Site pictogram Oudersenzo

Gezondheid van je peuter. Hoe houd je hem zo gezond mogelijk?

Gezondheid van je peuter. Hoe houd je hem optimaal?

Een goede gezondheid van je peuter is niet vanzelfsprekend. Uiteraard wil je voorkomen dat je peuter ziek wordt, maar het is niet in alle gevallen te voorkomen. Een griepje of verkoudheid is al snel opgelopen en ook een specifieke kinderziekte is moeilijk te ontlopen. Dus kunnen we maar beter een paar tips geven hoe je het je zieke peuter zo aangenaam mogelijk kunt maken.

Een goede gezondheid is niet vanzelfsprekend

Een goede gezondheid van je peuter is niet vanzelfsprekend, hoe je ook je best doet. Het is bijna niet te voorkomen dat je peuter wel eens ziek zal worden. Sterker nog, ziek zijn heeft ook een positief effect voor je peuter. Veel aandoeningen helpen namelijk je kind zijn weerstand te verhogen, het maakt zijn immuunsysteem sterker. Maar als je peuter ziek is, wil je het hem natuurlijk zo aangenaam mogelijk maken en je wilt uiteraard weten wat hij mankeert. Soms is het gelijk heel duidelijk of kom je daar zelf snel achter en in andere gevallen duurt het wat langer of is een bezoekje aan de huisarts noodzakelijk.

Tips bij ziekte

Is je peuter ziek? Zorg er dan voor dat je het hem zo prettig mogelijk maakt. Knuffel hem wat meer, verwen hem een beetje extra, geef hem voldoende te drinken. In veel gevallen zal zijn gezondheid weer snel terug zijn. Om het hem zo aangenaam mogelijk te maken, de volgende tips.

Maak een slaapplekje in de huiskamer zodat hij niet alleen hoeft te liggen.
Ga regelmatig bij hem zitten, geef hem extra aandacht en lees hem voor uit zijn favoriete boekjes of een boekje over ziek zijn.
Geef speelgoed waarmee hij in zijn bedje kan spelen.
Regel geliefd en bekend bezoek (niet teveel), bijvoorbeeld opa en oma.
Neem hem ‘s nachts bij je op de kamer of ga bij hem liggen.
Probeer hem toch zoveel mogelijk zelf te laten doen.
Je peuter kan best even zonder eten, maar laat hem wel zoveel mogelijk drinken. Zeker als je kindje koorts heeft.

Tips voor ziekenhuisopname

Als het niet om een griepje of verkoudheid gaat en je peuter moet naar het ziekenhuis om zijn gezondheid weer goed te krijgen, dan is dat best een behoorlijke traumatische ervaring voor hem. Daarom wat tips om dit proces zo goed mogelijk te begeleiden, zodat hij er zo min mogelijk nare ervaringen aan overhoudt. Hopelijk is zijn gezondheid weer snel goed!

Lees hem voor uit een kinderboekje over ziekenhuizen.
Geef hem vertrouwde dingen van thuis (knuffels, foto, speelgoed).
Spreek een mp3 bestandje in met zijn voorleesboekjes en geef hem een mp3-speler mee.
Geef hem een doktersetje om mee te spelen.
Bereid je peuter voor maar vertel hem niet teveel tegelijk.
Kom zo vaak mogelijk op bezoek en zeg bij het afscheid wanneer je weer komt.
Stuur hem heel veel kaarten en vraag of vrienden, familie en bekenden hetzelfde doen.
Informeer naar de mogelijkheden om bij hem te blijven slapen.

Overgewicht is een aanslag op zijn gezondheid

Peuters hebben grote verschillen in lichaamsbouw. Op het consultatiebureau kunnen ze naar aanleiding van groeicurve zien of je peuter te zwaar is. Lengte en gewicht worden tegen elkaar afgezet en hoe dit zich heeft ontwikkeld.

Zolang je peuter binnen aanvaardbare lijnen van de curve zit en er geen extreme uitschieters zijn in gewicht, is het over het algemeen in orde. Zolang je peuter normaal eet en drinkt en een paar tussendoortjes krijgt, zal hij niet snel te dik worden. Overgewicht ontstaat meestal door een combinatie van verkeerde eetgewoonten te weinig beweging. Als je zoon of dochter hier aanleg voor heeft, is het extra belangrijk om er goed op te letten. Overgewicht is gewoon niet goed voor zijn gezondheid.

Erfelijkheid

Erfelijkheid kan een rol spelen bij overgewicht maar meestal heeft het te maken met de eetgewoonten. Uiteraard is voldoende beweging ook heel noodzakelijk voor je kindje. Van nature beleeft een peuter hieraan veel plezier en je kunt hem hierin stimuleren. Jammer genoeg blijken peuters zich juist steeds minder te bewegen. Televisie kijken en computerspelletjes nemen helaas vaker de plaats in van bewegingsactiviteiten.

Overgewicht is niet gezond

Overgewicht is ongezond. Je peuter kan zich hierdoor minder goed bewegen. Ook kunnen voeten, knieën, benen en rug overbelast raken. Dikkere kinderen worden ook sneller gepest. Op latere leeftijd kan het overgewicht voor nog meer (lichamelijke) problemen zorgen.

Tips voor een goed gewicht voor je peuter

Drie keer per dag een gezonde maaltijd.
Hoogstens drie keer per dag een (klein) tussendoortje.
Veel beweging (ga iedere dag lekker even buiten lopen/spelen).
Geef hem hooguit twee bekers limonade op een dag, de rest water of thee.

Kinderziekten

De klassieke kinderziekten zoals, mazelenrodehondBofkinkhoestRoodvonk en waterpokken, komen niet zoveel meer voor, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je kindje toch ziek wordt. Een vaccin geeft namelijk niet de garantie dat hij één of meerdere kinderziektes niet krijgt. Uitzieken is in dat geval vaak het beste. Als je peuter een goede gezondheid heeft, zal hij er doorgaans prima uit komen.

Complicaties

Complicaties doen zich niet vaak voor. Als de koorts blijft aanhouden of hoog oploopt (boven de 40oC) en/of je kindje voelt zich écht heel ziek, jonger is dan één jaar, bij nekstijfheid, sufheid en/of als het zwaar hoest en slijm opgeeft, raadpleeg dan een arts.

Schone nageltjes

Omdat veel kinderziekte gepaard gaat met jeuk, moet je ervoor zorgen dat zijn handjes en nageltjes schoon zijn. Dit is nodig om te proberen een infectie te voorkomen. Je kunt je kindje eventueel handschoentjes of washandjes aandoen. Geef je zieke kindje veel te drinken, vooral bij koorts. Als je je kindje hebt verzorgd, was dan gelijk even je handen.

Koorts

Temperatuurverhoging laat het lichaam van je kindje harder werken om beter te worden. Je kindje gebruikt hiervoor zijn reserves, maar hij heeft hier wel veel vocht (water) bij nodig. Bij kinderen loopt de temperatuur al snel op, soms wel tot de 40 graden. Koorts is een volkomen natuurlijke en noodzakelijke reactie van het lichaam. Door de verhoogde lichaamstemperatuur worden de ziekteverwekkers beter bestreden. Het onderdrukken van de koorts gaat dus in feite tegen deze natuurlijke reactie in.

Niet gelijk ongerust

Als je kindje er verder niet ziek uit ziet, hij redelijk normaal eet en niet lusteloos is, hoef je niet gelijk ongerust te zijn. Ben je dat wel, of heb je twijfels, raadpleeg dan altijd je arts.

Geef je kindje extra te drinken
Geef je kindje voldoende rust
Let op met naar buiten gaan
Als de temperatuur erg hoog is (boven de 40 graden) kun je je kindje afkoelen met een washandje met lauwwarm water. Doe het heel rustig en voorzichtig en dep eerst het ene deel droog voordat je het volgende deel gaat deppen.

Vaccinatie

In de eerste maanden krijgt je kindje een aantal vaccinaties. Te weten:

3 maanden DKTP, Hib-HepB (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio, Haemophilius influenza type b en Hepatitis B)
Pneu (Pneumokokken)
5 maanden DKTP, Hib-HepB (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio, Haemophilius influenza type b en Hepatitis B)
Pneu (Pneumokokken)
11 maanden DKTP, Hib-HepB (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio, Haemophilius influenza type b en Hepatitis B)
Pneu (Pneumokokken)
14 maanden BMR (Bof, Mazelen, Rodehond) MenACWY (Meningokokken ACWY)

DKTP-vaccin

Na de vaccinatie met 14 maanden krijgt je kind voorlopig geen vaccinatie meer. Pas rond zijn vierde verjaardag krijgt hij weer een DKTP-vaccin (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio). Tot zijn 9e levensjaar krijgt hij nu niks meer.

Wat is jouw ervaring met vaccinatie?

Wij zouden graag je mening horen over het vaccineren. Wat is je ervaring? Heeft je peuter bijwerkingen gehad en wat heb je hieraan gedaan? Hoe was je ervaring met het consultatiebureau? Hoe denk je over vaccineren? Vind je het een goede zaak? Of juist niet? Zijn er voldoende vaccinaties? Of moet het nog verder worden uitgebreid? Kortom, wij zijn benieuwd naar jouw mening over vaccineren.

Veiligheid en een goede gezondheid

Een goede gezondheid staat en valt natuurlijk ook met een veilige omgeving. Zorg voor een goede veiligheid van je peuter:

Sluit trappen en andere onveilige plekken af met traphekjes.
Geef kinderen geen toegang tot de badkamer.
Sluit de keukenkastjes af met kindersloten maar zet alle giftige stoffen toch op een veilige plaats.
Planten kunnen giftig zijn, let goed op welke planten je in je kamer zet.
Laat geen kleine onderdelen slingeren (let op speelgoed van eventuele oudere kinderen).
Controleer het speelgoed van je peuter altijd op deugdelijkheid.
Breng beschermplaatjes op alle stopcontacten.
Plaats deurstoppers op de deuren zodat bij het dichtgaan zijn vingers niet kunnen knellen.
Als je peuter een avonturier is, zorg dat de buitendeur dan altijd op slot is.
Plaats op het tuinhek een kinderslot.
Zet buitenspeelgoed (glijbaan, schommel etc) op het gras en niet op de stenen.
Controleer het buitenspeelgoed regelmatig op roestvorming, sterkte, stabiliteit, splinters en bramen.
Leer je peuter hoe hij met het speelgoed om moet gaan, wat hij er mee kan en wat niet.

Checlist veiligheid in en rond het huis

Naast het beveiligen van de stopcontacten, afsluiten van kasten en laden, deurstoppers en aanbrengen van traphekjes zijn er nog veel meer veiligheidsmaatregelen te treffen, waar je misschien niet in eerste instantie aan denkt. Met dank aan onze bezoekers, zetten we deze voor je op een rij:

01 Plaatjes in stopcontacten
02 Beveiliging kastjes/lades/gevaarlijke stoffen
03 Plaatsing van traphekjes
04 Deurstoppers op de deuren
05 Afschermen van tafelhoeken
06 Kookplaatbeveiliging/Oven beveiliging
07 Beveiliging op ramen
08 Hangend medicijnkastje
09 Afschermen hete verwarming
10 Antislip in badkamer en/of douche

11 Buiten bereik plaatsen giftige planten
12 Dragen van fietshelm op de fiets
13 Beveiligen van de heet waterkraan en verlaag temperatuur van water tot 0 graden Celsius
14 Wegwerken/vastzetten van losse kabels en snoeren
15 Slot verwijderen uit de WC deur
16 Slot plaatsen op videorecorder
17 Slot of haakje plaatsen op koelkast/vriezer
18 Geen tafelkleed gebruiken op tafels
19 Gifwijzer in huis
20 Rook-, brand- en/of koolmonoxidealarm

21 EHBO doos binnen bereik
22 Branddeken/brandblusapparaat
23 Geen kleine dingetjes laten slingeren
24 Geen opstapjes in de buurt van ramen
25 Afschermen van de vijver in de tuin
26 Veilig opgemaakt bedje
27 Bind touwtjes van jaloezieën en gordijnen op
28 Plaats geen pot met kleine snoepjes op tafel

Vitaminen en mineralen voor peuters en kleuters

Een goede gezondheid, betekent gezond eten! Het woord vitamine is afgeleid van ‘vitaal’. Dit betekent ‘noodzakelijk voor het leven’. Wij krijgen vitaminen voornamelijk via onze voeding binnen. Als we door slechte voeding of door een slechte opname van voedingsstoffen in de darmen onvoldoende vitaminen krijgen, kunnen er bepaalde ziekteverschijnselen optreden. Het lichaam kan een aantal vitaminen zelf aanmaken maar slechts in kleine hoeveelheden zodat aanvulling vanuit voeding noodzakelijk is. De enige vitamine die in voldoende hoeveelheden door het lichaam zelf wordt aangemaakt, is vitamine K.

Meer dan zo goed mogelijk voor hem zorgen kan je niet. Natuurlijk wens je hem een goede gezondheid, maar soms gaat dit met vallen en opstaan. In de meeste gevallen zal het immuunsysteem hier alleen maar sterker van worden, waardoor zijn gezondheid eigenlijk alleen maar beter gaat worden. Vertrouw je het niet? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

Meer informatie

Waterpokken (Varicella) is een klassieke maar besmettelijke kinderziekte
Mazelen. Een onschuldige kinderziekte? Of toch niet helemaal?
De bof – Een virale kinderziekte (ook wel dikoor genoemd)
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Koorts. Waar is het goed voor en wat moet je er aan doen?
Welke klassieke kinderziekten zijn er?
Medicijnen innemen. Hoe laat je een kind medicijnen innemen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten