Je baby met het weerwolfsyndroom, het zal je maar gebeuren!
Inderdaad, het zal je maar gebeuren dat je baby wordt geboren en binnen no time volledig behaard is. Natuurlijk ben je blij met een beetje haar op zijn bolletje, wat wimpertjes en kleine wenkbrauwen, maar haar over het hele gezichtje en zelfs volle volwassen borstelwenkbrauwen is natuurlijk een heel ander verhaal.
Symptomen van het Weerwolfsyndroom
Het overkwam onlangs verscheidene baby’s en kleine kinderen in Andalusië, Spanje. Zij kregen last van overbeharing wat veel weg had van het ‘weerwolfsyndroom’, nadat ze een verkeerd medicijn hadden gekregen. Ze hadden omeprazol moeten krijgen, maar omdat de medicatie verkeerd was gelabeld, hebben ze in werkelijkheid minoxicil gekregen. Minoxidil is een middel tegen alopecia, plotselinge kaalheid of kale plekken.
De jonge kinderen kregen haargroei op hun wangen, voorhoofd, beentjes en armen. In totaal zijn er zeventien gevallen bekend.
Wat is het weerwolfsyndroom?
De medische term voor overbeharing is ‘Hypertrichose’. In de meeste gevallen wordt deze overbeharing veroorzaakt door medicatie en soms door erfelijkheid. Neemt de overbeharing extreme vormen aan, dan wordt er gesproken van ‘Het weerwolfsyndroom’. Wanneer een vrouw overbeharing heeft in een mannelijk patroon dan wordt er gesproken over ‘Hirsutisme’.
Hypertrichose kan plaatselijk zijn, maar het kan dus ook zorgen dat je hele lichaam bedekt is met haar. Vandaar de vergelijking met een weerwolf. De aandoening kan erfelijk zijn, maar soms muteert het verantwoordelijke gen pas op latere leeftijd of wordt, zoals in dit geval, in gang gezet door (verkeerde) medicatie.
Zeldzame afwijking
De afwijking komt niet vaak voor. Sinds de Middeleeuwen zijn er maar weinig geverifieerde gevallen bekend. In 2018 waren dit er slechts honderd. De zeldzaamheid maakt het lastig na te gaan wat de ziekte precies veroorzaakt. In 1995 werd pas ontdekt dat het weerwolfsyndroom een erfelijke ziekte is; gedacht werd aan een mutatie op het X-chromosoom.
Pas in 2011 is de Chinese onderzoeker Chue Zang in staat geweest om de echte oorzaak aan te wijzen. Hij kwam erachter dat er op dezelfde plaats als de X-chromosomen, zich een extra gen bevindt. Dit gen zou verantwoordelijk zijn voor het stimuleren van de overbeharing.
Behandeling
Er is helaas nog steeds geen medicatie om het weerwolfsyndroom te behandelen. Wel is het mogelijk met lasertherapie de haren te verwijderen. Of op z’n minst te verminderen. De behandeling is echter zeer kostbaar en werkt maar gedeeltelijk. Vaak komen de haren uiteindelijk toch weer terug. Ook lijken de donkerste haren bestand tegen lasertherapie.
Beter kun je de haren niet afscheren. Van nature zijn de haren namelijk zacht en soepel, maar met scheren worden de haren stugger waardoor het scheren steeds moeilijker zal worden.
Foutieve labeling
De overbeharing bij deze kinderen had dus voorkomen kunnen worden en dat maakt het natuurlijk nog zuurder. Door een stomme fout hebben zij een verkeerd medicijn gekregen waardoor deze extreme vorm van overbeharing is begonnen. Het medicijn was het liefst bij een dertigtal apothekers in Andalusië te koop.
Het farmaceutische bedrijf is voorlopig gesloten en de betreffende geneesmiddelen zijn uit de handel gehaald. Sommige van de peuters en kleuters die dit syndroom hebben opgelopen hebben dit medicijn meer dan twee jaar geslikt, voor de fout pas werd ontdekt.
En de 17 ‘weerwolfkinderen’?
Het medicijn is gelukkig verder niet schadelijk voor de kinderen. Althans dat wordt beweerd, dus daar moet je als ouder dan maar op vertrouwen. Omdat de overtollige haargroei kunstmatig werd gestimuleerd door de verkeerde medicatie, is er hier geen sprake van ‘het weerwolfsyndroom’.
De haren zullen, als het goed is, vanzelf weer uitvallen zodra de medicatie wordt gestopt. Het zal echter nog maanden duren voor alles weer is verdwenen.
Meer informatie
Medisch alfabet – Alle kwaaltjes, afwijkingen en ziekten op een rij!
Verzorging van de babyhaartjes
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com