Site pictogram Oudersenzo

Huis aanpassen aan gehandicapt kind: hier heb je recht op

Wanneer je een (lichamelijk) gehandicapt kind hebt zijn er vaak aanpassingen in je woning nodig zodat je kind zorgeloos kan wonen. Zolang het kan wil je natuurlijk het liefst dat je kind bij je in huis kan wonen. Het aanpassen van je woning is daartoe de sleutel. Denk daarbij aan het verwijderen van drempels, een traplift kopen of het plaatsen van bredere deuren. Maar waar heb je recht op wanneer je een gehandicapt kind hebt? Zijn er vergoedingen die je kunt krijgen? En wat kan het WMO-loket in jouw gemeente eventueel betekenen voor je gezin? We doken voor je in de materie.

Wie regelt de aanpassingen?

Voor een aantal aanpassingen in huis ben je zelf verantwoordelijk. De kosten zijn ook voor eigen rekening. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanschaf van een tillift, het plaatsen van bredere deuren, het weghalen van drempels, het veiliger maken van de badkamer, het voorzien van lichtschakelaars op zithoogte of deuren die met een elektrische deuropener geopend en gesloten kunnen worden. Dit soort aanpassingen kun je laten doen door een klusbedrijf. Veel klusbedrijven doen klussen tegen een gereduceerd tarief wanneer er sprake is van een handicap.

Woon je in een (sociale) huurwoning? Dan kun je vaak ook bij de woningbouwvereniging terecht voor het laten uitvoeren van dergelijke aanpassingen. Dit verschilt echter nogal per woningstichting, dus neem vooral contact met hen op om de mogelijkheden te bespreken.

Wie betaalt de aanpassingen?

Zoals we al eerder lieten vallen moeten veel kleinere aanpassingen aan de woning zelf worden betaald. Voor aanpassingen die niet zelf uitvoerbaar zijn, kun je ook een vergoeding vragen bij het WMO-loket in jouw gemeente. Er kan dan alsnog een eigen bijdrage worden gevraagd, ook wanneer de aanpassingen in de woning voor een kind onder de 18 jaar zijn. WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het verschilt per gemeente of een bepaalde aanpassing wordt vergoed. Ook hoe hoog de vergoeding is kan in de ene gemeente anders zijn dan in de andere.

Verhuisvergoeding

Heeft je kind een Wlz-indicatie en ontvangt hij of zij zorg thuis? Ook dan vergoedt de gemeente bepaalde aanpassingen in en om het huis. Aanpassingen die vallen onder de algemeen gebruikelijke voorziening worden overigens niet vergoed. Het gaat dan bijvoorbeeld om aanpassingen die gerealiseerd kunnen worden door het gebruik van spullen die bij de bouwmarkt verkrijgbaar zijn. Is de aanpassing die moet gebeuren in huis erg duur? Dan kunnen sommige gemeenten ervoor kiezen geen vergoeding te geven voor het aanpassen van de woning, maar wel een verhuisvergoeding uit te keren. Met deze vergoeding kun je met je gezin verhuizen naar een woning die wel geschikt is voor je kind.

Vergoeding door de zorgverzekering

In bepaalde gevallen vergoedt de zorgverzekering bepaalde aanpassingen. Hieronder vallen bijvoorbeeld technische hulpmiddelen om lichten of deuren mee te bedienen. Neem contact op met je verzekering om erachter te komen welke vergoedingen er in jullie specifieke situatie gelden. Vaak gaan dit soort vergoedingen uit de basisverzekering. Meestal wordt echter niet het gehele bedrag vergoed. Zoek van tevoren dus goed uit waar je recht op hebt!

Schroom je niet

Verder willen we je nog graag meegeven dat je je niet hoeft te schamen voor het aanvragen van regelingen en vergoedingen voor je gehandicapte kind. Jij en je kind zijn niemand tot last: dit soort regelingen zijn in het leven geroepen zodat gehandicapte volwassenen en kinderen langer op een prettige manier thuis kunnen blijven wonen. Uitzoeken waar je recht op hebt en hiervan gebruikmaken is het beste wat je voor jezelf en je kind kunt doen: hierdoor wordt jullie leven immers stukken makkelijker gemaakt. Niemand kiest ervoor een gehandicapt kindje te krijgen. Jullie kunnen hier niets aan doen, dus doe vooral wat het beste voor jou en je kind is.

Heb jij een gehandicapt kind? En welke aanpassingen heb jij in huis moeten doen? Kreeg je deze vergoed via de WMO, gemeente of zorgverzekering? Praat mee in de comments hieronder!

Meer informatie

Welke vloer kies ik met kleine kinderen in huis?
Een meervoudig gehandicapt kind, hoe zwaar is dat voor ouders?
Traplift: Aanpassingen in je huis als je kind gehandicapt is
Een veilige trap voor kinderen
Veilig de trap op: Zo leer je je kindje traplopen
Een woning huren of kopen? Wat pas het beste bij jouw gezin?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Handicare-trapliften.nl.

Mobiele versie afsluiten