8 tips voor een goede afscheidsspeech
Een stuntelige tekst, een te uitbundig verhaal, of juist te emotioneel waardoor je niet meer uit je woorden komt. Speechen tijdens een afscheid is zo gemakkelijk nog niet. Zeker niet voor nabestaanden die heel dichtbij de overledene staan.
Je moet sterk in je schoenen staan, wil je dat er goed vanaf brengen. Bovendien is het schrijven van een tekst ook een kunst. Natuurlijk is het het mooiste als het recht uit je hart komt. Dat is belangrijker dan een keurige zin of lopende alinea. Een aantal tips kunnen je op weg helpen.
Tip 1
Begin in ieder geval je speech met uit te leggen wie je bent en wat je relatie met de overledene is. Dat geeft mensen houvast, zeker als zij jou niet kennen.
Tip 2
Wees eerlijk in je speech. Dat iemand eigenwijs was mag je best vertellen. En daarin kun je ook nog wel een stapje verder gaan, je hoeft iemand niet te prijzen als dat niet past. Toch moet je oppassen dat het niet ongemakkelijk wordt. Niemand zit op zo’n moment te wachten op negativiteit of ergernissen. Desnoods pak je het met wat humor op. Dat werkt altijd.
Tip 3
Over humor gesproken. Het is helemaal niet raar om af en toe een gepaste grap te maken in je speech. Probeer dat wel goed in te schatten. Het moet niet over de top zijn. Het moet passen in het verhaal.
Tip 4
Het is belangrijk dat jouw speech ‘gehoord’ wordt, wat betekent dat je in ieder geval langzaam spreekt, maar ook levendig. Niet iedereen kan dat. Sommige mensen blijven hangen in monotoon gepraat. Dan raken mensen niet geboeid. Als je té levendig spreekt, dan raken mensen soms geïrriteerd en komt een verhaal niet ‘binnen’. Probeer jezelf te zijn en rustig en verhalend te spreken.
Tip 5
Spreek niet te lang. Als je een speech uitschrijft, kijk er dan nog eens naar. Vaak kunnen er veel woorden of zinnen uit. Is dat erg? Juist niet. Less is more, is ook hier de regel. Meestal wordt een tekst er beter van. Bovendien houd je dan, met een wat kortere tekst, eerder de aandacht van de mensen vast. Overleg van tevoren over de lengte van je speech. Dan weet je beter wat er van je verwacht wordt.
Tip 6
Wees jezelf. Dat lijkt logisch, maar spanning en emoties kunnen roet in het eten gooien. Bereid je speech, als dat mogelijk is, goed voor. Een beetje spanning is natuurlijk niet erg en emoties bij zo’n gelegenheid zijn ook heel normaal. Het moet echter op het moment dat je gaat spreken niet de overhand nemen. Daar kun je een beetje in oefenen.
Tip 7
Schrijf je speech uit, maar lees zo min mogelijk voor. Natuurlijk heb je in je laptoptas of rugzak de speech op papier bij je. Neem deze een aantal keren goed door en lees de zinnen zo min mogelijk letterlijk op, klinkt beter dan louter opdreunen. Je kunt ook slechts steekwoorden opschrijven. Dan moet je wel van goeden huize komen om het verhaal helder over te brengen, maar het is wel het meest mooie. En voor de zekerheid zet je je Burkely tas naast je met daarin de uitgeschreven speech, voor het geval dat.
Tip 8
Als het echt niet lukt? Dan kun je professionele sprekers inhuren. Mensen die speciaal, op jouw verzoek, een goed verhaal vertellen over de overledene en voor de mensen die aanwezig zijn. Via internet kun je hen vinden.
Meer informatie
Afscheid nemen van je partner. Hoe doe je dat?
Als het ooit morgen is…
Tips bij verwerking van rouw. Hoe verwerk je groot verdriet?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Thebagstore.nl.