Spannend naar school! Wat leert je kind in groep 1?

Wat leert je kind in groep 1?

En dan is je mannetje of vrouwtje vier en gaat het (voor je gevoel) de grote, wijde wereld in. Hij gaat naar de basisschool! Je vierjarige gaat graag of vindt het helemaal niks, maar 1 ding is zeker: hij of zij groeit opeens uit van een peutertje die nog heerlijk aanhankelijk is, tot een echte kleuter die al best wel goed weet wat hij of zij wil. En zichzelf nu al echt héél groot vindt. Maar wat leren ze nu eigenlijk in groep 1? Spelen ze alleen maar of gebeurt er al meer?

Spelend leren

Gelukkig is de trend een beetje stopgezet. Waar kleuters vooral speelden en zo leerden, kwam er een tijd waarin er steeds meer verwacht werd van deze ukkies. Opeens moesten er al echte toetsen gemaakt worden of werden er al best hoge eisen gesteld. Gelukkig wordt er steeds meer ingezien dat spelend leren dé norm zou moeten zijn op deze leeftijd. Maar goed, dan nog wordt er geleerd en misschien juist wel nog veel meer….

Ieder kind zijn eigen ontwikkeling

Uiteraard zullen ook kleuters zich in hun eigen tempo ontwikkelen. Aan het einde van groep 1 zal echt niet iedere leerling net zo ver zijn. Gelukkig is dat ook helemaal niet erg. Nu zijn ook de eisen die scholen stellen nog wel eens verschillend en natuurlijk ook de werkwijze. Maar over het algemeen genomen zal een kind niet snel groep 1 nog een jaartje overdoen. De ontwikkeling gaat met sprongen en het kan zomaar zo zijn dat je kind over een maandje die sprong gemaakt heeft en opeens als een speer gaat… De overgang naar groep 3 is een ander verhaal. Daar zal een kind wel echt aan toe moeten zijn.

lijn groen oudersenzo
Wat leert je kind in groep 1?

Veel bewegen

Kleuters krijgen de vrijheid om veel te spelen en te bewegen. Gewoon vrij spelen, maar ook gymnastiek, met bewuste opdrachten. Of bijvoorbeeld een spel waarbij tellen en bewegen samengaan. Voor de motoriek is dit heel fijn. Je kindje kan zijn energie lekker kwijt en leert er wel degelijk van. Zoals gezegd door onderhand iets te leren als tellen of kleuren maar ook dingen als hoe je op een fijne manier met elkaar om hoort te gaan. Samenwerken, samen spelen, dingen delen: het komt allemaal voorbij. Overigens wordt er ook in hogere groepen steeds meer gebruik gemaakt van bewegen en leren. Bewegend leren schijnt goed te zijn voor o.a. de concentratie.

Knutselen

Knutselen is ook zo’n heerlijke activiteit die veel kinderen fijn vinden om te doen. En ook dat is helemaal niet zomaar iets doen. Ook hier kunnen opdrachten in verwerkt zitten, zoals een bepaalde vorm herkennen of tekenen of uiteraard weer iets met kleuren. Maar ook helpt het priegelwerk, zoals knippen, om de fijne motoriek te trainen. En laat je die nu net nodig hebben om te kunnen schrijven!

Leren luisteren en stil zitten

In de kring zitten en naar elkaar luisteren: je kind leert er inderdaad van alles mee. Het leert om te luisteren, maar ook om zijn eigen zegje te durven doen. Het leert informatie op te pikken (wat de juf uitlegt bijvoorbeeld), stil te zitten, concentreren, meedoen én weer het sociale contact. Want als er iemand praat, ben jij stil. En je luistert dus… In de kring worden ook weer vaardigheden geoefend, die echte leerdoelen zijn. Zoals weer die kleuren, getallen en lettertjes.

Liedjes zingen

Veel liedjes zingen. In de kring of misschien wel buiten op het schoolplein. Ook hierin kunnen leerdoelen zitten, zoals rijmwoorden leren. Spelenderwijs gevoel voor taal overbrengen dus.

Engels leren

Op de basisschool van mijn kinderen wordt er al vanaf de kleuterklassen spelenderwijs Engels geleerd. Gewoon lekker speels, met een dansje of een filmpje. Klinkt misschien heel erg overdreven, maar hoe jonger een kind is, hoe makkelijker het een andere taal leert. En als je het dan gewoon leuk houdt: alleen maar een win-win situatie, lijkt mij.

Technische inzichten

Ook de techniek komt aan bod bij kleuters. Inzicht krijgen door met speelgoed als Knexx of Lego bezig te zijn. Wat past wel en wat niet bij elkaar. Hoe maak je iets zo dat het niet uit elkaar valt. Passen, meten en ervaren dus. En uiteraard leren samenwerken!

Kortom: er wordt geleerd!

Misschien denk je weleens, als je op school van je kind rondloopt, dat de kleuters vooral spelen. Maar zoals je hebt kunnen lezen, gebeurt er bijna niets zomaar. Achter het meeste zit wel degelijk een leerdoel. Spelenderwijs leren is niet alleen leuk, het is ook de meest logische manier voor een kleuter. Zo heeft het immers ook leren lopen, leren praten en ga zo maar door. Misschien moeten we er juist als volwassenen wel een voorbeeld aan nemen…

liefs Wil

Meer informatie

Voor het eerst naar de basisschool, maar welke kies je?
Spannend naar school! Wat leert je kind in groep 1?
Word jij luizenpluizer of voorleesmoeder op de basisschool?
Met deze acht manieren kun jij je kind slimmer maken!
Eerste dag naar school. Zo spannend is het!
Uitleg van het AVI-systeem
Hoe vind je de beste basisschool voor je kind?
Basisonderwijs: Welke basisschool kies jij voor je kind?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *