Site pictogram Oudersenzo

Geld lenen? De do’s & Don’ts!

Geld lenen? De do's & dont's!

We kennen het allemaal: aan het einde van ons geld houd je een stukje maand over. Je sluit een minilening af om die paar dagen te overbruggen. Of je koopt een auto met financiering, omdat je dat bedrag onmogelijk in één keer kunt betalen. Maar ook een doorlopend krediet, studielening en mobiel telefoonabonnement zijn vormen van geld lenen. Uit onderzoek van het GFK bleek dat in het aantal consumptieve leningen in 2017 met een kwart steeg. Dit komt vooral door onze groeiende economie. Overweeg je een lening af te sluiten? We informeren je graag over de do’s & don’ts!

Leen alleen als je het kunt terugbetalen

Onze belangrijkste tip is toch wel om alleen te lenen als je het gedrag ook echt kunt terugbetalen. Het kan heel verleidelijk zijn om in tijden van nood even snel een minilening met bijbehorende torenhoge rente af te sluiten, maar het komt niet zelden voor dat mensen het bedrag uiteindelijk toch niet in één keer kunnen terugbetalen. Hogere leningen worden vaak in een aantal maandelijkse termijnen terugbetaald, uiteraard ook met rente. Kun je dit maandbedrag ook daadwerkelijk missen? Twijfel je? Ga dan opzoek naar een andere oplossing.

Zorg ervoor dat je geen negatieve BKR-codering hebt

Nagenoeg elke lening die je afsluit wordt geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Vervolgens krijgt het krediet een codering. Een telefoonabonnement of hypotheek die je maandelijks netjes op tijd terugbetaalt kan bijvoorbeeld een positieve BKR-codering hebben. Een negatieve BKR codering krijg je als je de lening niet (op tijd) terugbetaald en meerdere maanden achterstand hebt in de aflossing. Heb je een negatieve BKR-codering? Dan kun je geen hypotheek afsluiten. Ook een lening is dan meestal niet mogelijk. In enkele gevallen kun je bij de gemeentelijke kredietbank terecht, maar ook zij stellen strenge aanvullende eisen aan hun kredietnemers.

Een negatieve BKR-codering beschermt je dus eigenlijk tegen teveel lenen en een onverantwoord hoog leenbedrag: met een negatieve BKR-codering kun je jezelf immers niet nog meer in de schulden steken. Pas 5 jaar nadat je de openstaande schuld hebt afgelost, verdwijnt de BKR-codering. Een studieschuld bij DUO wordt overigens niet bij het BKR geregistreerd. Wel is het zo dat je met een openstaande studieschuld vaak een lagere hypotheek kunt krijgen wanneer je een huis gaat kopen.

Ga op zoek naar de laagste rente

Is het in jouw situatie verantwoord om geld te lenen? Sluit dan niet klakkeloos een lening af bij de bank waar je ook een betaalrekening hebt, maar ga shoppen voor de laagste rente. Je wilt immers niet onnodig teveel betalen. Sommige kredietverstrekkers vragen nu eenmaal hogere rentes dan andere. Het verschil kan op jaarbasis zelfs enkele honderden euro’s betreffen. De Rijksoverheid stelt eisen aan kredietverstrekkers: zij mogen maximaal 14% kredietvergoeding per jaar berekenen. Deze 14% is opgebouwd uit de per wet vastgestelde rentevoet van 12% en de wettelijke rente van 2%.

Leen alleen wanneer het écht nodig is

Last, but not least: leen alleen wanneer het je het echt nodig hebt. Een doorlopend krediet afsluiten omdat je de droomreis wilt maken klinkt misschien aantrekkelijk, maar is niet altijd verstandig. Is je auto echter kapot of sta je voor een andere grote, onverwachte uitgave? Dan kan het lenen van geld wel degelijk uitkomst bieden. Laat je door de kredietverstrekker adviseren welke lening het beste op je aansluit. Zij kunnen je ook vertellen hoeveel geld je maximaal (verantwoord) kunt lenen. We wensen je veel succes met het vinden van een lening die goed bij je past!
Heb jij weleens een lening moeten afsluiten? En kon je het bedrag gemakkelijk aflossen? Laat hieronder jouw reactie achter!

Meer informatie

Geld lenen om baanverlies op te vangen.Verstandig of niet?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten