Beeldschermtijd: hoeveel tijd vind jij okay dat je zoon of dochter erachter vertoeft? Hoeveel tijd is okay voor de gezondheid van je kind? En waarom zou je niet lang achter het scherm mogen zitten?
Beeldschermtijden in het algemeen
Er bestaat natuurlijk geen wet ofzo die ons oplegt hoelang een kind achter een beeldscherm mag. Maar de meeste mensen voelen wel aan dat je niet alleen maar achter een beeldscherm moet zitten (jijzelf ook niet, trouwens). Sowieso is het niet slim om tot ’s avonds laat achter een schermpje te zitten omdat je dan minder snel in slaap kunt komen door het blauwe licht wat ze uitzenden. Dit is eigenlijk het soort licht wat je in de ochtend vertelt dat de dag weer is begonnen en je weer aan de slag moet! Hoelang je kind achter het schermpje kan verblijven hangt af van de leeftijd.
Richtlijnen
Er worden wel richtlijnen gegeven over dit onderwerp. Zo zegt men dat:
- Onder 2 jaar liefst helemaal niet of echt heel kort (tien minuten maximaal) en samen met jou.
- 2-4 jaar: maximaal 30 minuten per dag.
- 4-6 jaar: maximaal 1 uur per dag, maximaal 4 keer en niet langer dan een kwartier per keer.
- 6-8 jaar: ook maximaal 1 uur per dag, maar dan mag het in 2 keer.
- 8-10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag.
- 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag.
- 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur.
Volg je eigen gevoel
Niet ieder kind is gelijk en ook iedere ouder is anders. Dit zijn dus richtlijnen en jij bepaalt dus hoeveel tijd je aanhoudt. Ja, het is lekker makkelijk om ze even achter een schermpje te zetten als je bezig bent of om toe te geven als je kind nog langer wil blijven zitten. Maar er zitten nu eenmaal nadelen aan.
Nadelen van te lang achter een beeldscherm zitten
Voor de ogen van je kind (en van jou) is het niet fijn om lang achter een scherm te zitten en er zijn onderzoeken die menen dat er oogletsel door kan ontstaan. Bijziendheid wordt hieraan toegeschreven, bijvoorbeeld. Deze oogafwijking komt steeds vaker voor en dat zelfs wereldwijd. Sowieso raken ogen geïrriteerd door lang schermgebruik. Ook kan je zoon of dochter er hoofdpijn door krijgen, wazig gaan zien of zelfs dubbel gaan zien.
Maar dat is niet de enige reden waarom te lang schermen niet goed is voor je kind. Op die tijden had hij ook kunnen spelen en bewegen. Dingen kunnen ontdekken buiten. Regelmatig hoor je verhalen dat kinderen minder vaardig zijn tegenwoordig in hun motoriek omdat ze te weinig hierdoor bewegen! Of denk aan dingen als buitenzijn, wat gezond voor je is en nu niet gebeurt als je te veel achter de computer zit. Verder wordt er gesteld dat kinderen en jongeren zoveel tijd achter een beeldscherm kunnen doorbrengen dat ze een beetje van de echte wereld vervreemd raken. Sociale verbindingen in het echte leven kunnen zo achterblijven en dit kan weer leiden tot depressie en zich eenzaam voelen. Ook overgewicht wordt genoemd als een gevolg van te veel schermgebruik.
Verslaving
En dan komt het ook nog voor dat jongeren verslaafd kunnen raken aan het ‘computeren’. Hierdoor kunnen dan ook weer problemen ontstaan zoals aandachtsproblemen, angst en agressief gedrag.
Maak duidelijke afspraken
Wees duidelijk naar je kind toe hoelang hij mag zitten. Zeker als de kinderen wat groter zijn kan je ook samen afspraken maken. Zo kom je tot een regel die eerder door je kind geaccepteerd zal worden en kunnen jullie ook tot iets komen wat voor beide werkt. Maak onderscheid tussen tijden voor school en vrij spelen op de computer. Moet hij een verslag maken voor school en zou dat inhouden dat zijn tijd om is, dat zou toch een beetje flauw zijn. Schoolwerk moet nu eenmaal gebeuren en de tijd die je afspreekt is gewoon zijn eigen ‘vrij in te vullen tijd’ op de computer. Moet hij al veel op een beeldscherm zitten voor school en is dat iedere dag zo? Dan is het verstandig om bij je afspraken hier wel rekening mee te houden zodat hij toch ook nog tijd overhoudt waarop hij met iets anders bezig is…
20-20-2 regel
Zit je zoon of dochter (of jijzelf) wat langer achter de computer dan een kwartiertje achter elkaar? Dan is het slim om de 20-20-2 regel toe te passen. Leer je kind dat het iedere 20 minuten even 20 seconden in de verte kijkt en 2 uur per dag naar buiten gaat. Dit om te proberen voorkomen dat de ogen van je kind letsel oplopen!
Meer informatie
Maak jij je zorgen over het schermgebruik van je kind?
Gameverslaving, vluchten in een digitale wereld. Kan het verslakwaad?
Leren omgaan met schermtijd en technologie
Mediaopvoeding: Hoe leid je kinderen door het digitale doolhof
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com