Site pictogram Oudersenzo

Het gastoudergezin, wat zijn de voordelen?

Er zijn verschillende vormen van kinderopvang en een gastoudergezin is er één van. Het kan een prettige manier zijn, vooral wanneer je iemand al kent waar je je kindje naar toe kan brengen. Bijvoorbeeld iemand met dezelfde ideeën en opvattingen als jij, of iemand waarmee je heel erg vertrouwd bent. Maar als je niemand in je omgeving hebt die voor een dergelijke opvang kan zorgen, dan kun je het ook iets verder zoeken. Er zijn vast meerdere gastoudergezinnen bij jou in de buurt.

Wat is een gastouder?

Een gastouder (in België ook wel onthaalouder genoemd) doet aan kleinschalige kinderopvang in huiselijke sfeer. Een gastouder mag maximaal 6 kinderen opvangen, waarvan 5 onder de 4, 4 onder de 2 en 2 onder de 1 (eigen kinderen jonger dan 10 jaar, worden ook meegerekend).
Een gastouder moet geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Je kunt je alleen maar als gastouder registreren als je in het bezit bent van een relevant diploma, een kinderEHBO-cerfitificaat en een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag).

Voordelen van een gastoudergezin?

Het voordeel van een gastoudergezin is de meer individuele aandacht dat kan worden gegeven aan je kindje waardoor het voor de gastouder mogelijk is, sneller te kunnen inspelen op bepaalde signalen van je kindje. De groepen zijn kleiner dan in de reguliere opvang, waardoor alles ook wat rustiger voor je kindje zal zijn. Ook bevindt je kindje zich in een huiselijke sfeer, wat als prettig kan worden ervaren. Daarnaast is een gastouder over het algemeen wat goedkoper (en flexibeler) dan een kinderdagverblijf.

Waar moet je op letten?

Wanneer je voor een opvang binnen een gastoudergezin wilt kiezen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten, voor je een keuze gaat maken.
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een bekende op je kindje te laten passen. Bijvoorbeeld opa, oma of een goede vriendin. Als je dit officieel wil doen, moeten zij wel over een geldig diploma beschikken (De overheid heeft een lijst samengesteld met diploma’s die geldig zijn, om als geregistreerd gastouder te kunnen werken.), zodat zij zich kunnen inschrijven bij een gastouderbureau. Zouden ze dit niet doen, dan kun je helaas geen gebruik maken van de kinderopvangtoeslag.

Let bij je keuze op:

Wel of niet roken?
Wel of geen huisdieren?
Hoeveel andere kinderen en in welke leeftijd?
Wel of geen tuin?

Informeer ook goed naar de breng- en ophaaltijden en maak daar goede afspraken over. Maak ook goede afspraken over wanneer er wel/niet betaald hoeft te worden. Stel dat je kindje een keer ziek is of er een andere reden is waardoor hij niet kan komen, moer er dan worden betaald? Of niet?

Gastouderbureau

Is het gastoudergezin niet aangesloten bij een gastouderbureau, dan heb je eigenlijk totaal geen rechten. Je kunt nog zoveel afspraken met iemand maken, maar als het fout gaat of deze persoon houdt er ineens mee op, dan heb je toch een probleem. Beter kun je dus kiezen voor iemand die wel bij een bureau is ingeschreven.

Ga op onderzoek

Informeer eens om je heen naar het gastgezin wat je op het oog hebt. Misschien zijn er mensen in je omgeving die er al ervaring mee hebben? Of misschien kunnen de buren je iets vertellen? Schroom niet om, om je heen te informeren. Je brengt er toch je meest kostbare bezit naar toe. Met je kindje wil je immers geen onnodige risico’s nemen.

Tarieven gastouders

Een gangbaar tarief voor een gastoudergezin ligt tussen de 5 euro en 6,50 euro per kind, per uur. Er zijn echter gastoudergezinnen die een hoger uurtarief hanteren, bijvoorbeeld op basis van hun opleidingsniveau, hun werkervaring of het bieden van extra diensten. Naast deze standaardtarieven zijn er ook kosten verbonden om je als vraagouder in te schrijven bij een gastouderbureau. Daarnaast kunnen er extra kosten berekend worden, als bijvoorbeeld een vergoeding voor drinken, eten en luiers. De hoogte hiervan kan per gastoudergezin verschillen.

Gastouder bij je thuis laten komen

Je kunt ervoor kiezen een gastouder bij jou te laten komen, in dat geval kun je zelf het uurtarief bepalen. Dit mag echter maar voor maximaal drie dagen per week. Zou je het langer willen, dan moet je de gastouder in dienst nemen. Dit betekent dat je ook een loonadministratie moet bijhouden en loonheffingen moet inhouden (en afdragen).
Als een gastouder niet meer dan drie dagen per week bij jullie thuis oppast, dan valt het onder de Regeling dienstverlening aan huis.

Wanneer je gebruik maakt van de kinderopvangtoeslag kun je een gedeelte van de opvangkosten vergoed krijgen. Als de gastouder de opvang in de eigen woning verzorgt, zal het gastouderbureau vóór de inschrijving in het Landelijk Register Kinderopvang, een “risico-inventarisatie Veiligheid en Gezondheid” uitvoeren.

Controle overheid

De overheid stelt kwaliteitseisen aan een gastoudergezin. De gemeente kan de GGD opdracht geven een gastouderbureau te controleren. Uiteindelijk gaat het erom dat je kindje op een veilig adres zit.

Extra informatie

Hoe kan je als ouder het oppas tarief bepalen?
Een kennismakingsgesprek met de oppas. Hoe doe ik dat?
5 manieren om de oppas zo snel mogelijk aan ons te laten wennen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten