Als je nog niet over het coronavirus hebt gehoord, vraag ik me direct af: “Onder welke steen heb jij gelegen?” want de media staat er bol mee. En als je de naam coronavirus niet tegenkomt, dan lees je vast wel iets over het Wuhanvirus, genoemd naar de eerste plek in China waar het virus werd gesignaleerd.
Wereldwijde pandemie
Het virus is besmettelijk en niemand zit op een wereldwijde pandemie (epidemie op globale schaal) te wachten, vandaar dat alles goed wordt gemonitord door het WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Volgens de RIVM is het mogelijk dat het virus in Nederland opduikt, maar dat dit risico erg klein is. Het virus komt vooral in Wuhan (China) voor en er is relatief weinig reisverkeer tussen Wuhan en Nederland. Onmogelijk is het echter natuurlijk niet.
Is het coronavirus, de ver van je bed show?
De eerste en de meeste meldingen komen uit China. Een behoorlijk eindje weg denk je misschien. Klopt. China ligt niet echt naast de deur, maar met een vliegtuig, zit je er zo. En als je niet zelf naar China gaat, dan is het nog steeds mogelijk dat je met iemand in aanraking komt, die wellicht een besmet persoon is tegengekomen. Inmiddels is de eerste besmetting in Frankrijk al een feit. De kans op de eerste besmetting in Nederland, laat op zich wachten. Het is niet zozeer de vraag óf het gaat gebeuren, maar wanneer het gaat gebeuren. Inmiddels zijn er in veertien landen gevallen van besmettingen vastgesteld.
Wereldwijd zijn er op dit moment meer dan 2700 mensen besmet geraakt. In China zijn al 80 mensen aan het virus gestorven en verkeren er nog een kleine 500 patiënten in kritieke toestand (cijfers 27-01-2020). De meeste patiënten bevinden zich in de Chinese provincie Hubei.
Wat is het coronavirus?
Coronavirus is een verzamelnaam voor verschillende virussen die mensen en dieren infecties aan de longen en luchtwegen bezorgen. Meestal gaat het om een virus met relatief milde klachten, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid. Sommige coronavirussen kunnen echter voor ernstigere klachten zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het SARS en MERS virus.
Het nieuwe coronavirus, ook bekend onder de naam Wuhanvirus, zorgt voor longklachten, kortademigheid en koorts.
In eerste instantie lijken de symptomen op griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn en snotneuzen. Maar er kunnen levensbedreigende longinfecties optreden, bloedvergiftiging en nieruitval. In een aantal gevallen met de dood als gevolg.
Hoe besmettelijk is het coronavirus
In eerste instantie werd aangenomen dat het virus enorm besmettelijk was. Het kreeg het getal 3,8, wat voor de experts schrikbarend hoog was. Voor de niet virusdeskundigen onder ons, dit getal is gebaseerd op het aantal besmettingen per patiënt. Dus met andere woorden, één patiënt kan 3,8 andere mensen besmetten. Dit getal werd echter al snel achterhaald en naar beneden bijgetrokken.
Inmiddels is er op de website van RIVM te lezen dat de besmettelijkheid juist wel meevalt. In China zijn niet heel veel familieleden van patiënten ziek geworden. Het lijkt er dus op dat de ziekte niet makkelijk van mens op mens overdraagbaar is. Gelukkig maar. Uiteraard wordt dit de komende tijd goed in de gaten gehouden en zijn alle landen alert.
Wat gebeurt er als er iemand is die mogelijk het nieuwe coronavirus heeft?
Als jij je bij een arts meldt en de arts denk dat de jij mogelijk het nieuwe coronavirus hebt, gaat er een protocol in werking. De arts vraagt een test aan bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Erasmus MC Erasmus University Medical Center. Daar wordt tegelijkertijd de test ingezet. Ondertussen word je in isolatie gehouden. Dat kan in thuisisolatie of door opname in het ziekenhuis. Dat is afhankelijk van de situatie. Als de test positief is, blijft je in isolatie en doet de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst zogenoemd contactonderzoek. Alle mensen waarmee je tijdens de besmettelijke periode contact hebt gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Als zij ziekteverschijnselen krijgen moeten zij dat aan de GGD melden en begint het verhaal van vooraf aan.
Vormen pakketjes uit China een risico?
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik bestel regelmatig iets in China, via AliExpress of Wish. De kans dat jij dit doet, is best groot, want er worden dagelijks containers vol pakketjes vanuit China onze kant op gestuurd. Het is dus niet zo’n gekke vraag of deze pakketjes een mogelijke besmetting kunnen vormen. Coronavirussen verspreiden zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen. Andere coronavirussen verspreiden zich niet op deze manier en er is geen reden om aan te nemen dat dit voor dit nieuwe coronavirus anders is. Je kunt dus nog steeds je spulletjes in China bestellen.
Maatregelen om een pandemie tegen te gaan
Het is in ieders belang dat een wereldwijde uitbraak van dit virus tegen te gaan. Om dit te voorkomen worden er allerlei maatregelen genomen. Diverse landen (Japan, Amerika, Frankrijk) sturen extra charters om toeristen uit Wuhan terug te halen. Verschillende steden zijn inmiddels afgesloten van vervoer per vliegtuig, trein en auto.
Wat kun je zelf doen?
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:
• Was je handen regelmatig
• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
• Gebruik papieren zakdoekjes
Meer informatie
Griep en zwangerschap
Hoe houd je de kids/pubers happy met al die maatregelen?
Gezellig met elkaar de tijd doorbrengen? Met deze tips gaat het lukken!
Corona: Vergeet oma en opa niet!
Thuisschool, vijf tips om het leuker te maken
Spelen in Coronatijd
Hoe vier in de verjaardag van mijn kind tijdens Corona?
Verplicht thuiswerken. Hoe dan?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com