Site pictogram Oudersenzo

Gehoortest bij baby’s. Waarom wordt dit gedaan?

Een goed gehoor heb je nodig om goed te kunnen leren praten én om de taalontwikkeling in het algemeen goed te laten verlopen. Daarom is het belangrijk om al vroeg een gehoortest te laten doen, zodat er maatregelen genomen kunnen worden als het gehoor niet optimaal blijkt te zijn. Zo kan de schade of achterstand beperkt worden.

Wanneer is de gehoortest?

Ieder baby krijgt een oproep voor een gehoortest. Vaak gebeurt dit direct met de hielprik, die bij jou thuis wordt afgenomen. Er zijn regio’s die het anders doen en dan wordt de test afgenomen op het consultatiebureau als het kindje enkele weken oud is. De hielprik wordt sowieso thuis gedaan! Bij opname in het ziekenhuis, op de intensive care voor baby’s (NICU), zal er aldaar een gehoortest afgenomen worden. Informatie over de gehoortest krijg je trouwens al tijdens je zwangerschap van je verloskundige of gynaecoloog. Ook als je baby aangegeven wordt bij de gemeente, ontvangt de aangever een folder hierover.

Hoe werkt een gehoortest

De test doet geen pijn en veel baby’s hebben het niet eens door! Je kleintje krijgt een zacht dopje in het oortje, welke ook een microfoontje bevat. Dit alles is natuurlijk heel klein. Door dit dopje wordt een zacht geluidje gezonden, wat een beetje knettert. Als het goed is, zal het oortje hierop reageren. En de geluidjes die het oortje maakt, pikt dus het microfoontje weer op. Aan de hand hiervan zal het meetapparaat, waarmee het in verbinding staat, kunnen aflezen hoe goed de oortjes werken. Je hoeft geen voorbereidingen te treffen. Eigenlijk is het beter als je kindje lekker rustig slaapt. Smeer de oortjes vooraf niet in met een zalfje of een lotion, bijvoorbeeld. Dan kan het dopje niet goed vastgeplakt worden.

Wat als de uitslag niet goed is

Als de uitslag niet goed blijkt te zijn, zal je kindje een week later nog een keer getest worden. Is ook deze test onvoldoende, dan volgt er een derde test met een ander apparaat. In plaats van het zachte dopje krijgt je baby nu een plastic kapje op beide oortjes. Daarnaast krijgt je kleintje ook drie plakkertjes op zijn huidje: op het voorhoofdje, in de nek en op het ruggetje, de borstbeen of het wangetje. De elektroden in deze plakkertjes meten in dit geval of de geluiden in de hersentjes arriveren.

Ook bij deze derde test kan de uitslag natuurlijk onvoldoende zijn. Gelukkig wil dat nog altijd niet zeggen dat je kindje iets mankeert. Wel zal je nu worden doorverwezen naar een audiologisch centrum. Daar zal je kindje uitgebreider getest worden. Omdat deze centra gespecialiseerd zijn op het gebied van gehoor, spraak en taal, is dit natuurlijk de aangewezen plek om heen te gaan. In overleg met jou wordt bepaald naar welk centrum je zult gaan. Overigens zal de huisarts of de jeugdarts de verwijzing moeten geven.

Welke factoren hebben invloed op de testresultaten

Je kindje kan een negatieve uitslag hebben en toch gewoon goed kunnen horen. Er zijn factoren waardoor de uitslag beïnvloed wordt. Zo kan je kindje erg onrustig zijn of bijvoorbeeld verkouden, waardoor het tijdelijk minder hoort.

Gehoorverlies

Blijkt je kindje echt gehoorverlies te hebben, dan is verder onderzoek nodig. Het audiologisch centrum zal je hierin adviseren en bijstaan. Nu is niet ieder gehoorverlies hetzelfde, dus afhankelijk van welke vorm er sprake is, zal er een vervolgtraject gekozen worden. Je kan de vormen van gehoorverlies onderverdelen in:

Tijdelijk gehoorverlies (bijvoorbeeld door vocht in het middenoor)
Blijvend gehoorverlies, waarbij het kan gaan om een erfelijke belasting, maar het kan ook veroorzaakt zijn door o.a. een infectie of zuurstoftekort

Naast deze verschillen maakt het natuurlijk ook nog verschil of je kindje aan 1 of aan beide oren (gedeeltelijk) doof is. Het vervolgtraject zal daar op inspringen. Meer informatie over doofheid en slechthorendheid (specifiek gericht op kinderen) kan je vinden op nsdsk.nl (Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind).

Meer informatie

Welke onderzoeken zijn er voor je baby?
Je baby – Ontwikkeling per maand
Het consultatiebureau. Wat kun je ervan verwachten?
De hielprik – Waar is die goed voor?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten