Hormonenveranderingen na de bevalling, wat kun je verwachten?

Op de verschillende babysites is van alles te vinden over de hormonenveranderingen tijdens de zwangerschap. Maar wat gebeurt er in je lichaam na de bevalling, wat kun je op dat moment van al die hormonen verwachten? Dalen ze in één keer of gaat dat geleidelijk? En wat kun jij hiervan merken?
Zodra de roze wolk een beetje is opgetrokken, merk je dat je emoties op hol lijken te slaan. En nee, dat komt niet alleen door de slapeloze nachten en de overweldigende hoeveelheid luiers die je moet verschonen…

Hoe ga je om met de hormonenveranderingen na de bevalling?

De Hormoonrollercoaster

Tijdens de zwangerschap word je lichaam overspoeld door hormonen als oestrogeen, progesteron en hCG. Ze zorgen ervoor dat je baby zich goed kan ontwikkelen. Maar na de bevalling verandert dit hormonenfeestje in een soort achtbaanrit zonder veiligheidsbeugel. De niveaus van deze hormonen dalen plotseling, vooral in de eerste 24 uur na de bevalling. Dit kan leiden tot een reeks fysieke en emotionele reacties.

Babyblues vs. postpartumdepressie

Bijna alle moeders krijgen te maken met de zogenaamde babyblues. Dit is een periode van huilbuien, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen die meestal enkele dagen tot twee weken na de bevalling duurt. Het goede nieuws? Het gaat meestal vanzelf over. Het slechte nieuws? Het voelt op dat moment als het einde van de wereld. Dus als je de vaatwasser staat uit te ruimen en ineens in tranen uitbarst omdat je favoriete kopje is gebroken, weet dan dat je niet alleen bent.

Echter, als je na een paar weken nog steeds een donkere wolk boven je hoofd voelt hangen, zou je te maken kunnen hebben met een postpartumdepressie. Dit is serieuzer en kan medische hulp vereisen. Schaam je niet om hulp te zoeken; je hoeft dit niet alleen te doen.

Borstvoeding en hormonen

Borstvoeding speelt een grote rol in hoe je hormonen zich na de bevalling gedragen. Tijdens het voeden maakt je lichaam prolactine en oxytocine aan. Prolactine helpt bij de melkproductie, terwijl oxytocine zorgt voor de toeschietreflex (ja, dat is het moment dat je baby aanlegt en je melk letterlijk toeschiet). Oxytocine staat ook bekend als het ‘liefdeshormoon’ en kan je een gevoel van verbondenheid geven met je baby. Dus, als je je baby borstvoeding geeft, kunnen deze hormonen je helpen je rustiger en gelukkiger te voelen.

Aan de andere kant, als je geen borstvoeding geeft, kan je lichaam sneller terugkeren naar zijn pre-zwangerschapshormoonniveaus. Dit betekent dat de hormonale schommelingen misschien korter duren, maar iedereen is anders. Sommige moeders voelen zich prima met flesvoeding, terwijl anderen merken dat ze langer last hebben van stemmingswisselingen.

Hoe lang duurt het?

De grote vraag: hoe lang gaat dit duren? Helaas is er geen eenduidig antwoord. Voor de meeste vrouwen duurt het ongeveer zes maanden tot een jaar voordat hun hormonen weer een beetje in balans zijn. Maar sommige vrouwen kunnen langer last hebben van hormonale schommelingen, vooral als ze borstvoeding geven. Wees geduldig met jezelf en herinner jezelf eraan dat het oké is om hulp te vragen als je het nodig hebt.

Tips om de hormonen de baas te blijven

1. Praat erover: Een van de beste dingen die je kunt doen is praten over je gevoelens. Of het nu met je partner, een vriend(in) of een professional is, het delen van je ervaringen kan enorm opluchten.

2. Blijf actief: Het klinkt misschien tegenstrijdig als je doodmoe bent, maar een beetje beweging kan wonderen doen voor je gemoedstoestand. Een wandeling in de frisse lucht kan al genoeg zijn.

3. Slaap (als dat mogelijk is): Ja, slaaptekort is onvermijdelijk met een pasgeborene, maar probeer te slapen wanneer je kunt. Een powernap kan je al een stukje beter laten voelen.

4. Eet gezond: Je lichaam heeft goede voeding nodig om te herstellen. Zorg voor een gebalanceerd dieet vol groenten, fruit, en magere eiwitten.

5. Neem je tijd: Verwacht niet dat je meteen weer de oude bent. Geef jezelf de tijd om te herstellen en wees lief voor jezelf.

Een oogje op de toekomst

Terwijl je door deze hormonale chaos navigeert, is het belangrijk om te onthouden dat het tijdelijk is. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en zich aan te passen aan deze nieuwe fase in je leven. En hoewel het nu misschien voelt alsof je nooit meer normaal zult zijn, weet dat je uiteindelijk weer in balans komt.

Tussen de huilbuien door en de vreugde van het ouderschap, zul je merken dat je sterker en veerkrachtiger bent dan je ooit had gedacht. Dus geef jezelf een schouderklopje, lach om de chaos, en weet dat je niet alleen bent in deze achtbaanrit genaamd het moederschap.

liefs Marion

Meer informatie

Kraamtranen en babyblues tijdens de kraamperiode
Prenatale depressie: Zwangerschap en depressie, hoe ga je hiermee om?
Hoe ga je om met een Postpartum depressie?
Waar blijft die roze wolk? Als het geluksgevoel uitblijft…

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *