Zo heftig kan groeipijn zijn!
Soms kan een kind plotselinge scherpe pijnscheuten krijgen in zijn been of armen. De kans is groot dat deze pijn wordt veroorzaakt door groeipijn. Dit kan zelfs gepaard gaan met hoofdpijn, buikpijn en huilbuien. Het is volstrekt ongevaarlijk, maar de impact kan behoorlijk pittig zijn en zelfs belemmerend voor bepaalde dagelijkse bezigheden.
Hoe vaak komt groeipijn voor?
Zo’n twintig tot dertig procent van de kids tussen de 3 en 8 jaar, heeft hier (regelmatig) last van. Geen kleine groep dus. Het ziet er naar uit dat erfelijkheid hierin een rol speelt. Als jij er als kind (veel) last van hebt gehad, is de kans groot dat jullie kind hier ook mee te maken gaat krijgen. Bij meisjes komt het overigens iets vaker voor dan bij jongens.
Wat is groeipijn?
Al in 1823 beschreef een Franse arts over “maladies de la croissance” ofwel “groeiziekten”. Vroeger werd gedacht dat de pijn voortkwam uit een acuut reuma. Gelukkig weten we inmiddels beter. Eigenlijk is de naam “groeipijn” behoorlijk misleidend, want groei lijkt geen rol te spelen in deze onschuldige (maar soms pittige) beenpijn. De precieze oorzaak van groeipijn is eigenlijk niet bekend. Artsen vermoeden dat de pijn komt door overbelasting van de spieren en pezen. Het ziet er naar uit dat kinderen met platvoeten en/of hypermobiliteit makkelijker last krijgen van groeipijn.
Groeipijn komt het meest voor in de schenen, kuiten dijbenen en kniekuilen. Vaak in de avonduren of midden in de nacht als je kind rust. Veelal verschijnen de klachten na een vermoeiende of sportieve dag. De pijn kan na een minuut of dertig voorbij zijn, maar het kan soms wel uren aanhouden. Op de plek zelf is doorgaans niets te zien en er zijn ook geen andere kenmerkende klachten. Wel kan het soms gepaard gaan met buikpijn.
Wat kun je aan groeipijn doen?
Stel in eerste instantie je kind gerust, zodat hij niet in paniek raakt. Warmte kan helpen om de pijn te verzachten. Dit kan bijvoorbeeld door het been te masseren, warmte kompressen op de pijnlijke plek te leggen of een warme douche te nemen.
Zorg overdag voor een goede balans tussen rust en bewegen. Als je bijvoorbeeld tijdelijk bent gestopt met (actief) sporten, bouw het dan weer geleidelijk op en ga niet direct als een malle tekeer.
Probeer wat strekoefeningen voor een betere bloeddoorstroming. Soms kan het helpen de benen wat hoger te leggen.
Als je kind veel last heeft van groeipijn, kun je met de huisarts overleggen of het zinvol is er een fysiotherapeut te laten kijken naar de houding en looppatroon van je kind.
Is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk?
Groeipijn op zich is pijnlijk maar redelijk onschuldig. Er kunnen echter redenen zijn waardoor het toch verstandig is om een afspraak bij je huisarts te maken. Bijvoorbeeld als:
- hij een zieke indruk maakt en/of andere symptomen heeft;
- regelmatig pijn heeft aan slechts één (hetzelfde) been;
- je ziet dat je kind overdag mank loopt;
- overdag en/of in de ochtend ook veel pijn heeft;
- hij jonger is dan drie jaar (of ouder dan tien jaar);
- hij onverklaarbare koorts heeft;
- de pijnklachten lang aanhouden;
- je zelf niet gerust bent en het niet vertrouwt.
Meer informatie
Hoe herken je een ontwikkelingsachterstand bij je kind?
Leven met hypermobiliteit, hoe doe je dat?
Platvoeten, O-benen en X-benen
De snelle ontwikkelingsfase van peuters
Het consultatiebureau. Wat kun je ervan verwachten?
Welke fysieke veranderingen kun je verwachten in de puberteit?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com