Huilbaby – Hoe ga je hiermee om? Wat kun je er aan doen?
Huilbaby – Hoe kun je hiermee omgaan?
Zodra je bevallen bent wacht iedereen vol spanning op de eerste hartenkreet van je kleintje. Wanneer je baby goed door huilt haalt iedereen opgelucht adem, goedkeurend gemompel steekt op en er kan gefeliciteerd worden! Wanneer je baby na zes weken nog steeds huilt, heb je een ander verhaal.
Huilbaby
Het huilen gaat door merg en been en is om gek van te worden: de twijfel, de spanning, die eeuwige knoop in je maag, dat gevoel alsof al je zenuwuiteinden bloot liggen… Wat een heerlijke tijd zou moeten zijn blijkt ineens een hel.
Hoewel de term huilbaby een nare klank heeft en mogelijk een etiket drukt op je kindje, hebben we vanwege de herkenning er toch voor gekozen deze benaming te hanteren. De term prikkelbare baby’s ook goed bruikbaar, maar minder bekend. Een huilbaby wordt gedefinieerd aan de hand van deze criteria:
- je baby huilt gedurende minstens drie weken, meer dan drie dagen per week, drie uur per dag
- je baby huilt zonder aanwijsbare oorzaak: luier, voeding, ongemak, pijn, ziekte, et cetera
Onhoudbare situatie
Wanneer je baby zonder duidelijk reden zo veel huilt, ontstaat er een onhoudbare situatie die erg belastend is voor zowel jou als je kindje. Je hebt waarschijnlijk alles al geprobeerd om je kindje: te troosten, wiegen, sussen, kangoeroën, zingen, laten huilen, weglopen, bij je nemen… niets helpt. De radeloosheid slaat toe en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel: je kind huilt onophoudelijk, jij raakt gestresst, je kind huilt nog meer…
Kenmerken huilbaby
Huilbaby’s zijn over het algemeen erg actieve, wat onrustige, overbeweeglijke, schrikachtige en snel geprikkelde baby’s. Een prikkelbare baby raakt sneller vermoeid waardoor hij slechter zal slapen, meer gaat huilen en nog vermoeider raakt, ook hier zie je een vicieuze cirkel.
Het huilen van deze baby’s is anders dan een het gebruikelijke jengelen vanwege een natte luier… Het huilen is intens, doordringend, haast overstuur. De baby’s zijn onrustig of bewegen zich heftig, en het enige dat helpt is lichamelijk contact met de ouder/verzorger. Zodra je je kind bij je neemt bedaart het wat, maar wanneer je het terug legt in zijn bedje of box, start het intense huilen opnieuw.
Huilbaby’s kunnen ook de neiging hebben zich te overstrekken; vaak hebben ze dan een voorkeurshouding in bed. Het is mogelijk dat je baby door de geboorte in meer of mindere mate een blokkade heeft in zijn nek/halsgebied.
Oorzaak: prikkeling en hechting
Naast een lichamelijke oorzaak als ziekte, ongemak of KISS kan overprikkeling de oorzaak zijn voor het extreme huilen van deze kinderen. Wanneer een baby’tje moe wordt sluit het zich van nature af voor alle indrukken om hem heen; soms zelfs merkbaar door het hoofdje letterlijk af te wenden en het contact te verbreken.
Huilbaby’s kunnen zich niet afsluiten en alle indrukken komen daardoor ongefilterd binnen: geluiden, geuren, beweging, indrukken, contact… alles. Overprikkeling is het gevolg en alleen met huilen kan je baby aangeven dat hij zich niet prettig voelt. Jouw aanwezigheid – je geur, je stem, je hartslag, je warmte – zijn een troost. Een baby is nu eenmaal gebaat bij veilige hechting. Wanneer jij echter op bent van vermoeidheid, helemaal gestrest rond loopt en/of zelf overprikkeld bent, dan voelt jouw kindje dit haarscherp aan en zal hij opnieuw prikkelbaar en ontroostbaar zijn. Wanneer er geen doorbraak mogelijk lijkt in de eindeloze cyclus van huilen-troosten-niet slapen, huilen-troosten-niet slapen, wat moet je dan nog verzinnen?
Wat mankeert er?
Die vraag knaagt constant: ‘Wat mankeert mijn kleine schatje nu toch?’, ‘Ons kind hééft iets, maar wat?!’ en ‘We doen alles voor hem en toch is hij ontroostbaar…’
Het is om gek van te worden: de twijfel, de spanning, die eeuwige knoop in je maag, het voelt alsof al je zenuwuiteinden bloot liggen. Rond sjokken en op en neer lopen lijkt het enige dat helpt, het is een uitputtingsslag voor jou en je kind. Babymassage of een ontspannend bad hebben normaal een rustgevend effect op baby’s maar werken bij deze kinderen averechts: het geeft teveel prikkeling.
Eigen temperament
Vergeet niet dat je baby al een heel eigen persoontje is met een eigen temperament, karakter en het vermogen om al dan niet informatie te verwerken (prikkels). Daarnaast zijn er nog vele lichamelijke oorzaken voor intens, langdurig huilgedrag zoals: darmkrampjes (onrijpe darmen), groeiachterstand en/of vroeggeboorte, reflux (teruggeven voeding en/of spugen), een ziekte of aandoening, een verstoring in de motoriek, motorische onrust, voedingsallergie, et cetera.
Wat kun je doen?
Stoor je niet aan al de goed bedoelde adviezen uit je omgeving. Laat je hart spreken en volg je eigen gevoel. Veilige hechting staat voorop: geef je kind de tijd, aandacht en troost zolang jij voelt dat je dit op kunt brengen. Wanneer je voelt dat je zo geïrriteerd of moe bent dat jouw troost averechts werkt, besteed je kindje dan een dag(deel) uit aan je partner, oma of een goede vriendin. Benut die tijd om te slapen, te ontstressen, iets voor jezelf te doen… en vooral om bij te tanken! Wanneer deze periode langer duurt plan dan structureel tijd voor jezelf in. Verder is het van belang dat je je kindje troost biedt, een veilige hechting stimuleert en dat je rust en regelmaat creëert voor je kindje. Houd je aan een vaste volgorde in je handelingen: voeden, verschonen, even contact, knuffelen en spelen, totdat je baby moe wordt en dan proberen hem te laten slapen in zijn eigen bedje. Zo leert hij wat er gaat gebeuren en wat hij kan verwachten.
Hulp inschakelen
Wanneer je kindje veel, lang en intens huilt is het raadzaam om dit te bespreken met je huisarts en/of consultatiebureauarts. Inbakeren kan uitkomst bieden bij onrustige baby’s en een goed advies van een voedingsdeskundige is onontbeerlijk bij voedingsproblemen zoals darmkrampjes, allergie, intolerantie, et cetera. Als je ten einde raad bent, doodmoe en eenvoudig niet verder kunt, schroom dan niet om hulp in te schakelen. Er zijn diverse instanties en methoden die jou en je kindje kunnen helpen en steunen in deze slopende periode.
- bezoek huisarts: uitsluiten van een aandoening, eventueel verwijzing specialist
- het consultatiebureau: eventueel met videohome training
- een bezoek aan osteopaat, chiropractor of manueel therapeut (KISS/KID)
- in geval van voedingsproblemen: overleg met voedingsdeskundige
- psychische ondersteuning en/of gedragsverandering ouders
De problematiek rondom huilbaby’s is complex, gevoelig en wetenschappelijk nog lang niet ‘uitgedokterd’. We verwijzen daarom voor meer uitleg naar de volgende specifieke websites:
Beter dragen door een draagconsulent
Als ouder draag je wat af. Het is zo vanzelfsprekend. De eerste momenten, trots met je kind in je arm, om het aan de grootouders te tonen, en bij het voeden. Je kind optillen en bij je dragen om het te troosten en het de wereld om hem heen te laten zien. Het de trap op en af dragen, de auto in en uit. Je dreumes meenemen op je arm of schouders naar vrienden in de buurt, of bij een snelle boodschap.
Dragen is fijn en praktisch. Ook met dreumesen en peuters. Maar soms lukt het niet meer. Omdat het pijn gaat doen, zelfs al gebruik je een speciale kinderdrager. Ligt het aan jou, aan de kinderdrager? Tijd om een draagconsulent in te schakelen als je pijnloos wilt blijven dragen!
Meer informatie
Troosttips: Manieren om je baby te troosten!
Huilkrampen! Dat is even schrikken, maar geen reden voor paniek!
Babytranen, hoe serieus neem je zijn tranen?
Darmkramp bij je baby, wat kun je er aan doen?
Tips om je baby te troosten
Aanraking, een zeer belangrijke levensbehoefte van baby’s
Inbakeren, een doekje voor het bloeden?
Overstrekken baby, hoeveel kwaad kan het?
Darmkrampjes bij je baby, hoe kun je ze verzachten?
Driemaal R: Rust Reinheid en Regelmaat
Routine van je baby
Knuffelen of laten huilen
Bronvermelding
Tekst: Monique Hordijk
Stockfoto: 123rf.com
Zeer nuttige informatie! Mijn zus heeft een klein baby en hij huilt altijd 🙁 Ik ga volledig akkoord met de verklaring dat je als een ouder je best moet doen om zoveel mogelijk tijd met een baby door te brengen omdat hij zich zonder jouw aandacht en warmte heel onveilig voelt. Maar ook net als hier gezegd is ga ik mijn zus te adviseren om naar een manuele therapeut te gaan. Hopelijk zal dat helpen!
Je idee om een chiropractor te bezoeken spreekt me aan! Mijn zon is 2 weken oud, en hij huilt bijna altijd! Ik denk dat het tijd is om hulp in te schakelen omdat ik voel dat ik hem niet kan helpen 🙁
hoi we hebben een wensbaby houden van hem met hart en ziel 4 weken jong maar het is op enkele dagen van van goed naar erger gegaan huilen minder slapen protjes ganze dag slecht wc we hebben alles gebprobeerd alles ………..
MAAR ZIJN OP weten geen raad meer houden enorm van onze kleine maar functioneren moeilijk nog raad iemand dank u.