Het is 31 oktober: Halloween! Halloween is griezelen: doden komen tot leven, skeletten lopen door de straat, bloederige monsters bellen bij je aan en roepen hard: ‘Trick of treat!’ Het klinkt bijna als ‘Je geld of je leven’, alleen willen ze geen geld maar snoep, bergen snoep!
Halloween spektakel
Halloween is in Nederland niet zo populair en voor het échte Halloweenspektakel moet je in Ierland, Engeland, Amerika of Canada zijn. Maar ook in Nederland begint men steeds meer aandacht te krijgen voor dit griezelfeestje. Want er is niets mis met een gezond portie griezelen!
Historie van Halloween
De naam Halloween is afgeleid van Hallow-e’en, ofwel All Hallows Eve: de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. Vroeger verkleedden mensen zich op 31 oktober om de zielen van de overledenen af te schrikken, uit angst dat ze anders bezit namen van de lichamen van de levenden.
Combinatie feestelijkheden
Halloween is een combinatie van drie feestelijkheden: het Keltische Samhain’, het Romeinse Pomona’en het Christelijke Allerheiligen & Allerzielen’.
Engelstalige immigranten brachten het feest naar de Verenigde Staten, met name in de tweede helft van de 19e eeuw waren dit de Ieren, verre nazaten van de Kelten. In de VS heeft het de vorm aangenomen zoals we die nu kennen.
Oorsprong van de Jack-o’-Lantern
Er zijn veel verhalen over de oorsprong van de verlichte uitgeholde pompoen. Eén van de bekendste is het verhaal over Jack de smid ofwel Jack-o’-Lantern. Op een avond kwam Jack de duivel tegen die hem naar de hel wilde meenemen. Jack wist met een list de duivel in een boom te lokken. Hij zette de duivel hier vast door een kruisteken in de boomstam te krassen. De duivel beloofde Jack dat hij niet in de hel zou komen als Jack hem vrij zou laten. Toen Jack later stierf kwam hij door zijn slechte levenswandel niet in de hemel.
Dolende ziel
Maar de duivel liet hem ook niet in de hel wegens de gedane belofte. Sinds die tijd doolt de ziel van Jack rond op aarde. De duivel gooide hem een gloeiend kooltje achterna. Jack stak het kooltje in een knol die hij aan het eten was en kreeg op die manier een lantaarn. Amerikaanse Halloweenvierders hebben de knol verruild voor een pompoen.
Halloween in Nederland
Sinds de jaren ’80 werd Halloween ook in Nederland bekend, daarna werd er steeds meer aandacht besteed aan deze feestdag. Meestal gebeurt het bij ons niet in de vorm van snoepjes ophalen langs de deur, maar meer door het organiseren van Halloweenfeesten en het versieren van huizen.
Het vieren van Sint-Maarten is in Nederland bekender: rond 11 november gaan de kinderen in een lampionnenoptocht de straat op, zingen liedjes en krijgen hiervoor beloond met lekkernijen. Sint-Maarten wint onder de jeugd nog aan steeds aan populariteit.
Wat hoort er bij Halloween?
Bij Halloween horen (uitgesneden) pompoenen met een kaarsje erin, zoetigheden, zwarte katten, magie, kwade geesten, doodshoofden, spoken, skeletten, vampieren, monsters, bloed, herfst, lantaarns, trick or treat, grote vuren, bezemstelen, heksen en de nacht…
Verschillende symbolen van Halloween
Kleur | Symbolisme |
Zwart | dood, nacht, heksen, zwarte katten, vleermuizen, vampieren |
Oranje | pompoenen, herfst, de verkleurende bladeren, vuur |
Paars | nacht, het bovennatuurlijke, mysticism |
Groen | goblins, monsters |
Rood | bloed, vuur, kwaad |
Meer informatie
Een halloweenpartijtje: hoe organiseer ik dat?
Halloweenknutsels: Spooky en creepy knutselwerkjes voor Halloween!
Halloweensnacks, hiermee kom je spookachtig goed voor de dag!
De leukste Halloweenliedjes
Beertje Bas ziet spoken, een Halloween voorleesverhaaltje
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com