Het einde van de zwangerschap is voor veel vrouwen een onzekere periode die spanning kan geven. In de laatste weken voor de geboorte heb ik dan ook vaker contact met mijn cliënten, want dan worden ze ongeruster. Ook de aanstaande vader kan daar last van hebben. Gelukkig kunnen ze met al hun vragen en angsten bij mij terecht en kan ik ze helpen hun rust en vertrouwen te hervinden. In deze blog besteed ik graag wat aandacht aan de handige weetjes voor de periode tussen zwanger zijn en de start van de bevalling.
Handige weetjes
Je weet niet wanneer de bevalling begint (behalve bij een inleiding of geplande keizersnee). En dat kan dus onzekerheid en spanning geven. Ook kan het lange wachten een aanslag zijn op je motivatie. Vragen vanuit de omgeving zijn lief bedoeld, maar niet altijd bevorderlijk voor je gemoedsrust.
Onzekerheden
Als doula krijg ik vaak vragen van onzekere (hoog)zwangeren, zoals:
Hoe herken ik dat het echt begonnen is?
Stel dat de vliezen breken terwijl ik niet thuis ben.
Ik vind het lastig dat mijn partner (ver weg) aan het werk is.
Ik vind het lichamelijk zwaar worden. Denk aan minder mobiel worden, aambeien, vermoeidheid, slechter slapen, pijntjes.
(Meer) opzien tegen de bevalling, nu het dichterbij komt.
Verlangen om eindelijk je kindje in je armen te hebben.
Bang zijn dat hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat je baby overlijdt (is erg klein).
Ook aanstaande vader kunnen meer spanning voelen richting de geboortedag:
Ben ik op tijd terug als de geboorte begint?
Wat moet er allemaal nog gedaan worden?
Hoe gaat het lopen straks?
Gerust stellen
Wat kan je gerust stellen, oftewel, wat zijn de tips die ik zwangeren geef:
Zolang je zwanger bent, ben je niet aan het baren. Dus focus je niet op wat zal kunnen gaan gebeuren, maar realiseer je dat je op dit moment gewoon zwanger bent. Meer is het niet. Wees dus zwanger.
Van 39 tot en met 42 weken is volstrekt normaal dat je zwanger bent.
Richt je niet teveel op één datum. Kies voor een geboortemaand, dat geeft ruimte.
Vraag aan je moeder, oma, zussen en tantes hoe lang zij zwanger waren. Als zij lang of juist korter dragen is de kans groot dat jij ook lang of korter draagt.
Zoek afleiding, dat helpt.
Laat je niet leiden door angst scenario’s. Wat geeft je vertrouwen in je zwangere lichaam?
Ga niet wachten
Weet dat de bevalling écht op gang komt. En dat je dat dan herkent. Ook al is het de eerste keer dat je gaat bevallen. Want je moederinstinct weet dat, vertrouw daar op. Ga niet wachten ( passief op de bank zitten) om geen signaaltje te missen. Dat kost bakken met energie en je wordt er niet vrolijk van. Eerder huilerig en ongerust.
Bewegen helpt. Ga dus wandelen in de natuur of het park, maak een ommetje door de wijk als je liever niet meer ver van huis wilt.
Laat je verwennen of keer juist weer wat meer naar binnen.
Maak contact met de baby in je buik en deel je wens dat je uitziet naar de geboorte.
Maak een moodboard met je gedroomde bevalling. Schrijf affirmaties.
Niet gelijk in de bevalstand
En als de bevalling dan begint, ga dan niet gelijk in de bevalstand staan. Tenzij je meteen in een weeënstorm belandt, maar dat gebeurt niet vaak. Ga door waarmee je bezig was. Dus als ’s nachts de weeën beginnen, probeer te rusten in plaats van meteen uit bed te gaan en je partner te vragen te gaan klokken. Als het overdag op gang komt, zoek afleiding.
Ben je zwanger en zit je in de laatste fase van de zwangerschap, dan hoop ik dat je wat kunt met deze tips. En weet dat het is echt heel fijn om in gesprek te zijn met een doula. Om alles wat jou bezighoudt in alle vrijheid en openheid met haar te kunnen bespreken. Dat doet me denken aan een stel dat een paar weken geleden langs kwam. Ze hadden zich goed voorbereid op de komende geboorte, maar wilden toch nog graag even met mij in gesprek.
Het was een heel verdiepend, persoonlijk gesprek, waarin ook onderwerpen aan bod kwamen die ze nog niet met anderen zo hadden besproken.. Ze vertelden later dat ze heel blij waren met mijn inlevingsgevoel, mijn wijsheid en de gave om dingen te kunnen benoemen zoals ze zijn. Ze waren nu klaar voor de bevalling. Twee weken later kreeg ik het bericht, dat ze een vlotte, mooie bevalling hadden gehad, waar ze heel blij mee waren.
Onderzoek of jij klaar bent voor de bevalling. En ook al ben je al ver in je zwangerschap, er is altijd tijd voor een (helend) gesprek.
Stel je vragen aan Gonny!
Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!
Meer informatie
Kiezen voor een snelle bevalling
Doula ben je ook tijdens kerstfeest of oudejaarsavond
Wat is nou het verschil als je een doula inhuurt?
Nagloeien van blijdschap en dankbaarheid
Een goede voorlichting is essentieel
Wel of niet een doula inhuren?
Stel je vragen aan doula Gonny Cappers
Bronvermelding
Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com