Griep en zwangerschap

Griep en zwangerschap

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook influenza virus genoemd. “Influenza” komt van het italiaanse “influenza di freddo” wat betekent: “de invloed van de kou”. Vaak wordt griep – ten onrechte – verward met een verkoudheid, hoesten of koorts. Griep is echter een besmettelijke ziekte van de luchtwegen en toch net een beetje anders dan een simpele verkoudheid.

Wat is de griep?

Ook in Nederland komt griep voor, vooral in de wintermaanden. Gedurende deze maanden kan het virus zich makkelijker verspreiden. Je wordt dus niet ziek van de kou, maar om het simpele feit dat dit virus het heerlijk vindt in de winter. Meestal melden de eerste gevallen zich al in oktober, waarbij de hoogste piek ligt tussen december en februari. Rond april wordt het dan weer rustig, maar dan zijn landen als Australië en Nieuw-Zeeland aan de beurt, want dan begint de winter daar.

Omdat er veel verschillende soorten griepvirussen zijn – die steeds veranderen – wordt er doorgaans gesproken over “de seizoensgriep”. Er zijn twee typen griepvirussen die de meeste griepgolven op hun geweten hebben: influenzavirus A en B. Deze zijn ook weer onder te verdelen, maar dat is niet zo interessant. De griep blijft zich steeds veranderen, zodat je er nooit resistent voor kan worden en de griep altijd opnieuw kunt krijgen.

Het virus is besmettelijk en we besmetten elkaar via ons speeksel, snot en/of slijm, dat zorgt voor kleine besmettelijke rondzwevende deeltjes in de lucht (aerosols). Besmetting gaat dus makkelijk en rap. De incubatietijd is twee dagen. Dan merk je zelf nog niet zoveel van het virus, maar dan ben je wel al besmettelijk voor anderen. Zelfs nadat de symptomen verdwenen zijn, kun je het virus gewoon nog overdragen.

lijn groen oudersenzo
Griep en zwangerschap

De zomergriep

In de zomer hoor je soms wel iets over “de zomergriep”, maar dit is een ander soort griep. De zomergriep staat meer bekend als buikgriep. Deze buikgriep wordt veroorzaakt door het enterovirus, rotavirus of norovirus. Ook dit virus wordt overgedragen door kleine deeltjes in de lucht. Een draaiende airco zorgt dus al snel voor meer besmettingen.

De buikgriep kan zo’n 4 tot 7 dagen duren en is net als zijn grote broer de Wintergriep, erg besmettelijk. Heb je hem te pakken? Zorg er dan voor dat je zo min mogelijk anderen besmet en tref de volgende maatregelen

  • was regelmatig je handen
  • was het beddengoed op 90 graden
  • drink veel water
  • herstel je vochtbalans met O.R.S.
  • eet makkelijk verteerbare producten (vermijd kruidig eten)
  • reinig na het toiletbezoek WC, kraan en spoelknop

Wat is het verschil met een verkoudheid?

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en verkoudheid door een tal van virussen, waarvan meestal het rhinovirus de boosdoener is. De symptomen lijken op elkaar, maar een verkoudheid is veel milder en leidt zelden tot complicaties. Bij griep is dit veel vaker het geval.

Symptomen van de griep

De griep kan meerdere dagen en soms zelfs enkele weken duren voordat je klachten zijn verdwenen. Als de griepsymptomen na een paar dagen niet afnemen kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Symptomen van de griep kunnen zijn:

  • hoge koorts (oplopen tot 39 graden of hoger)
  • koude rillingen
  • spierpijn
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • keelpijn
  • droge hoest
  • loopneus

Kan iedereen de griep krijgen?

Ja zeker, maar er zijn wel groepen mensen die een groter risico lopen en vatbaarder zijn voor de griep. Mensen die in een risicogroep zitten kunnen het beste al in een eerder stadium contact opnemen met de huisarts. Risicogroepen zijn:

  • mensen vanaf 60 jaar
  • met een longziekte, hart- of vaatziekte, nierziekte of diabetes
  • mensen met weinig weerstand door medicatie en/of chemotherapie

Griep is besmettelijk

Griep is besmettelijk en wordt overgebracht door aerosolen (kleine deeltjes in de lucht). Goede hygiëne helpt om de ziekte te voorkomen. Het beste is om bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje te gebruiken, dit na gebruik weg te gooien en daarna de handen te wassen. Als men geen papieren zakdoekje bij de hand heeft, houd dan de hand voor de neus en mond en was hierna de handen. Leer kinderen dit ook te doen.

Risico’s griep en zwangerschap

De hoge koorts die de griep veroorzaakt kan weeën opwekken en is daardoor slecht voor het ongeboren kind. Zuigelingen hebben kans op een ernstiger beloop. Pasgeborenen zijn door maternale antistoffen (ook in de moedermelk) beschermd, tenzij het een variant van het influenzavirus betreft.

Advies bij griep

Bij koorts hoger dan 38.5°C moet contact worden opgenomen met de huisarts, verloskundige of behandelend gynaecoloog. Gebruik paracetamol tegen koorts en pijnklachten. Wanneer de zwangere naast de griep ook een bacteriële ontsteking aan de luchtwegen heeft dan wordt antibiotica voorgeschreven. Wie elk jaar een griepprik haalt omdat zij tot een risicogroep voor griep behoren moeten dit ook tijdens de zwangerschap doen.

Help je lichaam herstellen

Neem voldoende rust en ziek goed uit. Geef je lichaam de kans zich goed te herstellen en blijf voldoende drinken. Door de hoge koorts kan je lichaam sneller uitdrogen omdat je wat meer zweet. Om de koorts wat te laten zakken kun je ook een lauwe douche of bad nemen. Kleed je ook niet te warm aan, zodat je lichaam in staat is zijn warmte kwijt te raken.

Griep voorkomen

Ieder jaar krijgen veel mensen in Nederland de griep. Wel zo’n 5 tot 10 procent. Het is dus helaas niet te voorkomen dat je de griep krijgt, maar je kunt wel bepaalde voorzorgsmaatregelen in acht nemen.

  • Regelmatig je handen met zeep wassen
  • Houd bij hoesten en niezen je neus en mond bedekt
  • Zorg voor voldoende frisse lucht (zet een raam open)
  • Zorg voor zo min mogelijk contact met je neus en mond
liefs Marion

Meer informatie

Het norovirus, hoe besmettelijk is het?
Wat doet een gynaecoloog en wanneer komt hij in beeld?
Wat doet een verloskundige?
Het coronavirus of wuhanvirus
Moeder is ziek. Hoe overleef je dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *