Ik hou van soepjes, vooral tijdens de lunch. Niet uit blik of pak, maar zelfgemaakt. Vaak maak ik in het weekend een hele grote pan en daar doe ik dan de hele week mee. Hoe makkelijk is het om in de middag even een soepje op te warmen? Het voordeel is, dat je gelijk al een behoorlijk portie groente (en dus vitamines) binnen hebt! En het is nog lekker ook! Vandaag deel ik graag gezonde soepjes met jullie!
Waarom zijn soepjes fijn voor de lunch?
Soepjes zijn vooral een makkelijke (en smakelijke manier) om groente te eten en ook nog eens extra vocht binnen te krijgen. Het grootste gedeelte van soep bestaat immers uit groente én water. Soep kent nog zo’n mooie eigenschap, je raakt er door verzadigd terwijl het vaak maar weinig calorieën bevat. Niet zo gek dus dat het eten van soep steeds populairder wordt.
Eigenlijk kan je van zo’n beetje alles soep maken. Laatst hoorde ik bijvoorbeeld iemand over zuurkoolsoep. Het sprak niet direct tot mijn verbeelding maar toen ik erover na ging denken, leek het mij toch lekker. Zeker met wat uitgebakken spekkies er doorheen. Ik had er gewoon nooit eerder over nagedacht, maar ik ga er binnenkort toch mee aan de slag.
Gezond en smakelijk
Afhankelijk van de ingrediënten kun je de soep natuurlijk zo gezond en smakelijk mogelijk maken als je zelf wilt. Over het algemeen bevat soep veel vitamines, vezels en mineralen die we dagelijks nodig hebben. Natuurlijk gaat er tijdens het koken ook wel wat vitamines verloren, maar koken zorgt er tevens voor dat er ook stoffen vrijkomen die juist goed voor ons zijn. Het is dus niet alleen maar kommer en kwel.
Lichte soepjes zijn perfect voor de lunch, maar als je er wat vlees, vis of kip doorheen mengt en een handje pasta (rijst of vermicelli) dan kun je er ook prima een maaltijdsoep voor de avond van maken.
Pas op met zout
Let echter wel op de hoeveelheid zout, want het is best verleidelijk om kwistig met de zoutpot om te gaan. Teveel zout is echter ongezond. Beter kun je de soep op smaak brengen met andere smaakmakers (verse kruiden, gember, rode peper, et cetera).
Paprikasoep
Ingrediënten paprikasoep
9 rode, gele en/of oranje paprika’s (liever geen groene)
4 knoflookteentjes
2 uien
tabasco
paprikapoeder
cayennepeper
zacht kruidenkaasje (bijvoorbeeld Boursin)
3 bouillonblokjes (kip of groente)
1,5 liter water
2 el olie
zout naar smaak
pan
maatbeker
staafmixer (hittebestendig)
Bereiding paprikasoep
Snij de ui en de knoflook in kleine stukjes.
Was de paprika’s, verwijder de pitjes en snij ze in grove stukken.
Doe de olie in een grote (soep)pan en fruit 2 minuten de ui en knoflook.
Voeg de paprika toe en bak deze 2-3 minuten mee.
Kruimel de bouillonblokjes erover heen en giet het (kokende) water erbij. Laat het geheel nu 20 minuten doorkoken.
Blender de soep met een (hittebestendige) staafmixer tot een mooie gladde massa.
Voeg een paar druppels tabasco toe, een snufje cayennepeper, een flinke snuf paprikapoeder en eventueel zout (naar smaak).
Voeg de kruidenkaas toe en blender de soep nog eens goed door elkaar.
Print het recept van de paprikasoep (pdf)
Courgettesoep met winterpeen
Ingrediënten courgettesoep met winterpeen
6 courgettes
2 winterpenen
3 knoflookteentjes
2 uien
verse maggi (Geen maggi? Dan kun je ook wat verse selderij toevoegen)
crème fraiche (125 gram)
3 bouillonblokjes (kip of groente)
1,5 liter water
2 el olie
zout naar smaak
pan
maatbeker
staafmixer (hittebestendig)
Ingrediënten courgettesoep met winterpeen
Snij de ui en de knoflook in kleine stukjes.
Snij de courgettes in grove stukken.
Hak de verse kruiden in kleine stukjes.
Snij de winterpeen in kleine blokjes.
Doe de olie in een grote (soep)pan en fruit 2 minuten de ui en knoflook.
Voeg de courgette toe en bak deze 2-3 minuten mee.
Kruimel de bouillonblokjes erover heen en giet het (kokende) water erbij. Laat het geheel nu 20 minuten doorkoken.
Blender de soep met een (hittebestendige) staafmixer tot een mooie gladde massa.
Voeg de verse kruiden en de blokjes winterpeen toe en laat de soep nog eens 8 minuten door koken.
Voeg de crème fraiche toe en blender de soep nog eens goed door elkaar.
Tips
De winterpeen zorgt ervoor dat er nog een bite zit aan de soep. Hou je niet van winterpeen of wil je het liefst de soep gewoon naar binnen kunnen slurpen? Dan kun je deze natuurlijk ook gewoon weglaten.
Print het recept van de courgettesoep (pdf)
Meer informatie
Zorgvuldig omgaan met restjes. Twee recepten!
Mosselen?! En zo maak je ze klaar!
Drie keer vegetarische soep
Gezond ontbijt, een goed begin van de dag!
Meer soeprecepten
Lekker snel weekmenu (die kinderen ook nog eens lekker vinden)
Bronvermelding
Tekst en beeldmateriaal: Marion Middendorp