Een goede relatie komt niet vanzelf

Een goede relatie komt niet vanzelf, soms moet je er beiden aan werken.

Een relatie hebben is 1 ding, een goede relatie een hele andere. Die heb je niet zomaar, daar zal je wel in moeten investeren. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je je relatie boosten? Samen vechten voor de relatie, hoe doe je dat? Welke tools zijn er?

Als de relatie niet meer vanzelf gaat

In het begin van een relatie is er vaak weinig nodig om gelukkig te zijn. Alles is nog spannend en je bent tot over je oren verliefd. Samen zijn staat hoog in het vaandel. Maar na verloop van tijd zullen dingen je gaan irriteren, misschien, of ben je druk met de kinderen of werk. Dat hoeft niet meteen problemen te geven. Maar er zijn wel valkuilen die uiteindelijk op de loer liggen als jullie niet bewust met jullie relatie bezig zijn:

  • Er wordt geen tijd voor elkaar vrijgemaakt
  • Door alle eigen bezigheden leven jullie langs elkaar heen
  • Er wordt steeds minder rekening gehouden met wat de ander nodig heeft
  • De seksbeleving wordt minder opwindend door verschillende factoren. Zeker sleur zal niet helpen.

Als er kinderen zijn is echt met z’n tweeën iets doen vaak minder makkelijk, terwijl je dan juist mooie gesprekken kunt voeren (of andere dingen doen). Samen dingen doen verbindt.

lijn groen oudersenzo
Een goede relatie komt niet vanzelf, soms moet je er beiden aan werken.

Investeren in je relatie

Merk je dat je niet meer echt gelukkig bent met hoe alles loopt? Erover praten is de eerste stap, want anders weet je partner helemaal niet dat jij dingen graag anders zou willen. Misschien heeft hij (zij) net zo goed punten waar mee geworsteld wordt. Probeer in dit gesprek niet in verwijten te vervallen. Wees gewoon open over de dingen waar je mee zit, zonder direct met je vingertje naar de ander te wijzen! En probeer ook open te luisteren naar wat je partner zegt. Alleen dan heeft het nut. Elkaar meteen in de haren vliegen zal geen oplossing geven, maar juist nog meer irritatie.

Hoe werk je aan een fijne relatie?

Natuurlijk zijn er manieren om een relatie goed te laten lukken.

Aandacht krijgen is fijn. Positieve aandacht dan wel te verstaan. Geef je altijd maar kritiek op de ander, dan is het logisch dat hij alleen maar meer afstand zal nemen. Ook kan hij uiteindelijk er helemaal klaar mee zijn en gewoon niks meer voor je doen. Je hebt toch commentaar, dus waarom zou hij zijn best nog doen? Dat dit een negatieve spiraal is, wat alleen maar slechter en slechter zal worden, mag duidelijk zijn. Behandel je partner dan ook met respect. Laat merken dat je het fijn vindt dat hij er is. Geef jij positieve aandacht, dan zal je die ook veel eerder terugkrijgen.

Besef dat ook je partner zijn behoeften heeft en dat die anders kunnen zijn dan die van jou.

Bewust tijd vrijhouden om samen iets te doen kan al een hele mooie stap zijn. Samen dingen beleven laat jullie nu eenmaal weer dichter bij elkaar komen. Tijd vrijmaken kan betekenen dat je dus bewust minder werken kan. Of even niet afspreekt met andere mensen. Plan tijd in voor elkaar en hou je net zo goed aan die afspraak als dat je doet met een afspraak op je werk of bij vrienden.

Denk niet altijd eerst aan jezelf. Beslissingen neem je samen en je kunt best eens iets doen voor hem, zonder dat het jou voordeel oplevert.

Wees trouw aan je partner.

Zorg goed voor elkaar. Af en toe de ander eens verrassen met een lekker ontbijtje, bijvoorbeeld. Heb je door dat er iets speelt bij de ander, vraag er dan naar.

Hebben jullie kinderen: vorm een team in plaats van dat de opvoeding jullie uit elkaar trekt.

Geheimen staan tussen jullie in! Wees eerlijk naar elkaar toe.

Samen vechten voor je relatie

Hebben jullie het idee dat jullie er niet samen uitkomen, maar willen jullie wel samen verder? Er zijn meerdere manieren om hulp hierbij te krijgen. Een relatietherapeut kan jullie helpen om goed met elkaar in gesprek te komen, zonder dat er alleen maar verwijten vallen. Of kan net de vinger op de zere plek leggen, wat jullie ook nog niet echt lukt. Dit werkt alleen als jullie ook echt beide in de relatie willen investeren. Maar jullie zouden ook voor een relatie weekend kunnen kiezen. Hierbij is er vaak een combinatie van praten met begeleiding en samen dingen ondernemen. Er zijn ook online aanbieders die cursussen geven zodat jullie gewoon zelf samen thuis aan de slag kunnen. Overigens kan dit voor iedere relatie gewoon mooi zijn en hoeven jullie echt niet een slechte relatie te hebben!

Ook scheiden doe je samen

Natuurlijk kan je er uiteindelijk toch achter komen dat het echt niet meer werkt. Scheiden blijkt de enige oplossing te zijn. Zeker met kinderen zal je ook nu dit samen moeten doen. Bezoek bijvoorbeeld een mediator in Arnhem of een woonplaats bij jou in de buurt en laat hem/haar jullie helpen om duidelijke afspraken te maken omtrent de kinderen, belastingzaken, het koophuis en al die andere obstakels waar jullie nu tegenaan gaan lopen. Door samen zo goed in gesprek te blijven schep je rust, waar niet alleen jullie maar zeker de kinderen bij gebaat zijn.

liefs Wil

Meer informatie

Opvoedingsmaatjes zijn; het belang van steun bij de opvoeding
Welkom in het grote avontuur van het samengestelde gezin
Echtscheidingsadvocaat
Wat komt er kijken bij een scheiding?
Scheiding. Hoe regel je dit zorgvuldig voor de kinderen?
Wat is het ouderschapsplan?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *