Stel jezelf haalbare doelen (en vier je overwinningen!)
Een doel geeft richting in je leven, eigenlijk zeg je hiermee tegen jezelf dat je zoveel mogelijk uit het leven wilt halen. Je eigenwaarde wordt hiermee vergroot en je gunt jezelf de kans op succes. Aan het begin van een nieuw jaar vliegen de goede voornemens om je oren, misschien heb je het zelf ook gedaan. Op het moment dat je jezelf doelen stelt, ben je er ongetwijfeld heilig van overtuigd dat je deze op je sloffen gaat halen. In je fantasie loop je immers niet tegen struikelblokken, moeilijke momenten en verminderde daadkracht aan. In je fantasie behaal je binnen no time glansrijk de finish. Maar zijn het wel haalbare doelen?
Splits je doelen op
Helaas is de werkelijkheid geen fantasie en stranden onze goede voornemens al rap, omdat we onszelf vaak te grote doelen stellen. Doelen die te ambitieus en niet realistisch zijn. Soms kan het beter zijn, doelen in kleinere stapjes op te delen.
Ik neem als voorbeeld, je wilt graag gezonder eten. Je kookt op dit moment hooguit één keer per week een gezonde maaltijd. Je wilt echter iedere avond gezond eten. De stap van één naar zeven gezonde maaltijden in de week, is niet realistisch. Een beter streven zou zijn, om van één avond in de week, naar twee avonden in de week te gaan. Dat is al een behoorlijke eerste stap, want het betekent een verdubbeling van het aantal gezonde maaltijden per week. Als dit een paar weken goed gaat, kun je er één of twee dagen bijnemen. Stap voor stap naar je hoofddoel van zeven gezonde maaltijden per week.
Hoe maak je goede haalbare doelen?
Bedenk wat je wil
De eerste belangrijke stap om een doel te behalen is te bedenken wat je wilt. Dat klinkt logisch, maar soms is dat nog niet zo eenvoudig. Een veel voorkomende term bij het opstellen van haalbare doelen, is de term SMART. Deze term staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Dit zijn de randvoorwaarden van het stellen van haalbare doelen.
Los obstakels op!
Er kunnen drie belangrijke obstakels zijn die in de weg staan je doelen te bereiken: niet genoeg tijd, niet genoeg geld en/of niet genoeg vaardigheden. Het is belangrijk dat je vooraf goed nadenkt hoe je deze eventuele obstakels kunt omzeilen. Meestal is het vermogen om je aan te passen, dé manier om je doel alsnog te behalen.
Split het doel op
Vooral bij grote doelen is het belangrijk om het doel in kleinere overzichtelijke stappen op te splitsen. Hierdoor kun je veel vaker overwinningen ervaren en houd je de moed erin.
Deel je voornemens
Heb je jezelf een doel gesteld? Deel dit met iemand die je dierbaar is. Zo heb je gelijk een goede buddy of coach! Hulp uit je omgeving vergroot de kans van slagen.
Meet je vooruitgang
Het is belangrijk dat je je voortgang bijhoudt, ook kleine stapjes zorgen voor een mooie stijgende curve! Maak ze voor jezelf inzichtelijk.
Blijf in jezelf geloven
Succes komt niet aangevlogen, het vergt vaak bloed, zweet en tranen. Blijf in jezelf geloven, ook als het met vallen en opstaan gaat. Het leven zit vol uitdagingen, afleidingen en teleurstelling, dat zal niet anders zijn bij het behalen van je doelen. Maar als jij erin gelooft, dan gaat het je lukken! Wees vooral heel lief voor jezelf en blijf alle overwinningen vieren.
Meer informatie
Zo versterk je je mentale weerbaarheid!
Hoe vergroot je zelfcompassie of eigenliefde?
Waarom is voldoende lichaamsbeweging zo belangrijk?
Zo buig je niet helpende gedachten naar een positieve mindset!
Met deze tips kun je goed ontspannen!
Houd deze hectische maand vooral de verbinding met jezelf
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com