Site pictogram Oudersenzo

Gezond leven volgens voedingsdeskundige Suzan Tuinier

Gezond leven volgens voedingsdeskundige Suzan Tuinier

Natuurlijk wens je je kind een gezond leven toe en gezonde voeding maakt daar absoluut een belangrijk onderdeel van uit. Je doet er alles aan om zo lekker en gezond mogelijk te koken, je probeert je zo goed mogelijk aan alle richtlijnen te houden maar soms zit je toch even met je handen in je haar. Je weet het even niet meer. Waarom eet je zoon zo weinig groente? Wordt je kind niet te zwaar? Waarom drinkt je dochter haar fles niet leeg? Wat zijn toch de richtlijnen rondom honing? En mag je zoon nou wel of geen filet Americain? Kortom, allemaal heel goede vragen waar je ongetwijfeld graag een antwoord op zou willen hebben. Gelukkige kun je deze vragen kwijt bij een voedingsdeskundige. Iemand die zo’n beetje alles weet over gezonde voeding.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk te variëren en al vanaf jonge leeftijd zoveel mogelijk verschillende smaken aan te bieden. Op die manier ontwikkelen peuters een bredere smaak en daar hebben kinderen hun hele leven profijt van. Daarbij zorgt een gebrek aan variatie ook voor een tekort aan voedingsstoffen.

Op welke groenten zijn kinderen gek?

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen het meest gek zijn op spinazie, sperziebonen, broccoli en worteltjes, maar dat betekent natuurlijk niet dat je de rest van de groenten niet aan moet bieden. Soms moeten ze ook gewoon even wennen aan de smaak. De kans is groot dat ze het na een paar keer proberen, wel lekker zijn gaan vinden. De meeste kinderen zijn echter niet gek op bruine bonen, prei, witlof en zuurkool. Mocht je kind nou echt een afkeer hebben tegen een bepaalde groente, dan kun je daar natuurlijk wel rekening mee houden. Zolang het maar om een uitzondering gaat.

Voedingsdeskundige Suzan Tuinier

Je bent duidelijk niet de enige ouder met vragen over een gezond leven. Daarom stelden enige tijd geleden onze bezoekers allerlei vragen aan Suzan Tuinier. Suzan Tuinier is voedingsdeskundige bij de Tafel van 3. Ze is coördinator het Vitamine Informatie Bureau, een voorlichtingsbureau op het gebied van vitamines en mineralen. Suzan weet veel over kindervoeding in theorie én in de praktijk. Ze is namelijk moeder van Daan (7) en Mia (5).

Suzan is een tijd lang verbonden geweest aan onze site en heeft in die tijd veel vragen beantwoord. Helaas is het inmiddels niet meer mogelijk nieuwe vragen aan haar te stellen. Hopelijk staat het antwoord wat je zoekt, al bij de reeds gestelde vragen! Mocht dit niet het geval zijn, kun je ons altijd mailen en dan gaan wij voor je op zoek naar het juiste antwoord!

Vragen aan voedingsdeskundige Suzan Tuinier

Onze bezoekers mochten haar een paar vragen stellen. Deze vragen en haar antwoorden kun je hieronder terug lezen.

Vraag

Ik heb een tweeling van 20 maanden die alles naar behoren doen en eten alles goed. Alleen wil ik van de ochtend fles af , maar weet totaal niet hoe ik dit moet doen als zij 6 uur wakker worden. Tot nu toe nemen ze een fles met pap rond die tijd. Help!!

Antwoord
Ik begrijp dat je geen flesjes meer wilt geven. Pap is wel een goed ontbijt, maar geef het dan in een schaaltje met een lepel. Als je de fles niet wilt geven, omdat ze later nog ontbijt krijgen kun je langzaam afbouwen. eerst een flesje warme melk, dan een beker warme melk en vervolgens een beker thee met een klein scheutje melk. Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips!

Vraag

Ik heb net een half rouwe gehakbal gegeten zag het later pas ik ben nu 33 weken zwanger maak me zorgen

Antwoord
Je hoeft je echt geen zorgen te maken. Het is niet verstandig om vaak rauw vlees te nemen, maar de kans dat je hier ziek van bent geworden is echt heel klein.

Vraag

Mijn zoon van 8 jaar is nog steeds niet zindelijk. Ik heb van een aantal mensen begrepen dat het ook kan liggen aan een bepaalde vitamine tekort. Welke vitamines zouden dit kunnen zijn?

Antwoord
Wat vervelend! Ik ben er niet van op de hoogte dat dit iets met vitamines te maken kan hebben. Ik raad je aan dit met de huisarts te bespreken.

Vraag

Mijn dochter is 1 jaar geworden. Ze blaakt van gezondheid, we geven haar enkel gezond voedsel.
Naast nog veel borstvoeding krijgt ze zoete aardappel, vis, groente en zijden tofu (ongekookt/ onverwarmt).
SInds 1 week ben ik begonnen met het geven van zelfgemaakte ‘scones/koekjes/cake’ ter vervanging van brood en mede om de controle te houden op de ingrediënten (geen ei, geen boter, geen koemelk, enkel bakken met kokosolie enz.)

We vermijden zout en suiker zoveel mogelijk, maar soms is de smaak wat saai… Daarvoor vroeg ik mij af of ik de volgende ingrediënten kan gebruiken voor haar:
– siroop (agave/ moerbei)
– vanilla (vers geschraapt)
– noten
– geraspte kokos

Antwoord
Het is lastig om je vraag goed te beantwoorden, omdat je kiest voor een manier van voeden die afwijkt van wat wordt geadviseerd. Ik raad je aan je eigen gevoel te volgen verwijs je naar het Voedingscentrum voor meer informatie.

Vraag

Ik heb eigenlijk twee vragen: Mag een peuter van 19 maanden afhaal chinees eten, en dan met name bami? In hoeverre is het voor een peuter gezond om vegetarisch te eten? Moet je nog op bepaalde dingen letten of dingen extra geven?

Antwoord
Een kindje van die leeftijd mag best een keer bami van de Chinees eten. Het is echter niet een hele gezonde maaltijd, want er zit weinig groente in en erg veel zout. Naast een gezonde voeding is het belangrijk om je dochter in ieder geval iedere dag 10 microgram extra vitamine D te geven. Als je twijfelt of ze gezond genoeg eet kan een multivitamine ook een goede aanvulling zijn (daar zit dan al vitamine D in).

Vraag

Mag je wel of geen zalm op een broodje als je zwanger bent?

Antwoord
Meestal is zalm op een broodje gerookte zalm. Als de zalm vacuum verpakt is en al een tijdje ligt, dan kan de lysteria bacterie erin zitten. Verse (gerookte) zalm kun je wel gewoon eten. Als je gerookte zalm verwarmt (bijvoorbeeld in een saus) dan kun je het ook eten. Ik hoop dat het zo duidelijk is!

Vraag

Mag je verse haring van een haringkraam/tent eten? De een zegt namelijk van wel en de andere van niet. Welke andere vette vissen kan ik nog meer eten? Alvast bedankt voor de moeite.

Antwoord
Er is helemaal niets mis het het eten van VERSE vis tijdens de zwangerschap. Sterker nog, vitamine D en visvetten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Let wel op met gerookte zalm die al lang ligt. Check dus altijd even of de vis vers is.

Vraag

Of ik zwanger ben, dat weet ik pas eind van de maand. Maar stel dat ik het ben, mag ik dan L-lysine blijven slikken tegen een koortslip. Ik krijg meestal een koortslip als ik ongesteld ben geweest dus misschien is mijn weerstand anders als ik zwanger ben?

Antwoord
L-lysine is een essentieel aminozuur (onderdeel van een eiwit die je met de voeding binnenkrijgt). Voor zover bij mij bekend kun je dit prima blijven gebruiken tijdens de zwangerschap. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat l-lysine helpt tegen een koortslip, maar als je zelf het gevoel hebt dat het werkt, dan begrijp ik het. Voldoende rust en gezonde voeding zijn belangrijk voor je weerstand. En voor nu ook extra foliumzuur tot de 10e week van je zwangerschap!

Vraag

Ik ben sinds een 3-tal maanden zwanger.
Deze ochtend heb ik net een boterham met italiaanse salami milano gegeten… Nu lees ik net op het internet dat italiaanse salami eigenlijk rauw vlees, wat natuurlijk voor een zwangere vrouw uit den boze is.
Ik ben best wel ongerust. Kun je me hierover duidelijkheid verschaffen?

Antwoord
Het wordt afgeraden om (half)rauwe vleeswaren waaronder ook salami te nemen tijdens je zwangerschap, omdat deze een bacterie kan bevatten (Listeria monocytogenes) die bij vermenigvuldiging schadelijk kan zijn voor je kindje. Ook op groente en fruit kan deze bacterie zitten. Dit om aan te geven dat het goed is om zo vers en hygiënisch mogelijk te eten en bepaalde producten te mijden. Dit om de kans op besmetting met deze bacterie zo kleine mogelijk te houden.

Dit wil dus niet zeggen dat je altijd besmet raakt met deze bacterie als je bijvoorbeeld salami eet. Het is goed dat je er bewust van bent geworden en dat je nu extra oplet wat wel en niet verstandig is om te eten tijdens je zwangerschap. En aangezien stress ook niet goed is, niet teveel stress hierover. Bespreek het eventueel verder met je verloskundige.
Ook belangrijk: zorg ervoor dat je extra vitamine D neemt (10 micogram per dag)!

Vraag

Wij hebben een eigenwijze en temperamentvolle dochter van 18 maanden oud.
Het introduceren van nieuwe dingen in haar avondeten gaat eigenlijk altijd met weigeren gepaard.
Ze heeft met haar potjes al nooit de overstap van 6 maanden potjes naar eten met stukjes willen maken maar gelukkig eet ze nu “met de pot mee” (in zeker zin).

Onze belangrijkste vraag is eigen of en zo ja hoe we haar nieuwe dingen kunnen/moeten laten eten ?
Ze eet bijvoorbeeld alleen aardappelen (alleen gebakken, gefrituurd of uit de oven, soms puree), geen pasta, geen rijst. Verder eet ze aan vlees alleen kip, hamburger/gehaktbal of kroket. Groente alleen sperziebonen en wortels. Brood eet ze prima, yoghurt/toetjes en drinken doet ze goed.

Ze eet dus wel enige variatie maar zeer beperkt. Nu weten we ook dat strijd aan tafel omdat er “iets nieuws” gegeten moet worden niet bevorderlijk werkt en weet dus ook niet of we het überhaupt moeten willen veranderen.

Antwoord
Ik begrijp dat het heel frustrerend is dat jullie dochter erg kieskeurig is qua avondeten en nieuwe dingen weigert. één ding is heel belangrijk: zorg voor een gezellige sfeer aan tafel en zo min mogelijk stress hierover. Maak kleine stappen voor het introduceren van nieuwe voeding, leg bijvoorbeeld één lepel rijst op haar bord. Groentesoorten en ook plakje worst kan ook als tussendoortje worden geoefend, weer op een feestelijke manier aangeboden.

Vraag

Mijn zoontje van 18 maanden weigert zijn melk als ik het niet in een fles doe. Hij neemt 1 slok , trekt een vies gezicht en duwt zijn beker weer weg. Hij drinkt nu in de ochtend een fles melk en bij de lunch karnemelk. Als toetje krijgt hij yoghurt. Ik wil van de ochtendfles af. Is het slecht als hij dan ook karnemelk gaat drinken? Zijn er bijvoorbeeld vitamines die in (halfvolle) melk zitten die mijn zoontje mist als hij alleen karnemelk en yoghurt krijgt als zuivelproducten? Hij eet verder alles goed en hij heeft nog aardig wat babyvet (13,7 kg en 83 cm). Wat calorieën betreft is karnemelk dus beter dan halfvolle melk.

Antwoord
Wat fijn dat je zoontje eigenlijk erg goed eet. Enkel is hij dus nog erg gehecht aan zijn melkfles. Als hij karnemelk wel goed uit een beker drinkt, mag dat ook in plaats van melk. Karnemelk is een volwaardig zuivelproduct. En inderdaad bevat karnemelk minder calorieën. Je zoon heeft tot zijn 4e jaar 300 ml aan melkproducten nodig. Melk, yoghurt, karnemelk tellen allemaal hieraan mee!

Vraag

Onze Peuter van 18 maanden eet niet zelfstandig. Zij wil dat wij haar voeren. We hebben al van alles geprobeerd maar zelf eten naar de mond brengen doet zij niet. Dus geen stukjes fruit, stukjes groente, ontbijtgranen, niks. Ook van haar bord avondeten pakt ze geen eten op en gebruikt ook geen bestek. Is verder geen lastige eter, lijkt vrij veel lekker te vinden maar neemt geen enkel initiatief tot het vasthouden van haar broodje, haar fruit etc. HOE kunnen wij haar verder stimuleren? Gelukkig zijn de eetmomenten altijd gezellig, we eten met haar mee en zorgen dat we min of meer hetzelfde eten als zij eet.
We doen haar voor hoe ze het eten in haar mondje kan stoppen etc maar niets helpt. Graag advies.

Antwoord
Fijn dat jullie dochter een goed eetster is. Misschien heeft het bij jullie dochter veel tijd nodig. Hoe meer stress jullie hierover krijgen, hoe moeilijker het juist zou kunnen gaan. Misschien helpt het om enkel het eten voor haar neer te zetten en als ze niks ervan pakt gewoon weer weg te halen en wachten tot het volgende eetmoment. Dit dagelijks herhalen, maar slechts op één moment op de dag. Maar nogmaals, het kan ook vanzelf komen. Bespreek dit verder met het CB als er geen stappen worden gemaakt in de goede richting.

Vraag

Hoi, mijn zoontje wordt 8 november 4maanden. Ik moet echter 31oktober beginnen met werken. Hij wil absoluut niet melk uit een flesje drinken. We zijn al 3 weken bezig met proberen….en alle manieren om dit te doen zijn de revu al gepasseerd. Nu moet er dus een oplossing komen voor als de oppas straks komt….is het een idee dan biologische rijstebloempap vermengd met babymelk te geven??? of kan ik beter iets anders doen of geven??

Antwoord
Ik kan me goed voorstellen dat je je zorgen maakt! Uit eigen ervaring (mijn dochtertje is ook 4 maanden) weet ik dat het heftig is om weer aan het werk te gaan en je baby achter te laten bij een oppas. Ik hoor het veel vaker dat baby’s de fles weigeren. Ze moeten wennen. Heb je al geprobeerd om iemand anders de fles te laten geven? Wat ook een goede tip is om de fles te geven en geen oogcontact te maken, dus met zijn rug naar je toe. Een gouden tip is er helaas niet. Geduld hebben en niets forceren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan..
Je kunt een baby van 4 maanden trouwens best rijstebloem geven, maar ik zou dat niet vaker dan 1 keer per dag doen. Bovendien denk niet dat dit het probleem oplost.
Hopelijk kun je iets met deze tips!

Vraag

Onze zoon van 16 maanden is een echte alles eter. Hij geniet va eten en van drinken. Alleen lijkt het soms wel of zijn focus zo op eten en drinken lugt dat hij geen stop kent. Hij drinkt dan ook heel veel. Alles wat aangeboden krijgt gaat op! Ik bied dus niet teveel aan want anders creëer ik overgewicht of een kind dat altijd vraagt. Hij is nu keurig binnen het normale lijntje van lengte en gewicht en is verder een vrolijk kind. Maar 5 rietjes flessen zonder moeite leeg drinken gaat wat ver en als ik meer zou geven drinkt hij dat ook. Datzelfde geldt voor eten. Wat te doen?

Antwoord
Ik denk dat veel ouders jaloers zullen zijn op je zoon die erg goed kan eten en drinken. Je doet het al goed: biedt hem kleine bekertjes aan en met name water of thee en als het echt te gortig wordt, zeg dan nee. Biedt gezonde voeding aan: o.a. volkoren brood, fruit, groente wat ook vult. Hij heeft het blijkbaar nodig, want hij blijft keurig in zijn ‘lijn’. Het kan goed zijn dat hij straks een periode krijgt dat hij bepaalde dingen juist niet meer wil eten, dat hoort er dan ook bij. Oftewel, zolang hij keurig zijn eigen lijn blijft houden zou ik erop vertrouwen dat hij niet teveel voeding binnenkrijgt.

Meer informatie

Met het hele gezin minder vlees eten. Hoe doe je dat?
Gezonde tussendoortjes, wat kun je geven?
Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!
Extra vitamine D voor risicogroepen. Waarom is dat belangrijk?
Raw-foodie & zwanger – Alleen rauw voedsel voor mijn kind!
Welke vitamines zijn aan te raden tijdens de zwangerschap?
Ik viel 50 kilo af met het Keto Dieet (en zó kun jij dat ook!)
Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies
Foliumzuur tijdens de zwangerschap. Waarom is het zo belangrijk?
Lust ik wel! Het gezonde kookboek van het Voedingscentrum
Supersnel weekmenu (die kinderen ook nog eens lekker vinden)
Groentekalender, groente met het seizoen mee eten

Bronvermelding

Tekst: Suzan Tuinier
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten