Hoe gezond is lachen?
Lachen is gezond, je hoort dat vaker, maar waarom is het zo gezond? Wat gebeurt er als we lachen? En is een glimlach net zo gezond als een schaterlach? Als het zo gezond is, wanneer heb jij voor het laatste schuddebuikend over de grond gerold van het lachen? Zo erg, dat het zelfs pijn in je buik deed en misschien zelfs dat de tranen over je wangen liepen? Het brengt mensen zelfs bij elkaar…! Dat maakt regelmatig lachen fysiek, sociaal en mentaal belangrijk voor ons.
Wat is lachen?
Lachen is een vorm van non-verbale communicatie. Het is een uiting van blijdschap, tevredenheid, geluk, plezier, trots, enthousiasme en vrolijkheid. In groepsverband heeft met elkaar lachen zelfs een sociale functie. Een glimlach versterkt het saamhorigheidsgevoel waardoor je je meer onderdeel van een groept voelt. Ook binnen een relatie kan het je geluk in de liefde vergroten.
Er zijn verschillende vormen: giechelen, grinneken, glimlachen, glunderen, schaterlachen, slappe lach, proestlach en natuurlijk het binnenpretje.
Het is supergezond!
Als we lachen komen er drie stoffen vrij in onze hersenen: endorfine (het gelukshormoon), serotonine en dopamine. Deze stoffen hebben een kalmerend en pijnstillend effect en zorgen voor een zorgeloos en opgewekt gevoel. Hierdoor draagt een schaterlach bij aan een positief effect op het immuunsysteem! Het is dus supergezond!
Minder lachen
Helaas heeft onderzoek aangetoond dat we met z’n allen steeds minder lachen. We hebben het waarschijnlijk te druk met pixelsurfen, werken of financieel ons hoofd boven water te houden, zodat we vergeten regelmatig te lachen. Een gemiste kans, want het is dus enorm belangrijk, misschien werkt het nog wel beter dan een meditatie.
Hoe vaak je moet lachen voor een positief effect? Drie keer per dag een lachsessie van tenminste zeven seconde is genoeg om een positief effect te krijgen op je gezondheid!
Waar is het goed voor?
Er zitten meerdere positieve kanten aan een gezond portie lachen:
Het is goed voor het immuunsysteem
Het zorgt voor de aanmaak van extra witte bloedcellen, waardoor je lichaam beter is beschermd tegen infecties.
Het verbetert je conditie
Een goede lachbui vergroot je longcapaciteit en verhoogt je hartslag, waardoor je bloed sneller gaat stromen! En… wist je dat je buikspieren worden getraind tijdens een lachsalvo? De buikspieren spannen zich namelijk aan tijdens het lachen. Ook je middenrifspieren worden getraind tijdens het lachen. Vandaar dat je buikpijn van het lachen kunt krijgen.
Het vermindert stress
Met een heerlijke schaterlach neemt het stresshormoon cortisol af, waardoor bloedvaten – die door stress nauwer worden – weer verbreden. De vrijgekomen stoffen endorfine, serotonine en dopamine hebben een kalmerende en pijnstillende werking.
Het zorgt voor verbinding
Zien lachen, doet lachen. Het zorgt voor verbinding met de mensen om je heen. Een glimlach rond je lippen zal je toegankelijker maken voor anderen. Het maakt je mooier en geeft je meer zelfvertrouwen.
Hoe vergroot je de momenten om te lachen?
Dit heb je vaak zelf in de hand. Door alle stress en drukte zijn we geneigd teveel in ons hoofd te zitten waardoor we minder openstaan voor die kleine gelukskomenten. Mindfullness, meditatie of yoga kan je helpen om meer innerlijke rust te gaan ervaren.
Relativeer meer!
Probeer wat meer te relativeren, want hoe erg zijn sommige dingen nou echt? Of misschien zie je bij voorbaat vaak al allerlei beren op je pad. Probeer dat eens los te laten, door vooral in het nu te blijven en je meer open kunt staan in het moment. Neem het leven wat minder serieus en lach om je eigen fouten!
Voel je kinderlijk onbevangen
Er is niks mis mee om ons zo nu en dan weer even kinderlijk onbevangen te mogen voelen. Het hoeft niet altijd zo zwaar, verantwoordelijk en evenwichtig. Soms zijn we zo gefocust op alles wat we moeten dat we bijna vergeten om zorgeloos te genieten. Spring eens door die plassen, zet een foute playlist op en maak een dansje door het huis, huppel naar de bushalte… het hoeft echt allemaal niet zo serieus!
Accepteer jezelf als geheel
Accepteer dat je niet perfect bent en dat hoeft ook niet. Omarm de mindere kanten van jezelf, want ook die mogen er zijn. Acceptatie van jezelf als geheel, is een belangrijke stap naar zelfliefde. De kans is groot dat er dan ook weer ruimte is voor het kleine kind in jezelf die graag onbevangen ergens van kan genieten (en het plezier in kleine dingen kan zien).
Maak er een kettingreactie van
Lachen werkt aanstekelijk. Als jij in gezelschap gaat lachen, gaan er ongetwijfeld mensen met je mee lachen. Ik heb dat eens geprobeerd bij een rood verkeerslicht. Mijn buurman zat een tikkeltje chagrijnig voor zich uit te kijken, tot hij even naast hem keek en ik hem een stralende glimlach schonk. Hij beantwoorde deze glimlach en voor het licht weer op groen stond, waren we beiden voluit aan het lachen!
Train die smile!
Lachen kun je trainen! In het begin moet je die glimlach misschien een beetje forceren en voelt het gemaakt of fake, maar als je vaak genoeg die glimlach opzet, dan zal je merken dat het steeds makkelijker gaat en het ook steeds oprechter gaat aanvoelen!
Meer informatie
Ontdek 5 tips om vaker te lachen!
Hoe blijf je positief met een haperende gezondheid?
Familiejargon en gezinshumor, hoe specifiek en bijzonder is dit?
Hoe blijf je een ontspannen ouder?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com