Site pictogram Oudersenzo

Grooming en sexting: Wat betekent het? En hoe ga je hiermee om?

Grooming en sexting: het zijn zorgwekkende termen die steeds vaker het nieuws halen. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk precies? Wat hebben ze met elkaar te maken? En hoe ga je er als ouder mee om? Wij doken voor je in de materie.

Wat is grooming?

De politie omschrijft grooming als digitaal kinderlokken. Dat dekt aardig de lading: bij grooming legt een volwassene online contact met een kind of tiener met als bedoeling het kind te misbruiken of over te halen tot het versturen van naaktfoto’s. De dader doet zich meestal voor als een gelijke: niet zelden geeft hij of zij zich uit voor een leeftijdsgenootje. Daders van grooming zijn meestal mannen, maar het komt ook voor dat vrouwen zich hier schuldig aan maken. Slachtoffers kunnen zowel jongens als meisjes zijn, meestal in de leeftijd van 11 tot 16 jaar.

Populaire apps

Meestal wordt er door de dader contact gezocht met jongeren op sociale media als Facebook of Instagram. Ook op populaire apps als TikTok en Snapchat zijn groomers actief. Daarnaast leggen daders ook contact met kinderen via chatfuncties van populaire games als Fortnite en Minecraft. Sinds 1 januari 2010 is grooming verboden. Helaas weerhoudt dat daders er niet van om zich toch schuldig te maken aan dit online vergrijp. Het is dus belangrijk om als ouder alert te blijven op signalen dat je kind met grooming te maken heeft. Ook is het belangrijk om kinderen te wijzen op de gevaren die het internet helaas ook met zich mee kan brengen.

Kan ik grooming voorkomen?

Het is nooit honderd procent uit te sluiten dat jouw kind slachtoffer wordt van grooming. Toch is er een aantal dingen die je kunt doen om de kans drastisch te verkleinen. Ten eerste is het belangrijk om alert te blijven. Brengt jouw puber ineens meer tijd online door? Houdt hij of zij bepaalde chats geheim, of worden schermen snel gesloten wanneer je in de buurt bent? Dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Het belangrijkste is dat je kind weet dat er ook op internet mensen zijn die kwade bedoelingen hebben. Leg uit wat grooming is en wat de signalen zijn dat je kind te maken heeft met een groomer.

Bekijk het profiel

Legt een onbekend persoon online contact met je kind? Kijk dan goed of er foto’s op het profiel staan, wie de andere vrienden van deze persoon zijn en hoe lang het profiel al actief is. Groomers gebruiken foto’s van vaak knappe jongens of meiden in de leeftijdscategorie van je puber. Op Google afbeeldingen kun je ook een search doen op een foto, om te zien of deze elders op het web voorkomt. Het biedt niet altijd uitsluitsel, maar mocht de foto van een willekeurige website zijn geplukt kom je hem vaak op deze manier tegen. Verder is het natuurlijk ook vreemd als degene jouw kind wel wil zien op de webcam of filmpjes, maar zelf geen dergelijke beelden verstuurt. Smoesjes over een kapotte camera of webcam komen veelvuldig voor.

Uitgebreid de tijd

Groomers nemen vaak uitgebreid de tijd voor hun slachtoffers. Voor er een ontmoeting plaatsvindt is er vaak al maandenlang gechat. Een groomer zal steeds meer informatie over je kind willen. Het is goed als je kind daar alert op is. Leg je kind verder uit dat hij of zij nooit persoonsgegevens en privacygevoelige informatie verstrekt via online chats, aan wie dan ook. Vertel je kind ook dat het niet slim is om seksueel getinte foto’s van zichzelf te versturen. De kans bestaat dat deze foto’s op internet terechtkomen. Ook als de foto uiteindelijk van het internet wordt verwijderd, blijft hij nog jarenlang in de cloud staan. Het is belangrijk dat je kind zich dat realiseert.

Wat als ik vermoed dat mijn kind slachtoffer is van grooming?

Vermoed je dat jouw kind reeds slachtoffer is geworden van grooming? Ga dan met hem of haar in gesprek. Voorkom dat je verwijten maakt, smartphones in beslag neemt of al te streng optreedt: dit werkt averechts. Je kind zal zich onbegrepen en alleen voelen, waardoor de groomer juist meer kans krijgt. Stel je begripvol op en druk je kind op het hart dat het niet zijn of haar schuld is dat dit gebeurt. Het kan zijn dat je kind al naaktfoto’s heeft verstuurd naar de groomer en door de dader wordt gechanteerd met deze beelden. Maak altijd melding van grooming. Dit kun je online doen via de website meldknop.nl.

Melding grooming

Ook op de website Helpwanted.nl staat de nodige informatie over grooming. Je kunt je verhaal kwijt en melding doen van grooming. Daarnaast vind je er handleidingen over de online veiligheid van je kind en wat je kunt doen wanneer je kind slachtoffer is geworden van grooming. Blijf je kind altijd steunen en word niet boos, ook niet als je kind al seksueel getinte foto’s of filmpjes naar de groomer heeft gestuurd. Een vroege seksuele voorlichting kan overigens ook helpen om grooming te voorkomen. Leg je kind al vanaf jonge leeftijd uit dat het oké is om grenzen te stellen en dat hij of zij nooit iets tegen zijn of haar zin hoeft te doen.

Een goede seksuele voorlichting is helaas geen garantie: je kind komt in de puberteit en wordt nieuwsgierig naar de eigen seksualiteit. Hiervan maakt de groomer handig misbruik.

Wat is sexting en wat kan ik ertegen doen?

Sexting is een combinatie van de woorden “sex” en “texting”. Het houdt in dat er via online kanalen seksueel getinte berichten, foto’s en beeldmateriaal worden verstuurd. Dit kan naar leeftijdsgenootjes zijn, maar ook naar groomers. Een dader van grooming zal immers niet zelden proberen je puber over te halen tot het versturen van dergelijke beelden. Ook worden seksueel getinte chats door de groomer uitgelokt: hier komt de nieuwsgierigheid van je puber en zijn of haar seksuele ontdekkingstocht weer om de hoek kijken.

De groomer speelt hier handig op in. Kinderen en tieners zijn nog niet in staat de gevolgen van hun acties te overzien. Daders van grooming zijn volwassenen die hiervan gebruik maken. Maar ook wanneer dit soort beelden en chats naar leeftijdsgenootjes worden gestuurd zijn ze niet onschuldig. Sexting komt vaak voor: veel jongeren versturen dergelijke beelden naar elkaar. Helaas komt het niet zelden voor dat de ontvanger van dergelijke berichten en beelden deze uiteindelijk verspreidt. Komen dit soort foto’s of video’s eenmaal op internet terecht, zijn ze vrijwel onuitwisbaar. Je kind kan hier ontzettend veel last van krijgen: zowel op school als op latere leeftijd bij het vinden van een baan.

Hoe waarschuw ik mijn kind voor sexting?

Leg je kind altijd uit welke gevolgen sexting kan hebben. Veroordeel niet en laat merken dat je begrijpt dat sexting spannend is. Vertel ook dat je kind daarin niet de enige is, maar dat het beter is om zijn of haar nieuwsgierigheid op een andere manier te bevredigen. Sexting kan immers grote gevolgen hebben voor de rest van je leven. In sommige gevallen worden kinderen met de beelden gechanteerd, wat hun positie nog kwetsbaarder maakt. In enkele gevallen heeft sexting zelfs tot zelfdoding geleid. Wanneer kinderen en pubers zich dit realiseren denken ze vaak wel twee keer na voordat ze een pikante foto van zichzelf naar iemand versturen.

Kortom: blijf met je kind praten en zoek hulp waar dat nodig is. Wees het grootste supportsysteem van je kind, als het kan samen met je partner. Maak je kind duidelijk dat hij of zij altijd bij jou terecht kan, wat het ook is. Alleen door kinderen en pubers mediawijs te maken en te steunen lopen zaken als grooming en sexting niet uit de hand.

Heeft jouw kind weleens te maken gehad met sexting of grooming? En wat heb je ertegen kunnen doen? Laat het ons weten in de comments of stuur ons een berichtje.

Meer informatie

Waarom kijken kinderen eigenlijk naar porno?
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?
Seksuele ontwikkeling – De prille ontdekking van de seksualiteit
Yubo – Kinder Tinder
In handen van een loverboy
Online oplichting, hoe bescherm je jezelf hiertegen?
Van slut shaming tot groepsaanrandingen – hulp en advies
Veilig online? Lees onze 5 gouden tips!
Kinderen en social media. Vanaf welke leeftijd?
Puberliefde – Hoe ontdekken pubers de liefde?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten