Hoe houd je de kids/pubers happy met al die maatregelen?
De crisis is ondertussen al praktisch een jaar aanwezig. We worden het bijna gewoon om dingen niet meer te kunnen doen. Maar hoe krijg je het voor elkaar om je kinderen of je puber happy te houden? Wat kan je doen om eenzaamheid bij de kinderen tegen te gaan (en ja, eenzaamheid is niet enkel iets voor ouderen of zieken!)? Tips en tricks vind je hier!
Blijf vrolijk
Zorg er in de eerste plaats voor dat je zelf vrolijk blijft! Een kind, ja, ook die dwarse tiener, voelt heel goed aan hoe jij je voelt en neemt vanzelf die stemming over. Waar een kind het probleem van bijvoorbeeld niet naar iemand toe kunnen misschien niet eens doorheeft, pikt wel jouw gemopper en verdriet op! En dus gaat hij het ook als een probleem zien. Gemaakt vrolijk doen zal ook niet helpen. Daar prikken ze vaak feilloos doorheen. Voel je jezelf dus somber en futloos? Doe er iets aan! Zoek eventueel hulp als het je zelf niet lukt! Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je kinderen!
Leuke dingen doen
Door lekker met elkaar te ontspannen, hou je de lol erin. Zoek naar leuke nieuwe spelletjes, om met elkaar te doen. Ga naar buiten en ga gewoon even een balletje trappen op een grasveldje of zoek een lekkere plek om te wandelen of te fietsen. Zeker als de zon schijnt, maar waarom ook niet juist een keer met je peuter door de plassen stampen? En doe gewoon gek en doe lekker mee!
Leg nadruk op leuk nieuws
Zeker pubers, die zelf het nieuws volgen, kunnen behoorlijk gedeprimeerd raken door al het nieuws rondom Corona én door alle heisa eromheen van voor- en tegenstanders rondom de maatregelen. Nu zal je al snel de neiging hebben om dit nieuws ook steeds te volgen en er over te praten met elkaar. Dat praten moet je ook vooral blijven doen, maar probeer niet alleen maar over deze situatie te praten. Zoek leuk nieuws op en gooi dat eens in de groep. Heb niet de hele dag door de nieuwszender aan staan, maar zet juist vrolijke muziek op. Heb het over grappige dingen die gebeurd zijn. Zorg dus voor een fijne, opbeurende sfeer in huis!
Muziek!
Zoals gezegd is muziek opzetten (en dan wel vrolijke!) een idee. Nog beter als je dan ook lekker met je kids meezingt en danst! Heerlijk gek doen, gewoon simpelweg gelukkig zijn!
Hou werk en privé toch een beetje gescheiden
Niets is vervelender dan een ouder om je heen hebben, die er wel is, maar toch eigenlijk niet… Met andere woorden: een ouder die continue aan het bellen is of dingen zit te regelen voor zijn werk. Moet gebeuren, natuurlijk. Maar probeer of je hier toch een soort regelmaat in kan vinden. Hang bijvoorbeeld een schema op of werk met kleurtjes als ze nog jonger zijn. Bepaal welke tijden in de eerste plaats voor je werk zijn (uiteraard mag je kind dan wel wat aan je vragen als het nodig is, maar dan weet het wel dat je dus op dat tijdstip niet kan spelen) en welke tijden jij er echt voor je kind bent (en je dus ook echt met al je aandacht bij je kind bent…). Nog mooier, als dit lukt natuurlijk, is een rolverdeling. Zijn jullie beide thuis aan het werk? Creëer ergens een ruimte waar je rustig kunt werken en deel deze om de beurt. Degene die daar werkt wordt met rust gelaten, de ander is er echt voor de kinderen. Zowel fijn voor hen, als voor jou. Want zo kan je even echt goed aan de slag. En bedenk: ook de kinderen hebben hier niet om gevraagd!
Toch even weg
Even lekker een paar dagen weg. Ook al is er weinig open en kan je niet zoveel, even een andere omgeving kan voor jou heerlijk zijn. En voor de kinderen is het al snel vakantie. Gewoon een paar dagen naar een bungalowpark, ook al is het dan om de hoek. Je bent er gewoon even uit en ook nog op een veilige manier!
Vriendjes ontmoeten basisschoolleeftijd
Op dit moment mogen de kinderen in de basisschool leeftijd gelukkig weer naar school. Zij zullen hun vriendjes dus weer zien. Is er toch weer een periode dat ze niet mogen? Vriendjes om je heen hebben is voor veel kinderen toch wel een levensbehoefte (en voor welk mens niet?). Laat ze lekker in de wijk spelen. Zijn ze nog klein? Ga met ze naar de speeltuin zodat ze wel andere kinderen ontmoeten. Of vraag gewoon eens een vriendje over de vloer!
Vrienden ontmoeten bij pubers
Helaas hebben de middelbare scholieren het moeilijker. Veel lessen worden nog altijd niet gegeven. En er zijn veel meer matregelen waar zij rekening mee moeten houden. De wereld is voor hen een stuk moeilijker geworden en alle leuke activiteiten die ontspanning boden, liggen stil. Bepaalde activiteiten, zeker buiten, kunnen natuurlijk wel. Doe het zelf met ze, maar nog mooier is als het met vrienden kan. Hardlopen, fietsen, skaten, of wat voor individuele buitensport dan ook, kan veilig buiten, op afstand van elkaar. En toch ben je wel met elkaar en kan je lekker kletsen! Probeer te stimuleren dat ze toch wel af en toe iemand in het echt spreken en niet alles alleen maar via app of Zoom of iets dergelijks. Iemand echt live spreken is echt heel anders. Laat hem of haar ook regelmatig iemand uitnodigen of naar toe gaan. Eén persoon per dag mag nog altijd. Dan komt jouw vriendin maar even niet… Voor veel pubers is schoolwerk nu een hel, waarbij ze tegen allerlei problemen aanlopen. Er wordt zoveel meer als zelfstandig werken en plannen verwacht en er is veel minder controle. Aan de andere kant is de ontspanning dus weg. Ze horen hun eigen weg te leren gaan, in plaats daarvan zitten ze thuis! Deze leeftijd is al verwarrend en dan ook nog een rare wereld om in op te groeien. Wees duidelijk naar ze dat je er voor ze bent! En probeer zelf je geduld te bewaren als zij overal tegenaan lopen te schoppen (figuurlijk dan…). Want zeg nou zelf: dat is logisch toch?
Jongeren en de maatregelen, mijn persoonlijke mening
Een week of twee geleden las ik dat 80% van de jongeren tegen een burn out aanzit, waarbij de crisis als een grote trigger wordt gezien. Daar schrok ik toch wel even van. Dat zijn er wel héél véél. Het wordt dan ook hoog tijd dat er serieus gekeken gaat worden naar een gulden middenweg, waarbij de zwakken en de gezondheidszorg beschermd worden én de jongeren (en al die anderen die erdoor in de problemen komen). Het duurt simpelweg te lang om op deze voet door te kunnen gaan. Dat zo’n gulden middenweg moeilijk te vinden is, snap ik. Ik wijs dan ook zeker niet met mijn vingertje naar wie dan ook. Je zal er maar aan staan om de juiste regels te moeten vaststellen! Maar het is wel goed als er serieus gekeken gaat worden naar alternatieve manieren.
Meer informatie
Coronatijd, een loodzware tijd voor pubers!
CITO: De impact op onze schoolkinderen door Corona
Spelen in Coronatijd
Thuisschool, vijf tips om het leuker te maken
Ouders en kinderen betalen een hoge prijs
Een kaartje is altijd leuk
Niet meer naar buiten? Maak het binnen gezellig!
Themapagina: Corona – COVID-19
Corona: Vergeet oma en opa niet!
Songtekst Ziek van paniek (Het Coronalied)
Verplichte sneltesten voor scholieren. Dit zijn je rechten.
De impact van de Corona maatregelen op onze kinderen
Buitenspeeldag tijdens Corona, hoe ziet dat er eigenlijk uit?
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com