Site pictogram Oudersenzo

Hoe ziet een goed CV eruit? Wat moet erin? Hoe bouw je hem op?

Hoe ziet een goed CV eruit? Wat moet erin? Hoe bouw je hem op?

Bij een sollicitatie wordt er meestal verwacht dat je een CV meestuurt. Natuurlijk wil je de juiste indruk maken, dus moet het er zo goed mogelijk uitzien. En je moet uiteraard jezelf zo goed mogelijk weten te presenteren via je CV. Wat zet je hier dus allemaal in? In welke volgorde? Hoe maak je hem zo goed mogelijk leesbaar?

Wat is een CV

CV staat voor Curriculum Vitae. Hierin schrijf je beknopt wat je allemaal al hebt bereikt in je leven. Je persoonlijke gegevens, opleidingen, werk en dat soort dingen. Jouw CV laat het bedrijf zien, bij wie je solliciteert, of jij wel of niet geschikt bent. Natuurlijk kan je dit allemaal uitvoerig beschrijven in je sollicitatiebrief, maar een CV is voor een bedrijf heel fijn omdat zij zo in één oogopslag de feiten kunnen doornemen. Natuurlijk ga je in je sollicitatiebrief verder in op je motivatie en probeer je je zelf zo goed mogelijk neer te zetten! Hoe leesbaarder (dus overzichtelijker) jouw CV is, hoe beter dit overkomt.

Waar let je op bij je CV

Er zijn een aantal punten waar je het beste even op let als je een CV maakt!

Overzichtelijkheid. Zoals gezegd werkt dit het beste omdat de werkgever hierdoor snel zijn selectie kan maken vanuit de ingestuurde brieven! Is het rommelig en onoverzichtelijk dan heb je een grote kans dat je er al meteen uitligt

Kort en krachtig! Een CV is bedoeld om dus snel te kunnen scannen door de feiten. Bedenk dat je 1 pagina tot je beschikking hebt. Of je moet echt al heel veel feiten te melden hebben… Uitweiden doe je in je brief, die je jouw CV laat vergezellen

Opvallen mag. Hoewel de tekst kort en zakelijk zal zijn, kan je wel opvallen door de manier van ‘inrichten’ van je CV. Gebruik een mooie lay-out of eventueel een extra kleur als dit ook waarde heeft

Wat zet je in je CV?

In je CV meld je alle dingen die van waarde zijn. Begin je net op de arbeidsmarkt, dan kan je ook andere dingen vermelden die iets kunnen toevoegen. Zoals vrijwilligerswerk of ervaringen die je ergens anders hebt opgedaan. Ben je al langer aan het werk en staat je CV al vol met werkervaringen en opleidingen, dan kan je hier natuurlijk in gaan schrappen en alleen dat vermelden wat echt ertoe doet voor de vacature waar je op solliciteert. Wat je erin zet:

Maak van deze onderwerpen aparte kopjes en vermeld alles beknopt.

Persoonlijke gegevens

Hierin zet je dus je naam, adres en andere contactgegevens, je geboortedatum en indien je als freelancer reageert ook de gegevens van je bedrijf. Denk hierbij dan ook aan je nummer van de Kamer van Koophandel. Je kunt ervoor kiezen om deze gegevens bovenaan te zetten, of in een smalle kolom aan de zijkant van je CV.

Profielschets

Hierin vertel je in het kort wie je bent en wat voor werk je zoekt. Je houdt hier hooguit 5 regels voor aan. Natuurlijk moet het aansluiten bij het werk waarop je solliciteert. Weet je dit op een originele manier te uiten, dan heb je pluspunten!

Opleiding en werkervaring

Je kunt ervoor kiezen om eerst al je opleidingen en cursussen te melden. Heb je al meer gewerkt in het vakgebied, dan is het boeiender om dit als eerste te noemen. Het belangrijkste kan je dan ook het beste bovenaan zetten. Meestal worden zowel opleiding als werkervaring zo vermeld, dat het meest recente bovenaan staat. Je eerste opleiding of je eerste baantje staan dus onderaan de lijst.

Overige ervaring

Heb je ervaring in het vakgebied wat je via andere manieren opgedaan hebt? Dan vermeld je dit hier. Denk ook aan stages. Deze zou je onder een apart kopje kunnen plaatsen.

Talen

Veel bedrijven kunnen het kennen van vreemde talen erg waarderen. Dit is zeker het vermelden waard.

Competenties

Heb je nog meer dingen die je kunt die van waarde zijn, maar zijn die nu nog niet genoemd? Vermeld ze dan onder het kopje competenties of vaardigheden.

Hobby’s en meer

Mocht je ook nog zoiets als hobby’s hebben die meer toevoegen, dan zou je die eventueel ook nog kunnen vermelden. Maar veel van die dingen kan je waarschijnlijk al kwijt bij competenties.

Online CV maken

Je kunt uiteraard zelf een CV maken. Het kan ook handig zijn om een template online te vinden, die je eenvoudig kunt invullen. Hiervoor zijn meerdere sites te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken bij CV.nl.

Meer informatie

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?
Een nieuwe stap richting je droombaan: word zelfstandig reisadviseur!
Solliciteren als je zwanger bent
Moederschap en carrière, zo regel je dat!
Ergonomisch thuiswerken: Zo zorg je goed voor jezelf tijdens thuiswerken

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten