Gooien en smijten, op deze manier leert de ontdekkende peuter!
Je bent druk bezig de de badkamer schoon te maken en je let even niet op de kleine man. Pas wanneer je je weer omdraait zie je wat hij heeft gedaan. De volledige wasmand heeft hij omgekiepert en hij zit vrolijk met het vieze wasgoed te spelen. Daar zat je even niet op te wachten. En zelf de boel weer opruimen, dat doet hij nou weer niet.
Hoe goed je peuter ook de boel overhoop kan halen, het zal nog maanden duren voordat hij enigszins in staat zal zijn, de troep ook weer op te kunnen ruimen.
Ontwikkeling
Voor jou lijkt het misschien alsof je peuter alleen maar troep aan het maken is, maar eigenlijk is hij zich gewoon aan het ontwikkelen. Vooral de fijne motoriek wordt hiermee geoefend. Belangrijk dus. Maar misschien niet altijd even handig. Daarom geven wij wat tips hoe je je peuter hierin kunt begeleiden, zonder zelf overspannen te raken.
Leeggooi tips
Tip 1 – Let op zijn veiligheid
Ontwikkelen is fijn, maar dan wel op een veilige manier. Zorg er daarom voor dat je peuter niks overhoop kan halen wat gevaarlijk kan zijn. Bijvoorbeeld een kastje met schoonmaakmiddelen of lade met messen, lucifers en/of scharen. Hij zal er geen kwaad in zien, maar dat kan het natuurlijk wel. Berg dit soort producten buiten zijn bereik op. Je kunt deze kastjes ook beschermen met een ‘kinderslot’, zodat hij niet in staat is de deurtjes zelf te openen.
Natuurlijk kun je hem verbieden om in dergelijke kastjes te komen, maar je peuter heeft nog even tijd nodig om zijn impuls te leren bedwingen om aan dingen te komen waar hij eigenlijk helemaal niet aan mag komen.
Tip 2 – Bied hem de gelegenheid
Geef hem de gelegenheid iets leeg te gooien wat wél veilig is. Je kunt dat ook zelf maken. Denk bijvoorbeeld aan een mandje met verschillende lapjes stof. Je hebt vast wel wat oude kleding, of oude tassen waar je stukjes stof vanaf kunt halen en waarmee je een mandje kunt vullen. De verschillende materialen maakt het natuurlijk extra leuk. Doe er liever geen touw in, of ander materiaal waarmee hij zich eventueel zou kunnen wurgen, maar beperk je tot kleine stukjes stof.
Natuurlijk kan hij zijn eigen speelgoedton ook prima leeggooien, of een grote mand met knuffelberen.
Tip 3 – De zandbak
Het zand in de zandbak is perfect geschikt om verschillende producten mee te vullen en weer te legen! Lege kopjes, lege flessen, bakjes, je hebt vast nog wel wat plastic schaaltjes in de keuken die je niet meer gebruikt. Je kind zal zich hiermee prima vermaken! In de zomer kan er ook nog wat water aan te pas komen en dan wordt het natuurlijk helemaal dikke pret!
Tip 4 – Ruim spelenderwijs samen op
Vullen is helaas voor veel peuters lang niet zo leuk als leeggooien. Opruimen zal waarschijnlijk daarom ook wat minder enthousiast worden gedaan, maar kan wel een stuk aantrekkelijker voor hem worden als je er een leuk spelletje van maakt. Zing er bijvoorbeeld een leuk liedjes bij. Je kunt ook steeds om en om een speelgoed of blokje in de doos opruimen. Blijf wel waakzaam want leeggooien blijft voor hem het allerleukste! De kans is dus groot wanneer alle speelgoed of blokjes in de doos zitten, hij de doos vrolijk weer omkiepert!
Tip 5 – Houd het leuk
Het heeft geen zin druk uit te oefenen als hij het niet goed doet, of niet gemotiveerd mee gaat opruimen. Straffen heeft ook geen zin, want hij heeft eigenlijk niks fout gedaan. Sterker, hij heeft van het leeg gooien alleen maar geleerd. Natuurlijk kun je hem wel duidelijkheid geven en hem vertellen dat hij de chaos niet door het hele huis mag verspreiden. Wijs hem een plekje waar hij het mag doen, zodat niet je hele huis een chaos wordt.
Je kunt hem ook uitdagen door te zeggen: ‘Ik ben heel erg benieuwd hoe snel jij…’ of ‘Kun jij de blokjes opruimen binnen de tijd dat ik een liedje zing?’
Uitleg heeft nog geen zin
Pas als je peuter zo’n anderhalf jaar is, heeft het pas zin om hem een reden te geven waarom iets niet mag. Voor die tijd heeft het nog niet zoveel zin. Vanaf zo’n achttien maanden kun je hem uitleggen dat het gevaarlijk kan zijn om dingen rond te laten slingeren, omdat er mensen over kunnen vallen of iets kapot kunnen trappen.
Op de grond gooien
Peuters vinden het prachtig om dingen te laten vallen, bijvoorbeeld hun knuffeltje vanaf de kinderstoel op de grond te gooien, of zijn speelgoedje uit zijn bed te kieperen. Of, waar je nog minder blij van wordt, zijn eten op de grond te gooien. Het feit dat jij het voor hem gaat oprapen, is alleen nog maar meer pret. En met jouw irritatie wordt het alleen nog maar leuker voor hem! Hoe kun je er dan het beste mee omgaan?
Gooi tips
Tip 1 – Blijf rustig
Jouw irritatie wakkert hem alleen maar aan om het nog een keer en nog een keer en nog een keer te doen. Hij vindt het er alleen maar leuker op worden. Beter kun je dus zo goed mogelijk je irritatie verbergen en net doen alsof het je allemaal niet uitmaakt.
Tip 2 – Veiligheid
Pas op met breekbare spullen. Zorg ervoor dat hij hier niet bij kan, zodat niet de scherven om je oren vliegen.
Tip 3 – Ook naar de grond
Zet hem gewoon ook op de grond! Hij kan dan de blokjes, knuffels of speelgoed gewoon zelf weer oprapen. Was hij toevallig met eten aan het gooien? Zorg er dan voor dat de maaltijd snel is afgelopen.
Tip 4 – Maak van de nood een deugd
Als je kindje het toch zo leuk vindt om te gooien, misschien kan hij die blokjes dan wel in de doos gooien? Is het gelijk opgeruimd.
Extra informatie
Eten met mes en vork. Vanaf welke leeftijd kan dit?
Gooien met eten, waarom doen peuters dit?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com