Hoofdpijn en zwangerschap, is er een verband?
De roze wolk van het zwanger zijn wordt nogal eens doorboord door een stekende, zeurende of bonkende hoofdpijn. Hoofdpijn komt veel voor tijdens de zwangerschap en kan voor veel ongemak en frustratie zorgen. Gelukkig is het meestal geen reden tot zorgen over de ontwikkeling van je baby of je eigen gezondheid. Wanneer moet je wél naar de huisarts? En wat kun je doen om hoofdpijn te voorkomen? Je leest het in dit artikel.
Spanningshoofdpijn
Vooral in het eerste trimester ervaren veel vrouwen zogenaamde spanningshoofdpijn: een drukkende of klemmende hoofdpijn op één of meer plaatsen. Aan de zijkant(en) van je hoofd, of juist aan de achterkant net boven de nek. Als je vaker last hebt van een drukkende of klemmende hoofdpijn, is de kans groter dat je dit in het eerste trimester ook regelmatig hebt.
De oorzaak is vaak gelegen in een veranderde hormoonhuishouding. Spanningshoofdpijn komt dus lang niet altijd doordat je gespannen bent! Maar ook deze oorzaak moet je zeker niet uitsluiten: door de vermoeidheid en emoties omtrent je zwangerschap is het logisch dat je meer moeite hebt je alledaagse leven te leiden, en dat kan voor stress en spanning zorgen. Misschien ben je – héél goed!- ook wel gestopt met roken, koffiedrinken of teveel suiker eten: daar moet je lichaam aan wennen en ook dat kan hoofdpijn veroorzaken. En als je in het eerste trimester veel last hebt van misselijkheid, vermoeidheid of andere kwaaltjes is het ook niet zo gek dat je lichaam deze overbelasting uit in spanningshoofdpijn.
Spanningshoofdpijn verhelpen of voorkomen
Afhankelijk van de oorzaak van de spanningshoofdpijn kun je zelf maatregelen nemen. Accepteer dat je lichaam minder aan kan, nu het bezig is een klein wondertje tot ontwikkeling te brengen. Verwacht dus ook niet van jezelf dat je alles kunt wat je vóórdat je zwanger werd ook kon! Luister goed naar je lichaam en negeer kwalen als vermoeidheid of misselijkheid niet; als je de tijd neemt om bij te slapen of bij te komen heb je meer veerkracht. Helaas is hoofdpijn tijdens de zwangerschap niet altijd te voorkomen, maar met deze tips maak je de kans er op wel kleiner:
Rust
Neem voldoende rust. Ga ook lawaaiige ruimtes en drukke omgevingen uit de weg als die bij jou hoofdpijn veroorzaken.
Let op de bloedsuikerspiegel
Eet regelmatig, zodat je bloedsuikerspiegel niet te ver zakt. Maar let wel op wát je eet, want teveel suikers en ook bepaalde etenswaren (zoals kaas) kunnen hoofdpijn veroorzaken. Heb je veel last van hoofdpijn? Houd dan eens een eetdagboek bij en kijk of je kunt ontdekken welke etenswaren jou hoofdpijn geven.
Drink voldoende
Ook voldoende drinken is belangrijk om hoofdpijn te voorkomen. Drink vooral veel water.
Dagelijkse beweging
Zorg voor je dagelijkse beweging: daardoor slaap je ’s nachts beter, de spanning in je spieren bouwt niet te sterk op, en je vermindert stress.
Vermijd benauwde ruimtes
Van bedompte en benauwde ruimtes krijgen we allemaal hoofdpijn; jij, als zwangere, nog een beetje sneller. Zorg dus voor een goede ventilatie op kantoor en haal geregeld een frisse neus!
Hoofdpijn als gevolg van gewichtstoename
Een andere veel voorkomende oorzaak van hoofdpijn is, met name in het derde trimester, gewichtstoename. Je kindje is flink gegroeid en vaak houd je ook nog wat extra vocht vast; al met al is je lichaam in korte tijd een heel stuk zwaarder geworden. Daar is je lichaam niet op bedacht, zodat een verkeerde houding voor een verkeerde belasting van spieren kan zorgen – met hoofdpijn als gevolg. Een fysio kan je hierbij helpen.
Naar de huisarts
Wanneer is je hoofdpijn een reden om naar de huisarts te gaan? In elk geval zodra jij er veel last van hebt en je zorgen maakt of het goed gaat met jou en je kindje. Het is altijd verstandig je huisarts of verloskundige te vertellen over jouw hoofdpijn; het is namelijk één van de eerste symptomen van zwangerschapsvergiftiging. Dan is er ook sprake van een hoge bloeddruk en, afhankelijk van het type zwangerschapsvergiftiging, symptomen als misselijkheid of wazig zien.
Ook als je naast hoofdpijn andere opvallende klachten hebt is het goed om (extra) aan de bel te trekken. Koorts, bijvoorbeeld. Of plotselinge of juist heftige, aanhoudende hoofdpijn. Gewichtsverlies of juist snelle gewichtstoename. Problemen met zicht. Maar ook braken: een combinatie van hoofdpijn en braken tijdens de zwangerschap kan op trombose duiden.
Zelfs al komt hoofdpijn veel voor tijdens de zwangerschap, is het toch altijd een klacht om serieus te blijven nemen. Zorg goed voor jezelf (en zo ook voor je kindje), luister naar je lichaam en trek bij twijfel altijd aan de bel!
Meer informatie
Emoties tijdens de zwangerschap. Zo houd je ze beperkt!
Een bloedneus! Hoe los je het weer op?
Zwangerschapsvergiftiging: HELPP! Hoe gevaarlijk is het?
Vermoeid tijdens de zwangerschap, wat doe je eraan?
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Vermoeidheid tijdens de zwangerschap
Bronvermelding
Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com