Groep-B-Streptokok bacterie, wat betekent een besmetting voor je baby?

Groep-B-Streptokok bacterie

Groep-B-Streptokok is een bacterie die bij veel mensen in de darmen of in de vagina en baarmoedermond voorkomen. Over het algemeen kan dit geen kwaad, maar baby’s kunnen besmet raken tijdens de geboorte. In sommige gevallen leidt dit tot ziekteverschijnselen. De ziekte kan meestal goed behandeld worden met antibiotica.

Wat zijn Groep-B-Streptokok infecties?

Groep-B-Streptokok infecties (GBS) komen regelmatig voor (1 op de 5 mensen zijn drager) maar meestal veroorzaken ze geen ziekte. Als je drager ben van deze ziekte, kun je wel je kindje tijdens de bevalling besmetten. Gelukkig wordt slechts 1 op de 1000 kinderen ziek door deze besmetting. Dit wordt de GBS-ziekte genoemd. Vaak is de ziekte goed te behandelen met verschillende antibiotica. Toch sterft zo’n 5% van de kindjes aan deze ziekte.

Besmetting

De besmetting vindt plaats door direct contact, zoals bij de bevalling het geval is. Wanneer je een risicofactor bent, kan er tijdens je zwangerschap op worden gecontroleerd. Als je inderdaad drager blijkt te zijn, kan er voor worden gekozen om antibiotica toe te dienen om de kans op besmetting van je baby tijdens de bevalling te verkleinen.

In de baarmoeder

Besmetting kan al gebeuren in de baarmoeder, na het breken van de vliezen. Via het vruchtwater kunnen de bacteriën je baby bereiken. Hoe langer de vliezen zijn gebroken, hoe groter de kans op besmetting.

In de vagina

Als er Groep-B-streptokokken in de vagina aanwezig zijn, kan je kindje tijdens de uitdrijvingsfase van de bevalling worden besmet.

Na de geboorte

Je kindje kan in de eerste dagen na de bevalling via de handen van een volwassene worden besmet. Vanaf zo’n 12 weken neemt de kans op besmetting af.

lijn groen oudersenzo
Groep-B-Streptokok bacterie

GBS-ziekte

Als je kindje ziek is geworden, zal dit zich onder andere uiten in zijn ademhaling. Een ziek kindje ademt snel en oppervlakkig en zal soms zelfs even stoppen met ademhalen. Hij krijgt hierdoor niet voldoende zuurtstof, waardoor hij blauw, bleek of grauw eruit kan zien. Misschien zelfs slap aanvoelen en suf zijn.
Koorts of juist ondertemperatuur kunnen wijzen op de GBS-ziekte, maar bijvoorbeeld ook niet willen drinken en spugen.

Ontstekingen

Besmette kindjes kunnen ziek worden gevolg van ontstekingen:

bloedinfectie
longontsteking
hersenvliesontsteking
Soms kunnen er zelfs ontstekingen tegelijkertijd voorkomen.

Besmetting voor de geboorte

Als je kindje voor de geboorte al is besmet, kunnen er veranderingen optreden in zijn hartactie. Zeker als de uitgerekende datum al is verstreken en de bevalling zich nog niet aankondigt.
Ook als jij koorts krijgt tijdens de bevalling kan dit een teken zijn dat hij is besmet.

Besmetting langere tijd na geboorte

Je kindje kan een kreunende ademhaling krijgen. Dit kan een eerste verschijnsel zijn van besmetting. Belangrijk dus om goed op de ademhaling van je kindje te blijven letten! Ook kan zijn ademhaling versnellen, kan hij een afwijkende kleur krijgen en koorts.

Onderzoek

Onderzoek op GBS is geen standaard onderzoek bij zwangere vrouwen. GBS komt veel voor (20% van alle zwangeren) maar het geeft sporadisch ernstige gevolgen. Er zijn wel factoren die de kans op besmetting kunnen vergroten. Bijvoorbeeld door te vroeg gebroken vliezen. In dat geval is het raadzaam om een kweekje te doen van de schede.

Niet te voorkomen

Behoudens bepaalde voorzorgsmaatregelen is het niet echt mogelijk om een GBS-besmetting te voorkomen.
In enkele gevallen kan het kindje direct na de geboorte antibiotica voorgeschreven krijgen van de kinderarts. In de meeste gevallen wordt echter geadviseerd om de baby de eerste 48 uur extra in de gaten te houden.

liefs Marion

Meer informatie

10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Welke klassieke kinderziekten zijn er?
Huiduitslag bij je baby – Check de rode vlekkenwijzer

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *