Site pictogram Oudersenzo

Zeven handige bewegingstips om vol te houden

Handige bewegingstips om vol te houden

Bij een gezonde levensstijl, hoor ook een gezond portie beweging. Misschien is het nu met die harde wind niet zo aanlokkelijk om op de fiets te springen, maar een half uurtje wandelen kan ook al een flink verschil maken voor onze gezondheid. Niks mis mee om je lichaam een beetje uit te dagen en die hartslag omhoog te jagen! Wil je aan de slag? Dan volgen hier een paar handige bewegingstips om het ook vol te houden!

Hoeveel beweging is gezond?

In een gezonde bewegingsmix wissel je zitten, staan en bewegen af. De Gezondheidsraad heeft als antwoord op deze vraag een dagelijkse beweegnorm vastgesteld:

Volwassenen minimaal een half uur per dag
Kinderen minimaal een uur per dag

Ook moet je minimaal 2,5 uur per week aan matig intensieve inspanning doen. Probeer ook tussendoor minstens elk uur 5 minuten te staan of kom minimaal ieder half uur even van je bureaustoel af.

Waarom is beweging belangrijk?

Voldoende beweging vergroot je conditie, je voelt je fitter, het geeft meer vertrouwen in je lichaam en het verkleint de kans op fysieke ziektes en kwalen. Zoals bijvoorbeeld:

Overgewicht
Diabetes
Hart- en vaatziekten
Osteoporose
Botbreuken op latere leeftijd

Maar het is ook nog eens goed voor je mentale welzijn! Een gezond portie beweging vermindert stress en verkleind de kans op psychische problemen!

Handige bewegingstips om het vol te houden

#1 Kies een beweging die bij je past

Om het goed vol te kunnen houden is het belangrijk een beweging te kiezen die bij jou past. Is wandelen niet jouw ding? Prima! Misschien hou je wel van fietsen, dansen, zwemmen of fitness. Alle vormen van beweging zijn prima. Maak het leuk voor jezelf!

#2 Voorkom blessures

Leg de lat niet te hoog. Bouw de beweging rustig en geleidelijk op, als je te snel wilt gaan, dan verhoog je de kans op blessures waardoor het helemaal komt stil te liggen. Vergeet geen warming up en cooling down. Wellicht kun je tussendoor oefeningen doen om de spierkracht te verhogen. Hier heb je alleen maar profijt van.

#3 Maak je eigen beweegmomenten

Natuurlijk kun je kiezen voor specifieke sportmomenten, maar je kunt van meerdere momenten een beweegmoment maken. Neem de trap, laat de auto wat vaker staan, doe lopend je boodschappen (desnoods met een boodschappenkarretje), loop eens naar die collega toe, in plaats van hem te mailen, ga onkruid wieden, doe de voorjaarsschoonmaak, leg de afstandsbediening van de TV ergens anders, probeer minder vaak te zitten, ga de kamer schilderen, maak een wandelingetje na het eten, of maak een spontaan dansje door de kamer met je partner of kids…

#4 Zoek een maatje

Een sportmaatje kan helpen het langer vol te houden. Je “sleept” elkaar immers mee! En het is ook nog eens veel gezelliger.

#5 Nederland in beweging

Begin de dag met Nederland in beweging! “Oh, maar dat is voor oudjes?” Welnee! Het is hartstikke leuk om mee te doen en het kan best nog pittig zijn als je een tijdje niet zoveel aan beweging hebt gedaan.

#6 Download een beweeg app

Een beweeg-app of stappenteller kan een stimulans zijn om vaker te bewegen. Het maakt je erop alert en het kan je helpen doelen te stellen. Sommige apps houden je beweging bij, zodat je eventueel je sportieve groei kunt zien.

#7 Plan je momenten

Bouw je eigen bewegingsplan op en plan je beweging in. Als je te vrijblijvend bent, zal je eerder geneigd zijn te denken: “Nu even niet, want nu ben ik druk/met iets anders bezig/is het vies weer/et cetera”. Als je de momenten vooraf inplant in je agenda, ben je eerder bereid je hieraan te houden.

Meer informatie

Hoeveel dagelijkse beweging is gezond?
Hoe vergroot je jouw eigenwaarde of zelfrespect?
Een verzadigde maaltijd, hoe ziet die eruit?
Hoe vergroot je zelfcompassie of eigenliefde?
Waarom is voldoende lichaamsbeweging zo belangrijk?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten