Generatie Z

Ook wel Gen Z. Generatie Z omvat mensen die geboren zijn tussen 1995 en 2015. Deze generatie is opgegroeid in het digitale tijdperk, omringd door smartphones, sociale media en snelle technologische vooruitgang. Ze staan bekend om hun flexibiliteit, mondigheid en de wens om een verschil te maken in de wereld. Dat laatste zie ik niet altijd bij deze generatie. Eén van de kenmerken van deze generatie is dat zij kunnen multitasken. Dus meerdere dingen tegelijk doen.

Ze kunnen tegelijkertijd een spelletje op de telefoon kijken en een film kijken. Of dit nu positief is, kun je je afvragen wat al die prikkels, die maken dat de focus in mijn beleving nooit op 1 activiteit kan liggen. Dus het is hap snap, snel, van links naar rechts en omgekeerd. Deze generatie spreekt ook een eigen taal. In mijn generatie kenden we volgens mij alleen iets van een turbotaal. En natuurlijk kon je in je vriendengroepje een eigen taal, een code taal spreken. Maar de taal van generatie Z is een taal die ze bijna allemaal spreken.

Generatie Z

Het mysterie van de Gen Z taal

Zomaar een voorbeeld:

Het was een zonnige zaterdagmiddag toen Lisa, moeder van twee tieners, besloot om een poging te wagen om de taal van haar kinderen te begrijpen. Ze had al vaak gehoord dat generatie Z een eigen manier van communiceren had, maar nu wilde ze het zelf ervaren.

Lisa begon haar onderzoek met een simpele vraag aan haar dochter Emma: “Hoe was je dag vandaag?” Emma keek op van haar telefoon en antwoordde: “Oh mam, het was echt lit! We hadden een chill dagje op school en daarna ben ik met de squad naar de stad gegaan.”

Lisa knipperde even met haar ogen. “Lit? Squad?” Ze voelde zich alsof ze een vreemde taal hoorde. “Kun je dat even vertalen voor je oude moeder?”

Emma lachte. “Lit betekent dat het heel leuk was, en squad is gewoon mijn vriendengroep.”

De Gen Z taal loopt zeer uiteen, op Tiktok zijn fantastische filmpjes te zien, waar oudere generaties een verhaal vertellen alsof ze van generatie Z zijn. Nou ik kan je verklappen, het is best moeilijk te volgen. Maar goed ik ben dan ook van generatie X. Waarbij we gelukkig, vind ik, ook de tijd hebben meegemaakt dat er nog geen smartphones waren en allerlei andere technologie stond nog in de kinderschoenen. Wij moesten echt nog nadenken en waren erg flexibel in onze oplossingsgerichtheid.

Nog wat kenmerken

Generatie Z heeft wel andere kenmerken dan de andere generaties. Er heerst een sterke ondernemersgeest, ze hebben allerlei ideeën om hun geld te verdienen en starten dan ook regelmatig een eigen bedrijf. Ze houden zicht sterk bezig met inclusiviteit en diversiteit. De wijze van communiceren is geheel in pixels, instagram, Tiktok en Youtube zijn de platforms waar zij zich helemaal in kunnen vinden. Er wordt veel gecommuniceerd in beelden in plaats van in tekst. Ik vermoed dat zij zelfs niet meer telefoneren.

Welke generaties zijn er?

Stille Generatie (Silent Generation), geboren tussen 1928 – 1945. Deze generatie groeide op tijdens de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog. Ze staan bekend om hun loyaliteit, hard werken en respect voor autoriteit.

De babyboomers, geboren tussen 1946 – 1964. Geboren na de Tweede Wereldoorlog tijdens een periode van economische groei. Babyboomers zijn vaak idealistisch en hebben veel maatschappelijke veranderingen teweeggebracht, zoals de burgerrechtenbeweging en de vrouwenemancipatie.

Generatie X, geboren tussen 1965 – 1980. Deze generatie is opgegroeid tijdens economische recessies en de opkomst van technologie. Ze zijn pragmatisch, onafhankelijk en waarde hechten aan een goede werk-privébalans.

Millennials, ook wel generatie Y, geboren tussen 1981 – 1994. Deze generatie is opgegroeid met internet en mobiele technologie. Ze zijn vaak optimistisch, sociaal bewust en gericht op samenwerking en zelfontplooiing.

Generatie Z, geboren tussen 1995 – 2015. De eerste echte digitale natives, opgegroeid met smartphones en sociale media. Ze zijn flexibel, ondernemend en hechten veel waarde aan diversiteit en inclusiviteit.

Generatie Alpha, geboren tussen 2016 – heden. Deze generatie groeit op in een wereld die volledig gedigitaliseerd is. Ze zullen waarschijnlijk nog meer vertrouwd zijn met technologie en kunstmatige intelligentie dan Generatie Z.

Elke generatie beleeft natuurlijk de veranderde wereld en heeft unieke ervaringen en waarden die hen vormen. Het is in ieder geval belangrijk dat we elkaar respecteren hoe oud of jong we ook zijn. En dat je als ouder met je kind blijft praten hoe moeilijk dit soms ook kan zijn. Spreek jij als ouder de taal van je kinderen?

Liefs Karin

Meer informatie

Getting things done voor een nieuwe generatie
Hoe verwend is deze generatie kids
Tijden veranderen en pubers ook!

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
Stockfoto: Oudersenzo

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *