Hoe laat je een kind medicijnen innemen
Biep, biep biep 39,2 ?C. Oei, zo kunnen we de nacht niet ingaan. Ons kleutertje heeft koorts. Haar rode wangen en lusteloosheid verraden dat haar lichaam hard aan het werk is om het virus aan te vallen. We lopen naar het medicijnenmandje en kijken of we er nog kinderparacetamol in hebben liggen. We hebben geluk. Er zitten er nog twee in het doosje. Anders waren het zetpillen geworden en wij als ouders weten dat deze niet zonder tranen ingebracht kunnen worden bij ons kleutertje.
Hoe laat je hem medicijnen innemen?
Medicijnen en kinderen. Het is een combinatie waar je niet te vaak mee te maken wilt hebben. Helaas kom je er niet altijd onderuit. Kinderen staan vaak niet te juichen bij het feit dat ze medicatie moeten innemen. Hieronder wat tips hoe je het je kind aangenamer kunt maken om medicijnen tot zich te nemen.
Met het hoofd naar voren hangen
Het voelt tegennatuurlijk om met het hoofd naar voren te hangen wanneer je iets moet doorslikken. Maar het werkt wel. Je keelgat wordt wijder, waardoor het medicijn er makkelijker doorheen gaat.
Huisarts
Medicijnen worden vaak voorgeschreven door de huisarts. Je weet wanneer je kind moeite heeft met het doorslikken van het medicijn. Open het gesprek met de arts waar jouw kind bij zit. De dokter kan uitleggen waar het medicijn goed voor is en wat dit hem oplevert. Zo heb je een grote dat dat dit meer indruk maakt, dan wanneer mama hem hetzelfde uitlegt.
Leverworst
Bij onze hond stoppen we het medicijn in leverworst. Dan slokt zij het zo op. Onze kinderen zijn geen honden, dat is waar. Gelukkig kunnen we wel de vertaalslag maken naar kinderen. Je kunt ervoor kiezen om de medicatie te stoppen in: vla, appelmoes, jam, pindakaas. Let er wel op of dit mag bij het medicijn. Bij twijfel, raadpleeg altijd de huisarts of apotheker.
Vloeibaar
Sommige tabletten zijn ook vloeibaar te verkrijgen. Drankjes zijn makkelijker door te slikken, dan zo’n harde pil. Drankjes hebben vaak een lekkerdere smaak en zijn ook met een rietje te drinken. Zo is het drankje minder lang in je mond.
Afleidingsmanoeuvres
Muziek: Zet het lievelingsmuziekje op en vertel je dochter: “Als je je pilletje hebt doorgeslikt dan gaan we heel gek dansen op Elsa en Anna liedjes.”
Knuffel: Laat hem lekker knuffelen met Karel Konijn
Broertje: Broertjes die gekke bekken trekken, staan op nummer 1 in de lijst van afleiders
Toverpilletjes
Vertel het sprookje over de tovenares Talitha. Op sprookjeseiland woont zij in een prachtig kasteel gemaakt van snoepjes. Op een dag moest kreeg zij hoofdpijn. Ze vond de gewone pillen verschrikkelijk smerig. Maar ze moest het slikken van haar papa en mama. Ze pakte snel haar toverstokje en toverde er een snoepje van. En sindsdien zijn er nog steeds speciale toverpilletjes bij de drogist te koop…
Belonen
Sticker: Geef een sticker
Knuffel: Geef je kind een dikke pakkerd
Boekje: Lees twee verhaaltjes voor
Bilpillen strijd
We moesten bij onze 9 maanden oude zoon een bilpil (zetpil) inbrengen. Hij stribbelde behoorlijk tegen. “Ja Dirk, hij zit erin.” Op dat moment vliegt de pil er met volle kracht uit. Serieus, als er een mobiele snelheidseenheid had gestaan. Dan had hij sowieso een boete aan zijn broek hangen. Hoe kun je dit voorkomen?
Dit is wat wij zelf altijd doen. Vertel tegen je kind dat de pillen hoe dan ook ingenomen moeten worden. Sommige dingen moeten nou eenmaal gebeuren in het leven en zijn niet altijd prettig. Zeg dat deze medicijnen helpen om van zijn uitslag/koorts/misselijkheid/et cetera af te komen zodat hij zich weer lekker gaat voelen, hij weer vrolijk kan spelen, weer naar buiten kan of wat hij maar leuk vindt om te doen. Vervolgens ontvangt hij natuurlijk een hele hele hele dikke pakkerd.
“Lieverd, mama blijft thuis. Ik voel me niet zo lekker.”
“Mama, ik pak de toverpilletjes wel!”
“Dat hoeft niet meisje. Het gaat vanzelf wel over.”
“Ze zijn heel lekker hoor, mam. En je kan een sticker verdienen”
Extra informatie
Wat is een paracetamol vergiftiging?
Gezondheid van je peuter. Hoe houd je hem optimaal?
Koorts. Waar is het goed voor en wat moet je er aan doen?
Welke klassieke kinderziekten zijn er?
Huiduitslag, check de rode vlekkenwijzer
Bronvermelding
Tekst: Anita Schokker
© afbeelding: 123rf.com