Site pictogram Oudersenzo

Hoofdbonken: Waarom bonkt een kind met zijn hoofd tegen de muur?

Wat als je peuter besluit om zijn innerlijke houthakker te channelen door zijn hoofd herhaaldelijk tegen de muur te bonken? Dit is een van die momenten waarop je je afvraagt of je een professionele opvoeder of een helikopterpiloot nodig hebt. Laten we eens dieper in het onderwerp hoofdbonken duiken, waarom kinderen dit doen, en hoe je het beste kunt reageren zonder dat je zelf tegen de muur aan gaat bonken.

Waarom doet mijn kind dit?

Laat me je geruststellen: je kind is waarschijnlijk geen kleine Houdini die probeert te ontsnappen uit een denkbeeldige gevangenis. Er zijn verschillende redenen waarom kinderen hun hoofd tegen harde oppervlakken bonken:

Zelfcomfort

Ja, hoe vreemd het ook klinkt, sommige kinderen vinden hoofdbonken geruststellend. Het ritmische karakter kan kalmerend werken, net als het wiegen van een baby.

Frustratie uiten

Stel je voor dat je je gevoelens niet kunt verwoorden. Je zou ook een beetje gefrustreerd raken. Hoofdbonken kan een manier zijn om opgekropte emoties te uiten.

Aandacht zoeken

Kinderen zijn slim. Als ze doorhebben dat hoofdbonken jouw aandacht trekt, zullen ze het blijven doen. Positieve of negatieve aandacht – het maakt ze niet uit.

Sensorische prikkels

Sommige kinderen hebben meer behoefte aan sensorische prikkels. De fysieke impact van hoofdbonken kan hen die extra stimulatie geven die ze zoeken.

Gezondheidsredenen

In zeldzame gevallen kan hoofdbonken een teken zijn van een onderliggende medische aandoening zoals een ontwikkelingsstoornis of een neurologisch probleem.

Hoe kun je als ouder helpen?

Nu je weet waarom je mini-Tarzan zijn hoofd tegen alles bonkt wat vast of minder vast is, is het tijd om te kijken hoe je hiermee kunt omgaan zonder je haar uit je hoofd te trekken (of erger).

Blijf kalm

Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het. Maar als je in paniek raakt, versterk je mogelijk het gedrag. Probeer je beste Zen-meester na te bootsen en blijf rustig.

Bied alternatieven aan

Probeer je kind andere manieren te bieden om hun gevoelens te uiten. Denk aan knuffels, rustige muziek of een zachte schommelstoel.

Creëer een veilige omgeving

Zorg ervoor dat de omgeving waarin je kind zich bevindt veilig is. Verwijder harde en scherpe objecten en overweeg een zachte speelmat op de vloer.

Observeer patronen

Noteer wanneer en waarom je kind hoofdbonkt. Gebeurt het altijd tijdens maaltijden, na een drukke dag of wanneer ze moe zijn? Door patronen te herkennen, kun je de triggers aanpakken.

Geef voldoende aandacht

Zorg ervoor dat je je kind regelmatig positieve aandacht geeft. Speel samen, lees een boek of maak een wandeling. Dit kan de behoefte aan negatieve aandacht verminderen.

Is het te voorkomen?

Het korte antwoord: niet altijd. Hoofdbonken is een fase die veel kinderen doormaken en vaak vanzelf weer overgaat. Dat gezegd hebbende, er zijn manieren om het te minimaliseren:

Rituelen en routine

Een voorspelbare routine kan wonderen doen. Het geeft je kind een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid.

Bied afleiding

Wanneer je kind begint te bonken, leid ze af met iets interessants. Dit kan een spel, een liedje of een favoriete knuffel zijn.

Werk aan communicatie

Help je kind om hun gevoelens onder woorden te brengen. Leer ze eenvoudige woorden of gebaren om hun behoeften aan te geven.

Is hoofdbonken een teken van een afwijking?

Meestal niet. Hoofdbonken is vaak een fase die kinderen doorgaan en die vanzelf weer verdwijnt. Maar zoals met alles, zijn er uitzonderingen. Als je merkt dat het hoofdbonken extreem is, gepaard gaat met andere zorgwekkende gedragingen, of als je gewoon een onderbuikgevoel hebt dat er iets mis is, aarzel dan niet om een arts of specialist te raadplegen.

Hoeveel kwaad kan het?

Goed nieuws: in de meeste gevallen, niet veel. De meeste kinderen bonken hun hoofd niet hard genoeg om zichzelf ernstig letsel toe te brengen. Toch is het altijd een goed idee om waakzaam te blijven en ervoor te zorgen dat de omgeving veilig is. Zoals ze zeggen: better safe than sorry!

Meer informatie

Help! Mijn kind heeft geen vriendjes
Wat maakt natuurlijk en positief ouderschap anders?
Sharenting: Hoe ver ga je om je kinderen online te delen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten