Houding om te bevallen: Maak gebruik van de zwaartekracht

Houding om te bevallen: Maak gebruik van de zwaartekracht

Het is vroeg in de ochtend en ik ben met een bevallende cliënte op weg naar de verloskamers. Ik duw de rolstoel met daarin al haar spullen. De vrouw loopt naast me. Op mijn uitnodiging om in de rolstoel plaats te nemen heeft ze geantwoord dat ze gaat lopen want dat is beter voor de voortgang van de geboorte. Ze puft en af en toe stopt ze om de weeën goed te kunnen opvangen. Het kost haar zichtbaar moeite. Ik realiseer me dat dit wel eens een keuze vanuit het hoofd is. Ze heeft gehoord dat lopen goed is, dus dat gaat ze dan doen. Terwijl ze op dit moment misschien liever had gezeten. Maar ja, zo werkt bevallen toch?

Welke informatie sluit bij jou aan?

Het is goed dat je in je zwangerschap je informeert over alle ins en outs rondom de geboorte. Maar dan ben je er nog niet. Het belangrijkste gedeelte moet nog komen: welke informatie sluit bij jou aan? Dat geldt bijvoorbeeld voor de houdingen die je kunt aannemen tijdens de geboorte. Er is veel mogelijk in theorie. De praktijk loopt het vaak anders.

Is het je wel eens opgevallen dat in films en op foto’s de standaardhouding bij baren vaak liggend op een bed is? Dat het interieur van een bevalkamer in het ziekenhuis gedomineerd wordt door een bed? Dat staand baren of op handen en knieën eerder als alternatief wordt gezien? Beeldvorming is van grote invloed hoe jij straks gaat baren. Ik ga je uitleggen waar dit beeld vandaar komt, wat de voor- en nadelen van de verschillende houdingen zijn en hoe jij er achter komt welke houding bij jou past.

lijn groen oudersenzo
Houding om te bevallen: Maak gebruik van de zwaartekracht

Een stukje geschiedenis

Voordat de medische kennis zijn intrede deed had de vrouw als enige mogelijkheid om op een natuurlijke manier te bevallen. Dat hield in dat ze de signalen van haar lichaam had te volgen. De mensen om haar heen volgden haar in haar bewegingen. En gaven suggesties/instructies om van houding te veranderen om de bevalling te bespoedigen als het stagneerde. In de afgelopen eeuw is medische wetenschap enorm gegroeid. Verloskunde is een van de laatste gebieden waar de medische kennis werd ingezet. Dat heeft veel goeds gebracht. Maar het natuurlijke proces van baren werd daarmee helaas ondergeschikt.

Vrij bewegen werd meer en meer beperkt tot een (ziekenhuis)bed. Dat was de plaats waar je uiteindelijk ging baren. Liggend op je rug met je benen wijd. Prima houding voor de artsen om controle te houden over het proces, maar onhandig voor de baring. Waarom?

Een stukje fysiologie

Laat ik voorop stellen dat een vrouwenlichaam gemaakt is om te baren. Zwaartekracht helpt om de baby te laten indalen en geboren te worden. De daarbij horende houdingen zijn staan, zitten, hurken en op handen en knieën. Liggen is fijn om uit te rusten als je moe wordt. Maar van nature gaat een vrouw niet snel liggen om geboorte te geven. In tegendeel. Heb je ooit een dier liggend op zijn rug zien baren? Waarom vinden we dat wel normaal voor de mens?

Liggend baren heeft ook nadelen. Door te liggen (en bij gecoached persen) druk je de hoofd(slag)aders die langs de wervelkolom liggen wat dicht, waardoor er minder bloedtoevoer is naar de baarmoeder en de baby. Daar reageert de hartslag van de baby op. Ook moet je tegen de zwaartekracht in gaan persen en dat kost meer kracht en put je dus eerder uit. Bovendien is je bekkenstand niet optimaal. In de hurkstand ontstaat de maximale ruimte tussen schaambeen en stuitje. Als je ligt wordt het stuitje meer richting het schaambeen geduwd en verminder je de ruimte met zo’n 35%. Je kunt je voorstellen dat die vernauwing van de ruimte in het bekken het indalen en de geboorte bemoeilijkt. Het wordt niet onmogelijk, vele vrouwen hebben zo met enorme krachtsinspanning hun kindje gebaard en dat verdient diepe bewondering.

Houding heeft invloed op het geboorteproces

De houding die je aanneemt tijdens de geboorte heeft dus invloed op het geboorteproces. Moet je nou van tevoren kiezen in welke houding je wilt gaan bevallen? Nee, want je weet niet waar je op dat moment behoefte aan hebt. Misschien kom je erachter dat je het heerlijk vindt om op bed te liggen. Doen! Misschien ontdek je dan dat liggend baren op je zij heel comfortabel is. En dat is een mooi alternatief voor op je rug baren. Wat het belangrijkste is, dat je de vrijheid en ruimte hebt om je lichaam te volgen en daarmee de houding aan te nemen die voor jou comfortabel is. Gaandeweg de baring kom je er vanzelf achter in welke houding(en) jij de krachtige bewegingen in je lichaam kan handelen. Ga het aan, plan niet van tevoren welke houding je wilt gaan aannemen. Want dan baar je met je hoofd en dat is niet altijd de beste raadgever. Weet wat mogelijk is en volg je lichaam. Een soepele geboorte toegewenst!

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Een doula bij een geplande keizersnede. Kan dat?
Wat heb je aan een doula?
Wat is eigenlijk een lotusbevalling?
Goede voornemens voor 2022. Heb jij ze al gemaakt?
Het eerste kleinkind: de blije geboorte van oma en opa!
Verschillende manieren om te bevallen. Wat kies jij?
Iedere bevalling verloopt op zijn eigen manier!
Het geboorteverslag van een doula
Vertrouwen, In jezelf en in de ander
Stel je vragen aan doula Gonny Cappers

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *