijna net zo groot wordt als bij volledig vruchtbare mensen. Hoe groot deze kans bij een stel is hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de vrouw en de zaadkwaliteit. Maar gemiddeld hebben mensen met een IUI behandeling 10% kans per poging, en is na 3-6 inseminaties een kwart van de vrouwen zwanger.

Hoe zit het met de kosten van een IUI?

Een IUI behandeling wordt vanuit de basisverzekering vergoed, onder bepaalde voorwaarden. Zo moet de arts vaststellen dat je voor de behandeling in aanmerking komt en mag je niet ouder dan 42 jaar zijn. Wel betaal je een eigen risico en kan er een eigen bijdrage voor medicijnen gelden.

En dan…?

Na de IUI behandeling begint het grote wachten. Als je niet zwanger bent, begint je menstruatie 10 -14 dagen na de inseminatie. Blijft je menstruatie uit? Pas vanaf de 16e dag na de behandeling is de zwangerschapstest echt betrouwbaar. Houd er rekening mee dat er vaak meerdere behandelingen nodig zijn om zwanger te raken. Maar wie weet tovert die ene zwangerschapstest straks een grote glimlach op jullie gezicht…!

Liefs Irene

Meer informatie

Wat zijn de mogelijkheden bij onvruchtbaarheid?
Vruchtbaarheidsproblemen, wat zijn de mogelijkheden?
Eicellen invriezen – Uitstellen van je vruchtbaarheid
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens
Vruchtbaarheid en voeding. Eet je vruchtbaar!
Menstruatiecyclus na pilgebruik
Vruchtbaarheid en voeding
Ingevroren eicellen: voor wie en waarom?
Zwanger worden met overgewicht
Wat is De Billings ovulatiemethode?
Eiceldonatie, wat houdt dat in?
Baby making seks – hoe houd je het spannend?
Draagmoeder: Zij draagt een kind voor een ander
Ingevroren eicellen: voor wie en waarom?

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *