Hoe verzorg je een grasparkiet?
Parkieten (Melopsittacus undulatus) zijn kleine papegaaiachtige, waarvan de grasparkiet de bekendste is. Deze mooie gekleurde vogels komen oorspronkelijk uit Australië. Hier trekken ze in grote groepen rond, waar ze grote afstanden afleggen op zoek naar voedsel. Rond 1850 werd de grasparkiet Europa ingevoerd. De mooie kleurige vogeltjes werden al snel heel populair en dat zijn ze eigenlijk nog steeds.
Vrolijke kwetteraars
Parkieten zijn vrolijke, sociale, gezellige kwetteraars en zeker geschikt als gezelschapsdier. Een grasparkiet in een kooitje heeft veel aandacht nodig, anders gaan ze zich vervelen. Het zijn immers groepsdieren. Om verveling tegen te gaan is het raadzaam wat speelgoed in de kooi te leggen en/of op te hangen. De kleurige vogeltjes oefenen een enorme aantrekkingskracht uit op kinderen maar wees hier een beetje voorzichtig mee. Een grasparkiet is een nogal fragiel en kwetsbaar diertje. Een vleugeltje of pootje is snel gebroken. Vanaf een jaar of zeven zijn kinderen goed in staat – uiteraard onder toezicht van een ouder – voor de vogel te zorgen.
Leren praten
Parkieten kun je tam maken en leren praten. Het beste is een net uitgevlogen grasparkiet te kopen die overigens wel oud genoeg is om zelfstandig te eten. Natuurlijk gaat het tam maken van de parkiet en hem leren praten niet vanzelf. Je hebt hier een aardig portie geduld voor nodig en de nodige uurtjes vrije tijd. Op deze website staat een goede beschrijving van het tam maken van de parkiet.
The looks
Pasgeboren grasparkieten zijn blind, maar ze groeien heel snel en hoe sneller ze groeien hoe eerder ze kunnen zien. Parkieten hebben mooie felle kleuren (groen, blauw, geel, violet, grijs, wit). Aan de neusdop kun je zien of het een mannetje of vrouwtje (ook wel pop genoemd) is. De neusdop is een stukje kaal vlees op de bovensnavel waarin de neusgaten zitten. Mannetjes hebben een blauwe neusdop en vrouwtjes hebben een roze/lichtbeige neusdop. Als het vrouwtje in en broedstemming is, wordt haar neusdopje bruin.
Vier tenen
Parkieten hebben 4 tenen: 2 van voren en 2 van achteren (in tegenstelling tot zangvogels die 3 tenen van voren hebben en 1 teen van achteren). Door deze goede verdeling kunnen parkieten goed klimmen en zich goed vasthouden.
In verhouding tot hun lichaam hebben parkieten grote ogen die sterk naar opzij zijn geplaatst. Dit zorgt ervoor dat een grasparkiet bijna onmogelijk ongemerkt kan worden beslopen.
Eten eten eten!
Grasparkieten zijn zaadeters, net als papegaaien. De beste voeding is een compleetvoer (te koop bij de dierenspeciaalzaak), ook pellets genoemd, bij voorkeur bestaande uit uitsluitend biologische grondstoffen. De voeding bevat alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhouding. Geef je parkiet dagelijks een afgepaste hoeveelheid parkietenzaad, op deze manier voorkom je dat je parkiet alleen de lekkerste zaadjes eruit pikt.
Als extraatje mag je parkiet iedere dag een stukje fruit, groenvoer of kruiden (peterselie en basilicum). Dit moet echter wel heel goed gewassen worden want groente en fruit bevatten vaak pesticiden en die zijn giftig voor je parkiet. Een parkiet mag in principe alle fruitsoorten hebben. Bij het geven van groente kun je denken aan: broccoli, blaadje andijvie, worteltjes, et cetera. Geef je parkiet liever geen sla, of in ieder geval niet te vaak: van sla kan je parkiet waterige ontlasting krijgen.
Pas op met avocado en rabarber
Geef je parkiet nooit avocado of rabarber. In deze producten zitten – voor je parkiet – giftige stoffen.
Je parkiet heeft ook een stukje zeeschuim nodig. Dit is een bron van kalk die ze gebruiken om hun snavel af te slijpen, anders zou deze (net zoals bij nagels) te ver doorgroeien. Ze krijgen gelijkertijd kalk binnen, wat ze ook nodig hebben. Kalk is vooral van belang voor leggende vrouwtjes. Zeeschuim (sepia) kun je ook zelf op het strand vinden. Voor je dit gaat gebruiken moet het stuk echter wel eerst worden uitgekookt om het zeezout te verwijderen.
Eivoer
Als je parkiet in de rui is, kun je hem eivoer geven als extraatje. Dit kun je kant-en-klaar bij de dierenwinkel kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Prak een ei fijn en meng hier wat beschuitkruimels doorheen. Het verse mengsel mag maar een paar uur in de kooi staan, want het is sterk aan bederf onderhevig.
Ook heeft je parkiet grit (maagkiezel) nodig voor een goede spijsvertering. In schelpenzand zit doorgaans grit, maar je kunt het eventueel ook los kopen.
Bakje water
Natuurlijk heeft je parket ook een bakje water nodig. Hoewel hij uit droge streken komt en niet veel drinkt, moet hij altijd de beschikking hebben over vers drinkwater.
Pasgeboren parkieten moeten gemalen eten krijgen. Je kunt ze bijvoorbeeld gemalen zonnepitten geven of, als ze al iets ouder zijn, gemalen zachte appel.
Het verblijf van de grasparkiet
Het beste verblijf voor een parkiet is een hoge kooi met horizontale spijlen. Parkieten zijn namelijk goede klimmers en ook in een kooi willen ze dit graag doen. De tralies mogen niet verder dan 12 mm uit elkaar staan, anders kan hij er met z’n kopje doorheen en misschien niet meer terug.
De kooi kan het beste worden geplaatst in een zonnige of lichte kamer. Plaats de kooi echter niet in de directe zon, want hier kan hij niet tegen, net zo min als hij tegen tocht kan.
Hang (of zet) de kooi nooit in de buurt van een televisie of geluidsbox. Deze apparatuur laat een hoge pieptoon horen die voor het menselijke gehoor niet waarneembaar is, maar waar je parkiet gek van wordt. Ook is het af te raden een vogelkooi in de keuken te plaatsen. Bak- en braaddampen zijn slecht voor de gezondheid van een parkiet.
Housnippers
Op de bodem van de kooi leg je een klein laagje houtsnippers (van beukenhout of corbo van mais) of schelpenzand. Deze bodembedekking moet minimaal 1x per week worden verschoond. Hang minimaal 3 houten stokken in de kooi van de juiste dikte (de nageltjes van zijn voor- en achterpootjes mogen elkaar niet raken als zijn tenen rondom het stokje zitten).
Natuurlijk heb je ook een etensbakje nodig en een drinkbakje. Uiteraard moeten ook deze regelmatig worden schoongemaakt.
Zwembakje
Sommige parkieten vinden een zwembakje heerlijk. Deze bakjes kun je met een beetje water erin aan de kooi hangen. Overigens houden niet àlle parkieten van zwemmen. Als je parkiet niet van zwemmen houdt, kun je hem af en toe een beetje nevelen met een plantenspuit (niet direct besproeien).
Een parkiet moet regelmatig vrij rondvliegen. Zorg ervoor dat de kamer goed is afgesloten (deuren dicht, ramen dicht) zodat je parkiet niet kan wegvliegen. Bedek ook zoveel mogelijk de ramen (vitrage, gordijnen of lamellen gesloten) zodat je parkiet niet tegen het glas kan aanvliegen. Als de ramen onbedekt zijn, zal hij dit zien als een vrije doorgang waar hij gewoon doorheen kan vliegen.
Samen of alleen
Een parkiet is een heel sociaal dier die absoluut gezelschap een aandacht nodig heeft. Een parkiet die alleen is, heeft extra veel aandacht nodig: het gebrek aan een maatje zal door jou gecompenseerd moeten worden. Als je weinig tijd hebt om de vogel aandacht te geven, kun je beter een koppeltje nemen. Dit kunnen 2 mannetjes, 2 vrouwtjes of een mannetje en vrouwtje zijn.
Verzorging van de parkiet
Een goede verzorging is essentieel voor een gezonde parkiet. Het is niet altijd gemakkelijk om een zieke vogel te herkennen. Van naturen probeert een vogel namelijk zijn ziek zijn te verbergen. Toch zijn er een paar verschijnselen waarop je alert moet worden. Mocht je één of meerdere van deze verschijnselen bij je parkiet ontdekken, neem dan gelijk contact op met een dierenarts.
Verschijnselen van een zieke parkiet
De volgende verschijnselen duiden er op dat je parkietje mogelijk ziek is:
- De vogel eet en/of drinkt niet
- Hij zit met opgezette veren op 2 pootjes
- De parkiet slaapt op 2 pootjes
- Je parkiet praat en/of kwettert niet meer
- De ontlasting is waterig
- De kopveren van de parkiet zijn bevuild door slijm
- Er is sprake van evenwichtsstoornissen
- De vogel slaapt meer dan normaal
- De vogel heeft geen interesse voor zijn omgeving
Prijs en aanschaf van een grasparkiet
Een parkiet kun je kopen in een dierenwinkel, dierenasiel, bij een kweker, bij mensen thuis of via een advertentie op internet. Of je nou je vogeltje in een dierenwinkel koopt of bij mensen thuis, let er altijd op dat het beestje gezond is. Ook in dierenwinkels worden niet alle dieren even goed verzorgd… Een gezonde vogel heeft heldere ogen, een goed gevormde snavel en schone veren. Een parkiet is over het algemeen niet duur. Voor ongeveer 10 tot 15 euro koop je een leuke parkiet.
Hoe leer je een parkiet praten?
Parkieten kunnen, net als de meeste andere papegaaiachtige, leren om geluiden te imiteren en/of te praten. Het is zelfs zo dat de grasparkiet het duidelijkst kan ‘praten’van alle vogels. Het is moeilijk hem dit te leren maar het resultaat is prachtig. Met ‘spraakles’ kan men het beste vroeg beginnen; mannetje of vrouwtjes, dat maakt niet uit: ze kunnen beiden even snel en even goed praten. Of ze willen praten hangt af van het karakter van het parkietje.
Eenvoudige woordjes
Begin met het aanleren van eenvoudige woordjes als ‘hallo’ of met de naam van de vogel, als die tenminste niet langer is dan twee lettergrepen. De stem van een vrouw of kind is makkelijker te imiteren vanwege de hogere toon. Overweeg dit bij de beslissing wie in het gezin de logopedist mag worden. Geef elke dag even spraakles, liefst ’s ochtends of in het begin van de avond, wanneer de vogel het actiefst is. Zorg dat de vogel tijdens de les niet wordt afgeleid door de televisie, de radio, of door andere mensen en vogels. Het moet heel rustig zijn, zodat je kunt rekenen op de volledige aandacht van de vogel. De sleutel tot succes is het blijven herhalen van een woord. Haal geen woorden door elkaar, en ga pas verder met een nieuw woord wanneer de parkiet het vorige woord onder de knie heeft.
Is het natuurlijk?
Is het wel natuurlijk om de vogel te leren praten? Ten slotte leert hij dit alleen omdat hij graag communiceert en bij gebrek aan een soortgenoot neemt hij dan genoegen met de mens die hem verzorgt. Parkieten zijn vrij goede imitators die ook gemakkelijk kreten overnemen van vogels in een kooi waar ze naast staan, ook als dit een geheel andere soort is. Parkieten die zich bij gebrek aan een partner noodgedwongen meer op hun verzorger gaan richten worden wel makkelijker tam.
Meer informatie
De verzorging van een cavia
12 spullen die je nodig hebt voor je hond
De invloed van huisdieren op kinderen
Een konijn als huisdier. Hoe moet je hem verzorgen?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com
Ik vind het een goede en handige tekst.