Site pictogram Oudersenzo

Herstellen vagina na een zware bevalling

Je vagina heeft het behoorlijk te verduren gehad bij een bevalling. Dat is natuurlijk door iedereen wel te begrijpen. Toch zal het voor iedereen weer anders zijn. Jouw eigen lichaam is anders dan die van een ander, maar ook jouw kindje kan bijvoorbeeld veel groter zijn dan de buurbaby. Om nog maar te zwijgen over complicaties waardoor er geknipt moest worden of dat je bijvoorbeeld ingescheurd bent. Verwacht dan ook niet dat je na een bevalling fluitend weer de oude bent: geef je vagina gewoon even de tijd om zich weer te kunnen herstellen. Dan komt het vast allemaal weer goed!

Ingescheurd of geknipt

Tijdens het ‘op de wereld komen’ van je baby, kan het zo zijn dat je geknipt wordt om je kindje te helpen of was je zelf al ‘spontaan’ gescheurd. Helaas zal je hierdoor hechtingen hebben, die voor vervelende pijn kunnen zorgen. De hechtingen kunnen een trekkend gevoel veroorzaken en zitten kan een echt probleem voor je zijn.

Tips hierbij zijn

Ga iedere dag even ontbloot liggen (leg voor het bloedverlies, wat je ongetwijfeld nog hebt, gewoon een handdoek o.i.d. onder je neer). De hechtingen zullen zo sneller kunnen genezen omdat ze zo niet meer afgesloten zijn van lucht. Denk maar eens aan het verschil bij een wondje met en zonder pleister!

Akelig idee, maar goed op je hechtingen zitten, helpt juist de genezing. Door de tegendruk die je zo opbouwt zal de zwelling afnemen.

Bij hechtingen die niet rustig zijn, kan een zitbad met zout helpen!

Wist je trouwens dat je meestal meer last hebt van een knip dan van een scheur? Dit komt omdat een knip gewoon wordt gezet en dus alle weefsel beschadigt. Een scheur volgt meer de natuurlijke structuur en zal daardoor dus makkelijker herstellen. Maar soms is er geen keus: moet er snel iets gebeuren, dan zal er toch een knip nodig zijn. Is die noodzaak er niet: vraag dan rustig aan de arts om het NIET te doen! Sommige artsen zijn er namelijk best makkelijk in. Maar zij voelen jouw pijn niet! Uiteraard is deze keuze er niet in noodgevallen…

Vagina is wijder gebleven

Na een bevalling zal je vagina weer even de tijd nodig hebben om terug te komen in zijn normale stand. Heel normaal. Hoe meer kinderen je krijgt, hoe meer kans je hebt dat het lichaam hier langer over doet. Overigens kan je daar prima bij helpen door oefeningen te doen. Bekkenbodemoefeningen zijn hierbij ideaal en ook erg fijn om incontinentie tegen te gaan!

Plassen is pijnlijk

Zeker bij hechtingen, kan plassen tijdelijk niet echt lekker zijn. Dit gaat als het goed is vanzelf dus weer over. Als je kans hebt, zou je na het plassen even kunnen naspoelen met water, zodat de urine weer is verwijderd bij de wondjes. Hierdoor geef je “ het prikken minder kans én heb je minder kans op infecties. Spoelen met koude kamillethee schijnt ook te helpen, omdat dit een verzachtende werking heeft.

Seks? Wel of niet?

Er wordt aangeraden om niet meteen weer seks te hebben. De meningen lopen uiteen van drie tot acht weken. Zeker de eerste keer zal het wennen zijn en zal je misschien bang zijn dat het zeer zal gaan doen. Maar ook voor je partner kan het een hele andere ervaring zijn. Hij heeft gezien hoe je baby werd geboren en sommige mannen vinden het idee dat hun kindje nu uit een borst drinkt moeilijk om dan zelf ook van die borst te gaan genieten (om het maar even zo te zeggen).

Heb dus begrip voor elkaar en verlang niet meteen terug naar de seks die jullie altijd hadden. Bouw het gewoon samen weer rustig op in jullie eigen tempo! Dan komt het allemaal weer helemaal goed. En misschien is het bij jou wel geen enkel probleem, dat kan natuurlijk ook altijd nog!

Meer informatie

Bloedverlies na de bevalling
Ontzwangeren, is dat zoiets als afkicken van de zwangerschap?
Je zelfvertrouwen terugkrijgen na de zwangerschap: zó doe je dat!
Herstellen na de bevalling
Silk’n Tightra: een nieuwe oplossing tegen vaginale problemen
Wat doe je als je jouw vagina lastig kan accepteren?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten