Het gevaar van een koortslip
Het lijkt zo onschuldig, heel veel mensen kennen dit probleem immers. Een koortslip. Gaat doorgaans gewoon vanzelf weer over. Het lijkt daarom zo onschuldig, maar toch… wist je dat een koortslip voor je pasgeboren baby levensbedreigend kan zijn? Een koortslip kan bij je kindje, jonger dan drie maanden, zelfs leiden tot een hersenvliesontsteking, maar ook bij een baby van zes maanden moet je het herpes-virus zien te voorkomen. De symptomen zijn bij deze kleintjes gevaarlijker, dan bij volwassenen.
Besmetting koortslip
Besmetting is al snel gebeurd, aangezien het virus zich makkelijk laat verspreiden en het afweermechanisme van je baby nog niet optimaal ontwikkeld is. Zeker de eerste vier maanden niet. Je hoeft je kindje niet eens met een koortslip direct te knuffelen voor besmetting, het kan ook door het delen van een beker, slabbetje of speelgoed, aangezien ook je speeksel besmettelijk is.
Wat is een koortslip?
Een koortslip is een infectie van de huid of de slijmvliezen. Deze infectie wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Doorgaans openbaart het virus zich met een groepje blaasjes rondom de lippen. Bijna de helft van de mensen is besmet met dit virus, maar slechts een klein deel krijgt ook daadwerkelijk een koortslip.
Een koortslip kan om verschillende redenen worden geactiveerd, bijvoorbeeld bij koorts, oververmoeidheid, verminderde weerstand, stress, als je slecht eet, door de zon en zelfs je menstruatie kan de aanstichter zijn.
Symptomen bij je baby
Blaasjes rond zijn mond (maar hoeft niet altijd alleen rond de mond te zijn)
Zere keel
Huidafwijkingen
Ontsteking van de vingers/duim (vooral bij duimzuigende baby’s)
Opgezwollen lymfeklieren
Sufheid
Ooginfectie (als het virus in de oogjes komt)
Slecht drinken
Koorts
Pijn in de mond
Antistoffen
Wanneer je baby erg ziek wordt kan hij suf worden, koorts krijgen (of juist ondertemperatuur), spugen en zich niet lekker voelen.
Soms merk je als ouder niet eens dat je kindje ziek is. Binnen een dag of zeven kan je kindje weer genezen zijn, maar het virus zal in zijn lichaam blijven.
De antistoffen die een baby van de moeder meekrijgt, zouden hem afdoende bescherming moeten bieden tegen een koortslip, de kans dat een baby een koortslip krijgt, is daarom niet zo groot, maar mocht het toch gebeuren, ga dan met je baby zo snel mogelijk naar een dokter. Bij jonge baby’s kan het virus zich verspreiden naar de hersenen en andere organen. Dit kan leiden tot hersenontsteking of hersenvliesontsteking.
Voorkom een koortslip bij je baby
De meeste moeders hebben tijdens hun leven al eens met het herpesvirus te maken gehad. Zij geven tijdens de zwangerschap al antistoffen mee. Echter moeders die het virus nog nooit gehad hebben, hebben deze antistoffen niet en kunnen dat daarom ook niet mee geven.
Vermijd het zoenen en knuffelen van je baby. Was je handen grondig voor je je kindje gaat verzorgen of voeden. Was alles goed voor het in de mond van je kindje gaat (flessen, spenen, handjes). Eigenlijk kun je het beste een mondkapje dragen tijdens alle verzorgende taken.
Gebruik zo snel mogelijk een antiviruscrème.
Extra informatie
Koortslip? Bescherm je baby!
Koorts. Waar is het goed voor en wat moet je er aan doen?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com