Jong geleerd is oud gedaan: Meehelpen in het huishouden!
Kinderen doen je graag na, door hem mee te laten helpen met de klusjes in huis, leert hij niet alleen zijn eigen verantwoordelijkheid te ontdekken, maar het is ook nog eens leuk! Jong geleerd, is oud gedaan… Natuurlijk met iedere leeftijdsfase, andere klusjes, maar hij kan zeker van kleins af aan helpen in het huishouden!
Waarom laten meehelpen in het huishouden?
Voorop gesteld, kleine kinderen vinden het vooral leuk om te helpen! Maak daar gebruik van! Ze bereiken vanzelf de leeftijd dat ze het niet meer zo leuk vinden, maar wanneer ze het dan al gewend zijn, zullen ze er toch mee door gaan. Jong geleerd, is oud gedaan.
Je kind leert spelenderwijs om te gaan met verantwoordelijkheid en het scheelt de ouders ook weer een beetje werk. Misschien in het begin nog niet, maar uiteindelijk zal je kindje zijn taken steeds beter kunnen uitvoeren.
Zelfvertrouwen
Door het goed uitvoeren van zijn klusjes, zal ook zijn zelfvertrouwen worden gestimuleerd. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat kinderen die tijdens hun jeugd eigen taken hadden, op latere leeftijd beter kunnen samenwerken. Wanneer ze uiteindelijk de leeftijd hebben bereikt om uit huis te gaan, hebben ze geleerd hoe ze een huishouden moeten runnen.
Vanaf welke leeftijd?
Dreumessen en peuters vinden het vooral leuk om je na te doen, maar zijn nog te klein om met een bepaalde regelmaat, vaste klusjes te doen. Ook kunnen ze motorisch nog niet zo veel. Natuurlijk kun je deze kleintjes wel laten helpen bij jouw klusjes. Verwacht er alleen niet van, dat het je ook echt gaat verlichten in je huishoudelijke taken.
Van 2 tot 4 jaar
Tot een jaar of acht, kan hij je helpen met huishoudelijke klusjes waar je zelf ook bij bent. Zo leert hij spelenderwijs en het is wel zo veilig. Je kunt hem vanaf vier jaar, ook een eigen vaste taak geven. Bijvoorbeeld plantjes water geven. Hoe stoer is het voor je kind, om zijn eigen taak te hebben! Hij kan ook prima zijn eigen speelgoed opruimen, zijn jas netjes ophangen aan een haakje, plinten afstoffen, luiers pakken, boeken in de kast zetten, handdoeken opvouwen, prullenbak legen, zijn kleding in de wasbak gooien, zijn schoenen weg zetten en hij kan je helpen met het koken.
Meehelpen koken
Groente wassen, tafel dekken en afruimen, helpen met de afwas (of inruimen van de vaatwasser). Dat maakt eten nog veel leuker voor hem. Als hij er immers zelf aan heeft meegeholpen, maakt het alles nog lekkerder! Hij kan stoffen of kleding uit de wasmachine halen en samen met jou in de droger stoppen.
Alle klusjes gebeuren onder jouw toezicht.
Van 4 tot 6 jaar
Inmiddels kan hij al wat meer klusjes aan. Zo kan hij helpen met de vaatwasser in/uitruimen (nog niet alleen, maar wel onder jouw toezicht), tafel dekken/opruimen en zijn bed opmaken.
Klusjes die hij kan doen: tafel en vloer schoonvegen, speelgoed opruimen, borden afdrogen en opruimen, keukentafel opruimen, simpele snack maken, bed opmaken, slaapkamer opruimen en huisdieren voeren (onder jouw toezicht).
Van 6 tot 8 jaar
In deze leeftijdsfase kun je hem al wat meer verantwoordelijkheid geven. Naast alle eerder genoemde klusjes, kan hij kan je helpen bij koken (groente wassen, simpel snijwerk), helpen met de was (ophangen en opvouwen), vuilnis verzamelen, vloer dweilen, salade maken, WC rol vervangen, onkruid wieden, blad harken, aardappels schillen en vaatwasmachine opruimen.
Van 8 – 9 jaar
Hij kan al steeds meer dingen zelf, naast eerder genoemde klusjes kan er nu aan worden toegevoegd: de was doen, stoffen, ei bakken, koekjes bakken, hond uitlaten, boodschappen opruimen en de stoep vegen.
Van 10 tot 12 jaar
Hij kan de vuilnis buiten zetten, helpen met stofzuigen of de vloer dweilen, toilet schoonmaken, badkamer schoonmaken, vloerkleden zuigen, keuken schoonmaken, eenvoudig koken, gras maaien, post ophalen of de ramen wassen. Misschien vindt hij het wel hartstikke leuk om een lekkere cake te bakken?
Vanaf 12 jaar
Hij kan nu de verantwoordelijkheid aan van grotere projecten, zoals de koelkast schoonmaken, de auto wassen, heg bijknippen, muren verven, brood bakken, strijken en oppassen op de jongere broertjes en/of zusjes. Ook zou hij nu in staat moeten zijn een volledige maaltijd te bereiden.
Overzicht van het huishouden
Om het hem wat makkelijk te maken, kun je een overzicht ophangen met de verschillende taken en wie, waarvoor verantwoordelijk is. Als je kindje nog niet kan lezen, kun je er bijvoorbeeld ook een foto bijplakken van het betreffende gezinslid en een tekening van hetgeen hij moet doen. Dat is nog eens leuk ook.
Niet perfect
Verwacht niet dat alles perfect gaat, hij moet alles immers leren en hij zal het ongetwijfeld niet zo goed doen, als jij. Houd het leuk voor hem, overlaad hem niet met klusjes en complimenteer hem met wat hij heeft gedaan. Leg het rustig uit, wanneer iets niet helemaal goed is gegaan en vertel hem hoe hij het beter kan doen. Neem niet zijn taak over, als het niet naar je zin gaat, maar help hem er bij. Wees consequent en controleer of de taken zijn uitgevoerd. Wanneer het te vrijblijvend is, zal je kind er onderuit proberen te komen. Stel de klusjes ook liever niet uit, want van uitstel komt afstel.
Beloningssysteem
Natuurlijk kun je er een beloningssysteem aan koppelen, bij sommige kinderen werkt dit erg positief.
Je kunt ook een klusjesplanner maken, waarop je alle klusjes staat die gedaan moeten worden. Eens per week verdeel je de klusjes met elkaar. Je kind kan dan zelf bedenken wat hij het liefst doet. Zijn naam komt dan achter zijn gekozen klusjes voor die week.
Extra informatie
Spelend opruimen, zo maak je opruimen fijn!
Vlekken verwijderen? Met deze wastips komt het goed!
Huishouden: snel en effectief je huis schoon!
Opruimen, hoe doe je dit zo snel mogelijk?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com