Huilkrampen! Dat is even schrikken, maar geen reden voor paniek!
Je kunt je het misschien niet voorstellen als je naar dat kleine engeltje in je armen kijkt dat zo intens vredig ligt te slapen, maar iedere ouder krijgt vroeg of laat te maken met een enorme huilbui van kindlief. Zo’n hysterische huilbui dat uit zijn tenen lijkt te komen en waarvan niks engelachtig meer aan is. Een mega huilbui uit verdriet, boosheid of een andere heftige emotie. Met zo’n enorm tranendal is op zich niets mis, maar soms kan een kind zo boos worden dat hij stopt met ademhalen. De kans is groot dat je kindje op dat moment last heeft van huilkrampen.
Huilkrampen?
Huilkrampen kunnen voor het tweede levensjaar gemiddeld één keer per week voorkomen en bij een kwart van de kids gebeurt dit maar liefst één keer per dag. Maak je borst dus maar nat! Gelukkig verdwijnt het vanzelf weer na het derde levensjaar. Het leed is dus te overzien.
Hoe ontstaan huilkrampen?
Soms zitten kinderen volledig vast in hun verdriet, boosheid of andere emotie dat ze zo hard huilen dat de adem blokkeert tijdens de uitademing. Ze kunnen er zelfs blauw of bleek van worden en heel soms zelfs het bewustzijn verliezen. Met een paniekerige inademing komt de ademhaling veelal weer op gang. De ademhaling herstelt zich weer en de kans is groot dat je kind zich hierna behoorlijk moe voelt. Misschien zelfs wat slapjes en verward.
Wat moet je doen bij huilkrampen?
Zo’n eerste keer is ongetwijfeld even schrikken, want zo’n huilkramp kan zomaar een minuut aanhouden. Dat is vast een heel lange minuut voor je, want het is geen fijn gezicht als de ademhaling van je kindje ineens stokt. Belangrijk om zelf niet in paniek te raken. Je weet wat het is, je weet waar het vandaan komt en je weet dus ook dat het weer goed gaat komen.
Zorg ervoor dat een kind zichzelf geen pijn kan doen of ergens in kan stikken. Controleer of hij geen voeding meer in zijn mond heeft en houd zijn luchtweg vrij. Probeer hem te ontspannen door hem bijvoorbeeld zacht in het gezicht te blazen. Als hij hiervan niet ontspant en alsnog zijn bewustzijn verliest, leg hem dan in de stabiele zijligging.
Schud je kindje nooit door elkaar, maar blijf altijd rustig. Klop eventueel rustig op zijn rug, praat tegen hem en haal hem langzaam weer terug.
Zijn huilkrampen te voorkomen?
Helaas, ze zijn onmogelijk te voorkomen. Voor peuters is de wereld één grote ontdekkingsreis, waarin ze op zoek gaan naar grenzen. Dat gebeurt met vallen en opstaan en dus ook met huilen en gillen. Soms tot en met huilkrampen. Als dit zo af en toe gebeurt, dan is er niet zoveel aan de hand, maar als je het niet vertrouwt of je peuter dagelijks huilkrampen heeft, neem dan contact op met je huisarts.
Maak je gebruik van een oppas? Verwittig ook deze over de mogelijkheid van huilkrampen. Vertel wat ze kan doen en wijs er voor de zekerheid op dat ze hem nooit door elkaar mogen schudden!
Meer informatie
Knuffelen of laten huilen?
Babytranen, hoe serieus neem je zijn tranen?
Huilbaby, hoe ga je hiermee om?
Inbakeren, een doekje voor het bloeden?
Driemaal R: Rust Reinheid en Regelmaat
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Bron: EHBK (Eerste Hulp bij Kleine Kinderen) 9789401464000
Stockfoto: 123rf.com