Site pictogram Oudersenzo

HPV en baarmoederhalskanker. Wat zijn de risico’s?

HPV en baarmoederhalskanker. Wat zijn de risico's?

HPV staat voor de afkorting Humaan Papillomavirus, een virus dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van baarmoederhalskanker. Geen lieverdje dus. Per jaar krijgen zo’n 900 vrouwen deze diagnose, meestal vrouwen tussen de 30 en 59 jaar. Van het virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk.

HPV-vaccin

Op dit moment besteed de media veel aandacht aan HPV omdat sinds kort ook jongens worden uitgenodigd voor het HPV-vaccin. In deze blog gaan we niet in discussie of dit wenselijk is, dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken. In deze blog willen we vooral aandacht geven aan de oorzaken en symptomen van HPV. Want waar moet je eigenlijk op letten? Hoe kun je het krijgen? En wat zijn de symptomen?

Verschillende typen HPV-infecties

Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste. Je kunt echter ook op andere plekken in je lichaam kanker krijgen. Denk bijvoorbeeld aan: mond, keel, vagina, schaamplippen, penis en anus.

HPV en baarmoederhalskanker

In veel gevallen ontstaat baarmoederhalskanker door een jarenlange besmetting met het HPV. In de meeste gevallen zal je nauwelijks merken dat je deze infectie hebt opgelopen en het lichaam zal de infectie zelf weer opruimen. Maar… als dit niet gebeurt dan kunnen er afwijkende cellen in de baarmoederhals ontstaan. Deze afwijkende cellen kunnen het voorstadium zijn van kanker, wat uiteindelijk tot baarmoederhalskanker kan leiden, zo’n tien tot vijftien jaar later.

Hoe kun je worden besmet met HPV

HPV komt heel veel voor. Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren besmet met HPV. Meestal verdwijnt het virus vanzelf uit je lichaam. Het virus kan worden overgebracht door seksueel contact. Je kunt de kans beperken door condooms te gebruiken, maar het virus beperkt zich niet alleen tot de geslachtsorganen. Je kunt het bijvoorbeeld ook doorgeven met je handen en je mond. Dus ook al gebruik je een condoom, je kunt nog steeds worden besmet.

Wat zijn de symptomen van baarmoederhalskanker?

Dat is eigenlijk gelijk een lastige vraag, want baarmoederhalskanker ontstaan heel langzaam en in het begin zijn er vaak nog helemaal geen klachten. De eerste symptomen waaraan je kunt merken dat er misschien iets niet goed is:

Voorkomen van baarmoederhalskanker

Helemaal voorkomen is lastig, want zoals ik hierboven al aangaf, het virus is erg besmettelijk. Wel is het belangrijk dat je alert blijft op je eigen body. Zodra je afwijkingen constateert is het belangrijk dat je aan de bel trekt bij de huisarts. Je kunt echter de kans verkleinen door bijvoorbeeld niet te roken. Baarmoederhalskanker komt namelijk vaker voor bij vrouwen die roken. Roken beïnvloedt het afweersysteem, waardoor je lichaam meer moeite heeft om de HPV-infectie op te ruimen.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

In de strijd tegen baarmoederhalskanker krijgen alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar van het RIVM een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit onderzoek wordt gedaan door het laten maken van een uitstrijkje. Dit uitstrijkje wordt onderzocht op de aanwezigheid van HPV. Als dit virus niet aanwezig is, is er vrijwel geen risico op een voorstadium. Wanneer het virus er wel is, dan wordt er gezocht op afwijkende cellen.

Jij en je lichaam

Het allerbelangrijkste is dat je alert bent (en blijft) op veranderingen in je lichaam. Merk je dat iets er anders uitziet, of anders werkt? Trek dan altijd aan de bel bij je huisarts. Beter een keer te vaak dan te weinig. Bij alle vormen van kanker is het belangrijk dat je er zo snel mogelijk bij bent. Dat geldt dus ook voor baarmoederhalskanker. Jij bent verantwoordelijk over je eigen lichaam en daarvoor is het noodzakelijk deze liefdevolle aandacht te geven!

Wil je in een vroeg stadium weten of je bent besmet met het HPV virus? Laat je dan testen. Als je het vervelend vindt om bij de huisartspraktijk een uitstrijkje te laten maken, dan kun je ook een zelfafnameset aanvragen. Met deze test kun je zelf vaginaal materiaal afnemen. Het laboratorium test dit op HPV. Het laboratorium kan met de zelfafnameset niet onderzoeken of je afwijkende cellen hebt die door het virus zijn veroorzaakt. Wanneer er HPV is gevonden moet je daarom alsnog een uitstrijkje laten maken bij de huisarts. Dat uitstrijkje kan het laboratorium namelijk wel testen op afwijkende cellen. Afwijkende cellen kunnen een hoger risico geven op baarmoederhalskanker. Het is daarom belangrijk dat je naar de huisarts gaat voor een uitstrijkje als je HPV hebt.

Meer informatie

Omgaan met borstamputatie, hoe doe je dat?
Eén op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker
Preventieve controles kanker, voorkomen is beter dan genezen
Het nut van een uitstrijkje
Vaginale schimmelinfectie Candidiasis, candidose of candida

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
RIVM
Olijf.nl
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten