Meerdere malen ben ik slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Ik heb verschillende partners gehad die mij de hoeken van het huis van dichtbij lieten aanschouwen en dat was niet, omdat ik dat zo leuk vond.
Dame met pit
Toegegeven, ik ben een dame met pit. Met woorden win je het niet snel van mij, wanneer ik er echt voor ga. Over het algemeen ben ik een rustig persoon, maar ik kan ook ineens heel fel uit de hoek komen met woorden, wanneer iemand over mijn grenzen gaat. Op die momenten dat ze het niet meer konden winnen met woorden, zagen ze geen enkele uitweg meer dan hun vuist te laten gelden. Een teken van zwakte, een teken van onmacht. Niet iets waar ik veel respect voor op kan brengen.
Gevlucht
Wel iets, wat ik meerdere malen uit liefde en de wetenschap dat ik een pittige tante kan zijn, vergeven heb. Met verschillende resultaten als gevolg. Eén van de partners bleef doorgaan en daar ben ik uiteindelijk voor gevlucht. Een ander is daadwerkelijk gestopt met mishandelen nadat hij een keer ervoor veroordeeld is. Niet dat de ruzies daarmee over waren, maar het slaan stopte. Voortaan pakte hij een boom om zijn agressie op te botvieren.
Om me heen heb ik ook vaak huiselijk geweld meegemaakt. Ik heb gehoord hoe een bovenbuurvrouw in elkaar werd geslagen. Een andere buurvrouw is doodgeslagen door haar ex-man. Ik heb vriendinnen gehad die geslagen werden en daardoor heb ik dus meerdere ervaringen van dichtbij.
Niet alleen fysiek geweld
Huiselijk geweld is echter niet alleen als er fysiek geweld in het spel is en mensen onderschatten het daarom nog weleens. Als er niet geslagen wordt dan kan een heftige ruzie soms ook nog kwaad. Ruzies zijn wel normaal, we moeten af en toe onze frustraties, ergernissen, woede en agressie kwijt. Laten we dat niet ontkennen.
Dat niet ieder persoon evenveel temperament heeft mogen we ook niet vergeten. Voor persoon B met een flink temperament is het echt niet zo eenvoudig om van een ruzie weg te lopen als voor persoon A die van nature al minder temperament heeft.
‘Gewoon niet doen’ is dus een gedachtegang die niet gaat werken. Wanneer je met hevige boosheid en agressie te maken krijgt, dan móet je dat ook ergens kunnen uiten. Doe je dat namelijk niet, dan is het niet alleen heel ongezond voor jezelf, omdat je al die sterke krachten in je houdt, maar werkt het ook nog eens als een bal die je onder water duwt en dan met nog meer kracht naar boven zal schieten en wie weet wat de bal dan raakt en kapot maakt.
Leren omgaan met agressie en boosheid en een weg vinden om het te uiten is dus heel erg belangrijk. ‘Gewoon niet slaan’ is dus niet altijd een oplossing. Een oplossing omvat altijd iets wat wél kan en niet iets wat niét kan. Een kussen, een boksbal, een boom. Even weglopen van elkaar en vooral, laten we dat niet vergeten. Het allerbelangrijkste;
De kinderen…
Noodplan
Wat doe je met de kinderen als er hoogoplopende ruzie in huis is? Heb je daar een noodplan voor gemaakt? Zijn er buren, vrienden, familie waar de kinderen naartoe kunnen? Maak daar dan gebruik van. Een ruzie kun je niet ontlopen, een keer een crisis of een escalatie ook niet altijd. Dat gebeurt soms en in het ene gezin vaker als het andere, maar je wilt niet dat je kinderen daar wat van meekrijgen. Dat wil ik niet, dat wil jij niet, maar dat willen ook de instanties niet. Voor je het weet heb je te maken met de jeugdzorginstanties en dan ben je alleen maar verder van huis en jullie kinderen ook.
Wanneer je kinderen niét aanwezig zijn bij hoogoplopende ruzies, kunnen jeugdzorginstanties je nooit iets maken. Daarbij is het voor je kind echt veel gezonder om er niet bij aanwezig te zijn. Het maakt ze bang, het beschadigt hun beeld van hoe je met elkaar omgaat en de kans is groot dat ze later zelf ook in relaties vervallen waar het er heftig aan toe gaat en misschien nog heftiger.
Dat is iets wat ze onbewust met zich meedragen, omdat ze dat gezien hebben en daarom ook geleerd hebben. Dat is ook de reden dat instanties zich met zulke gezinnen bemoeien, als het onder hun aandacht komt.
Bied hulp
Ken je mensen bij wie de ruzies wel eens hoog oplopen? Bied dan je hulp aan de kinderen op te vangen als het weer zover is. Blijven praten is belangrijk, want mensen schamen zich vaak erg voor die situaties en gaan zich dan makkelijk afzonderen en isoleren. Dat verergert de situatie alleen maar.
Elke situatie is anders, elk gezin is anders en elke ruzie is anders. Alles vraagt natuurlijk weer om een aanpak naar inzicht in die situatie, maar laten we elkaar wat meer steunen in deze maatschappij. Een kind is niet beter af als het weggehaald wordt uit een gezin. Het kind is wel beter af als het even weggehaald kan worden uit een situatie die te heftig is voor het kind en onderschat dat niet. Zodra je kind erbij staat te krijsen en te huilen is dat al erg heftig, maar wanneer het kind er aan gewend is geraakt en rustig doorgaat met spelen terwijl jullie de boel ‘kort en klein slaan’, dan is het kind al erg beschadigd geraakt.
Luister dus naar je kind, ook als je het druk hebt met ruzie maken. Bedenk dat zij maar één jeugd hebben dat dat deze bepalend is voor de rest van hun leven.
Extra informatie
Schoonvader from hell
Hij bedroog me met de oppas
De zwager van Susan bleek pedofiel. “Had die smeerlap ook aan mijn kinderen gezeten?”
Bronvermelding
Tekst: Martine
Stockfoto’s: 123rf.com