Site pictogram Oudersenzo

Haaruitval door de zwangerschap, dit zijn de oplossingen!

Haaruitval door de zwangerschap, dit zijn de oplossingen!

Tijdens de zwangerschap verandert er van alles aan je lichaam, met dank aan je hormoonhuishouding die volledig op zijn kop staat. Sommige dingen zijn heel logisch, anderen voelen iets minder logisch aan. Zo kan je bijvoorbeeld ook last hebben van haaruitval tijdens of na je zwangerschap. Waar komt dit door? Maar misschien nog fijner: kan je er iets aan doen? Welke haarproducten kan je gebruiken?

Waarom heb je haaruitval?

Haaruitval tijdens of na je zwangerschap heeft alles te maken met je hormoonhuishouding. De balans van je hormonen ligt overhoop waardoor het lichaam bepaalde reacties laat zien. Zo kunnen ook de haarzakjes op dit gegeven reageren. IJzertekort, wat eveneens regelmatig voorkomt bij zwangere vrouwen, is ook een reden om haar dunner te laten worden. Na de zwangerschap kan er een onbalans in de schildklierhormonen ontstaan, waardoor er eveneens extra haaruitval kan optreden.

Overigens komt haaruitval of het dunner worden van je haar meer voor na je zwangerschap, maar ook tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen hier dus last van hebben. Veel vrouwen houden door de verhoogde hormonale niveaus juist tijdens de zwangerschap meer haar vast. Je raadt het al: dit raak je na je zwangerschap weer kwijt en dus lijkt het of je opeens extreem veel haaruitval hebt. Gemiddeld genomen is de normale haargroei weer terug als de zwangerschap langer dan vier maanden geleden is.

Oplossingen tegen haaruitval

Verlies je gewoon wat haar, dan is er natuurlijk helemaal niets aan de hand. Zeker als je weet dat het vooral overtollig haar is wat je nu verliest. Maar uiteraard kan het verder gaan dan dat. Het haar groeit bijvoorbeeld niet meer goed terug. Of je blijft er last van houden, terwijl de zwangerschap al langer geleden is. Waarbij we meteen de kanttekening maken dat dit afhangt van borstvoeding! Geef jij namelijk borstvoeding dan kan het langer duren voordat je dit overtollige haar kwijtraakt. Doordat jij voedt, zal het hormoon Oestrogeen nog altijd wat hoger in aantal aanwezig blijven. Daardoor blijven de haren nog even zitten waar ze zitten. Maak je je zorgen hierover, dan kan je natuurlijk contact opnemen met de huisarts. Haaruitval kan immers ook andere oorzaken hebben!

Oplossingen tegen haaruitval kan je vinden in specifieke verzorgingsproducten, zoals producten van Neofollics. Neofollics ontwikkelt gebruiksvriendelijke en krachtige producten om jouw haargroei te stimuleren. Daarnaast wordt ook haaruitval tegengegaan met producten van Neofollics. Het bedrijf werkt samen met allerlei professionals, zoals dermatologen, haarklinieken en apothekers. Daaruit kan je al opmaken dat de producten ook werkelijk helpen. En ze worden klinisch getest.

Ook hierbij moet je natuurlijk opletten of dit gebruikt mag worden in combinatie met je zwangerschap. Maar ook of dit tegelijk kan met het geven van borstvoeding. Laat je goed voorlichten welk product tegen haaruitval voor jou geschikt is. Jouw reden dat je haaruitval hebt is immers heel anders dan voor iemand die bijvoorbeeld door een ziekte haar verliest.

Hoe bescherm je je haar tijdens en na de zwangerschap?

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk, altijd al. Maar zeker ook tijdens je zwangerschap. Ook je haar en hoofdhuid kunnen wel wat extra zorg gebruiken. Omdat haar tijdens een zwangerschap vetter kan zijn, is het goed om je hoofdhuid goed schoon te houden en je verzorgingsproducten hierop af te stemmen. Let, zoals gezegd, wel op dat je producten gebruikt die tijdens een zwangerschap gebruikt mogen worden! Mineraalrijke voedingsmiddelen kunnen helpen om je haar optimaal te laten groeien. En wees lief voor je haar! Je haren verven of op een andere manier belasten kan je beter even niet doen. Overigens kunnen dit soort behandelingen ook al afgeraden worden door risico’s voor je baby! Borstelen en kammen doe je extra voorzichtig en kijk ook uit met de zon. Dit moet je tijdens je zwangerschap sowieso al doen voor je huid. Maar ook voor je haar is het beter om het niet al te lang bloot te stellen aan fel zonlicht.

Extra tips

Je kunt niet alles voorkomen want een zwangerschap en de periode erna is nu eenmaal een hormonenkermis. En er wordt nu eenmaal ook een aanslag gepleegd op jouw ijzerniveau. Toch kan je door gezond te eten en te leven de schade minimaliseren. Even de punten op een overzichtelijk rijtje:

Eet voldoende vitamine C, waardoor je lichaam beter in staat is om ijzer op te nemen

Eiwitten zijn heel belangrijk voor je haar!

Voorkom beschadigingen door te veel zon

Gebruik de juiste verzorgingsproducten

Geen stress…

Voorkom onnodige beschadigingen aan je haar. Dus ga niet verven, een permanentje nemen of krullen en föhnen

Slik eventueel extra supplementen. Overleg met je verloskundige (of arts) wat je beter wel en beter niet kunt doen!

Het kan zo zijn dat je lange haren dun worden omdat je lichaam zijn vitamines en mineralen al heeft opgebruikt voor bijvoorbeeld jouw baby. Je zou dan kunnen overwegen om je kapsel om te turnen naar een stoer, kort kapsel. Is ook lekker makkelijk om te verzorgen als je straks je handen vol hebt aan je baby….

Meer informatie

De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je de ongemakken beperkt?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Neofollics.com

Mobiele versie afsluiten