Site pictogram Oudersenzo

Een speelse kat is een gelukkige kat!

Een speelse kat is een gelukkige kat!

Katten zijn heel populaire huisdieren, in Nederland misschien wel de meest populaire. Dat is niet zo gek, want katten zijn heel makkelijk te houden als huisdieren. Ze kunnen zich prima alleen vermaken, zijn eenvoudig te verzorgen en de meeste katten zijn ook nog eens heel prettig gezelschap! Een prachtige aanvulling op het gezin. Maar het feit dat een kat zich prima zelf kan vermaken, wil niet zeggen dat hij geen aandacht nodig heeft. Ook katten hebben het nodig dat ze voldoende uitdaging en aandacht krijgen. Vooral katten die niet (of nauwelijks) buiten komen, hebben behoefte om te spelen en te jagen. Het zijn en blijven immers roofdieren.

Het belang van spelen

Vooral als een kat niet of nauwelijks buiten komt, is de mogelijkheid voor hem beperkt om te kunnen jagen en spelen. Tenzij je muizen hebt rondlopen, maar dat hoop ik niet voor je. Om te voorkomen dat je kat lui wordt en teveel tijd besteedt aan slapen en eten, zal je hem dus regelmatig moeten uitdagen. Want een (te) dikke kat is niet gezond en geeft kans op suikerziekte en hartproblemen. Net als bij de mens. Ook kan verveling leiden tot stress en gedragsproblemen. Dit is allemaal te voorkomen door regelmatig met je kat te spelen. En dat is echt geen straf, want spelen met je kat is hartstikke leuk!

Hoe vaak moet je spelen?

Het liefst dagelijks! Zorg dat hij tijdens het spelen de kans krijgt om te rennen en te springen. Dit kun je bevorderen door hem achter hengels of touwtjes aan te laten rennen, balletjes omhoog te gooien of speelmuizen in te zetten. Houd er echter rekening mee dat katten er niet van houden wanneer je de touwtjes of speeltjes over hun koppie haalt. Van dichtbij zien ze niet zo goed. Wellicht tikken ze er wel tegenaan, maar dit is doorgaans meer uit irritatie dan uit spel. Beter is gewoon niets in of over zijn gezicht te doen.

Verstevig je band!

Spelen met je kat is niet alleen goed voor zijn gezondheid, je versterkt ook de band tussen jou en je kat. Jong geleerd is oud gedaan, dus als je op jonge leeftijd regelmatig met hem speelt, zal hij dat op oudere leeftijd ook nog steeds leuk vinden. Houd er rekening mee dat kittens geleerd moeten worden om tijdens het spelen niet te krabben of te bijten. Een noodzakelijk aandachtspunt, zeker als er geen andere katten zijn om hem hierop te corrigeren.

Speeltjes voor de kat

Om met de kat te spelen, kun je gebruik maken van een voorwerp, zoals bijvoorbeeld een kattenspeeltje. Katten zijn eigenzinnige dieren die vooral heel eigenwijs kunnen zijn. Je kunt zelf helemaal enthousiast zijn van een bepaald speeltje en dan kiest je pluizige monstertje als grote favoriet het bindertje van een vuilniszak, een propje papier of een veertje dat hij op straat heeft gevonden. Tja. Daarom zijn katten juist zo leuk! I love hun eigenwijze gedrag! Zelf heb ik hier twee haarballen rondlopen, twee ex zwerfkittens uit Griekenland. Bono en Prince. Het waren twee magere scharminkels toen ze bij ons aankwamen, maar inmiddels zijn ze uitgegroeid tot grote katers, allebei met een eigen karakter en voorkeuren.

Hoe je kat het liefst speelt en waarmee, is volledig afhankelijk van zijn karakter, wat hij gewend is, of hij regelmatig buiten komt en natuurlijk de manier waarop jij met hem speelt. Het belangrijkste is echter dat er voldoende uitdaging in het spel zit. Dat bereik je bijvoorbeeld door regelmatig een nieuw speeltje neer te leggen. Dit nodigt je kat uit om het te verkennen en om mee te spelen. Na een tijdje kun je het “oude” speeltje vervangen voor een andere, zodat het weer een nieuwe uitdaging vormt. Na een tijdje kun je de oude speeltjes opnieuw inbrengen. Zo kun je rouleren tussen alle speeltjes en behoudt je kat zijn uitdaging.

Kattenveertjes

Ken je deze vrolijke springveertjes al? Je kat zal er met heel veel enthousiasme achterna jagen! De kattenveertjes zijn er in verschillende uitvoeringen. Kleinere, grotere en ook in een wollen uitvoering. De springveertjes zijn gemaakt van stevig kunststof en zodra je kat er tegen tikt, komen de veertjes in beweging wat je kat zal uitdagen om er mee aan de slag te gaan. Zijn jachtinstinct zal direct op scherp worden gezet…! 

Balletjes

Balletjes zijn altijd leuk. Ze rollen alle kanten op en de kat kan er prima zijn energie mee kwijt. Speelballetjes zijn er in allerlei vormen en materialen. Van hard plastic (met bijvoorbeeld een belletje erin), knisperballetjes, tijgerballetjes tot de vrolijk gekleurde bolletjes wol. Deze wolballen zijn perfecte kattenspeeltjes en ze zien er ook echt super vet uit! Ze kunnen er op knagen, achteraan jagen of tegen schoppen als een profvoetballer.

Muizen

Katten en muizen, ze horen bij elkaar. Natuurlijk heb je liever geen echte muizen in je huis, maar stoffen muizen zijn wel heel tof! Ze zien er niet alleen über cute uit, het is ook echt een leuk speeltje voor je kat. De muis kunnen ze als prooi in hun bek overal mee naar toe slepen.
Muizen zijn er in allerlei uitvoeringen. Fluffy muizen, muizen met een verenstaart, donsstaart, een muis aan een touwtje, wollen muizen, piep muizen, er zijn zelfs glittermuizen. Het is maar net waar jouw kat van houdt.

Hengels

Als ik echt fanatiek met de kat wil spelen, dan maak ik gebruik van een hengelspeeltje, zoals bijvoorbeeld de crazy hunter. Deze hengel is gemaakt van stevig materiaal en daardoor ook geschikt voor grotere katten, zoals mijn monsters. De stok is van echt hout en kan dus tegen een stootje. Met een kattenhengel kun je het jachtinstinct stimuleren en hem ook zijn energie kwijt laten raken. Dit speeltje is eenvoudig te gebruiken om je kat er achteraan te laten rennen en naar toe te springen.  Onze katten liggen na afloop van het spelen met een hengelspeeltje, altijd een tijdje uit te hijgen.

Blijf variëren

Om het voor de kat zo uitdagend mogelijk te houden, varieer in de snelheid waarmee je het speeltje beweegt. Beweeg ook niet te snel, want daarmee zal je je kat alleen maar frustreren en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Speel daarom afwisselend. Laat hem het ene moment lekker rennen en het volgende moment beweeg je het touwtje of hengel juist heel langzaam…

Het doel van het jagen is het vangen van de prooi. Zorg er daarom voor dat je kat regelmatig de kans krijgt om zijn prooi te vangen. Als hem dat steeds niet lukt, zal hij uiteindelijk zijn interesse verliezen. Daarom is het spelen met een laserlampje niet zo’n goed idee. Hij kan het lichtje immers nooit echt vangen.

Veiligheid

Safety first! Spelen moet vooral heel leuk zijn, maar let ook op zijn veiligheid. Controleer de speeltjes regelmatig op slijtage en vervang ze tijdig als dat het geval is. Wissel de speeltjes met elkaar af, zodat het spel uitdagend blijft voor je kat! En bedenkt: een spelende kat is een blije kat!

Meer informatie

De leukste kattenspeeltjes, voor een tevreden kat
Kattenkrabziekte. Hoe voorkom je een besmetting?
Katten benodigdheden: 3 must have accessoires die stijlvol en praktisch zijn
Kat en kind: Houd ze beiden happy!
Aanschaf van een huisdier in een gezin met kleine kinderen
Katten en kinderen
De invloed van huisdieren
Onze Griekse huisdieren
Kinderen en huisdieren
De invloed van huisdieren op kinderen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Kattenveertjes.nl.

Mobiele versie afsluiten